Shutterstock
Shutterstock
STONE FRUIT

Φρούτα με κουκούτσι -Τα απίστευτα οφέλη στην υγεία μας σύμφωνα με τους διατροφολόγους


Ξέρουμε ήδη ότι τα φρούτα κάνουν πολύ καλό στην υγεία μας.

Τα περισσότερα από τα ζουμερά, χυμώδη φρούτα έχουν πολλά οφέλη στον οργανισμό μας, για τα οποία έχουμε ήδη μιλήσει.

Η κατηγορία όμως των stone fruits ή αλλιώς των φρούτων με κουκούτσι δεν γνωρίζαμε ότι μας κάνει τόσο καλό και μάλιστα έχει μερικά πολύ σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.

Ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, δαμάσκηνα, μάνγκο κ.α. αποτελούν μερικά από τα καλοκαιρινά φρούτα που έχουν στο κέντρο της σάρκας τους ένα κουκούτσι.

Συνήθως είναι ζουμερά, γλυκά και περιέχουν αρκετό νερό. 

Αυτά τα φρούτα με τα ζωηρά χρώματα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Συγκεκριμένα, είναι πλούσια με φυτοθρεπτικά συστατικά που πολεμούν τις λοιμώξεις, προστατεύουν την υγεία μας ενώ αντιμετωπίζουν τα σημάδια της γήρανσης.

Shutterstock
Shutterstock

Ακόμη, δίνουν στα φρούτα τα φανταχτερά τους χρώματα, όπως το πορτοκαλί, το κίτρινο και το κόκκινο.

Τα φρούτα αυτά είναι γλυκά αλλά είναι χαμηλά σε θερμίδες. Μπορούν να σε βοηθήσουν έτσι να διατηρήσεις το βάρος σου ή να χάσεις περιττά κιλά προσθέτοντάς τα στη διατροφή σου. 

Ακόμη, είναι καλή πηγή φυτικών ινών, που σε χορταίνουν και κρατούν το βάρος σου υπό έλεγχο. Βελτιώνουν την χοληστερόλη ενώ μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με το American Heart Association.

Shutterstock
Shutterstock

Τα βερίκοκα και τα μάνγκο διαθέτουν Β-Καροτίνη, μια μορφή της βιταμίνης Α που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των ματιών.

Τα κεράσια και τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, τα φλαβονοειδή που μάχονται τις ασθένειες και βρίσκονται σε σκουρόχρωμα φρούτα και λαχανικά. Αυτά προσφέρουν προστασία ενάντια στον καρκίνο, στην καρδιαγγειακή νόσο, στον διαβήτη και στην γνωστική εξασθένηση.

Τέλος, τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C που βοηθά στην αντιμετώπιση της κυτταρικής βλάβης και βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου.