Είναι γεγονός ότι τα προβλήματα γονιμότητας επηρεάζουν έως και 15% των ζευγαριών.
Η ισορροπημένη διατροφή, η διατήρηση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα και ο γενικότερος τρόπος ζωής της σημερινής γυναίκας παίζουν σημαντικό ρόλο στο κομμάτι που αφορά τη γονιμότητα.
Κάθε γυναίκα οφείλει πριν την επερχόμενη εγκυμοσύνη να «προετοιμαστεί» βελτιώνοντας αρχικά τη διατροφή της, αλλαγή που θα παίξει σημαντικό ρόλο όχι μόνο κατά τη διάρκεια της κύησης αλλά και στην επίτευξη του πρωταρχικού στόχου, τη σύλληψη.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν τροφές που λόγω συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών που περιέχουν, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη σύλληψη.
Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι για να αυξηθούν στο μέγιστο οι πιθανότητες μια γυναίκα να μείνει έγκυος, πρέπει να είναι πιστή σε μια διατροφή πλούσια σε ψάρια, πουλερικά, τροφές ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά.
Πρέπει να επιλέγει τροφές που έχουν μεγάλη ποσότητα βιταμινών και ιχνοστοιχείων, φυλλικού οξέος και βιταμινών Β. Να τρώει τακτικά, ισορροπημένα γεύματα και να μειώσει τα επεξεργασμένα και «γρήγορα» φαγητά.
Η γυναίκα που θέλει να μείνει έγκυος πρέπει να καταναλώνει τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως είναι: φακές, σπανάκι, άπαχο κρέας, κοτόπουλο, αυγό, ψάρι.