Φωτογραφία: @lemonadead/Twitter
Φωτογραφία: @lemonadead/Twitter
30|04|2019 14:13
SHARE
ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑ

To internet δεν μπορεί να πιστέψει ότι αυτή η εικόνα των γυναικείων γαλακτοφόρων αγωγών είναι πραγματική


Το ανθρώπινο σώμα είναι εντυπωσιακό. Η δομή του, τα όργανα και οι λειτουργίες τους δεν σταματούν ποτέ να μας εκπλήσσουν (εντάξει δεν είμαστε και γιατροί) ενώ σε όλη μας τη ζωή θα μαθαίνουμε πράγματα γι’ αυτό. 

Γνωρίζατε για παράδειγμα, ότι το μυαλό μας έχει χωρητικότητα μνήμης που αντιστοιχεί σε περισσότερα από 4 terabytes σκληρού δίσκου; Ή ότι το ανθρώπινο μάτι μπορεί να διακρίνει 10 εκατομμύρια διαφορετικά χρώματα; 

Το σώμα μας μπορεί να κάνει απίστευτα πράγματα ενώ εμείς κοιμόμαστε ή τρώμε ή γελάμε ή απλά δεν κάνουμε τίποτα. 

Πρόσφατα, ένας χρήστης Twitter μοιράστηκε μια φωτογραφία του γυναικείου μυϊκού συστήματος και ενώ οι περισσότεροι από εμάς έχουν δει πώς είναι το αρσενικό μυϊκό σύστημα φαίνεται, ότι η εικόνα των γυναικείων γαλακτοφόρων αγωγών του στήθους δεν είναι και τόσο δημοφιλής. 

Έτσι δεν μας έκανε καμία έκπληξη το γεγονός ότι η εικόνα έγινε γρήγορα viral με retweets που ξεπέρασαν τις 50 χιλιάδες.

Η εικόνα μάλιστα, άφησε πολλούς αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να μην έχουν ξαναδεί τους γυναικείους αυτούς γαλακτοφόρους αγωγούς.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που σχολίασαν την εικόνα λέγοντας ότι βλέπουν για πρώτη φορά στη ζωή τους πώς ακριβώς είναι το γυναικείο στήθος. Κάποιοι άλλοι ανέφεραν ότι η εικόνα αυτή απομυθοποιεί πλήρως το σέξι ενώ άλλοι παρομοίασαν τους αγωγούς με το δέντρο της ζωής. 

 

Είναι όμως τα πράγματα ακριβώς έτσι; 

Υπάρχουν πολλές και ρεαλιστικές απεικονίσεις του γυναικείου στήθους, η συγκεκριμένη εικόνα ωστόσο, πως αναφέρει το BBC, δεν είναι κάποια φωτογραφία αλλά εικόνα από την εφαρμογή Anatomy & Physiology. 

Η ουσία αυτής της εικόνας είναι οι τέλεια παραταγμένοι λοβοί, οι οποίοι φαίνεται σαν να σχηματίζουν ένα άνθος. Στην πραγματικότητα δεν είναι όλοι οι γυναικείοι μαστοί έτσι. Υπάρχουν διαφοροποιήσεις και οι λοβοί είναι ενδεχομένως πιο άτακτη.

Φωτογραφία: American Breast Cancer Institute
Φωτογραφία: American Breast Cancer Institute

H ανατομία του γυναικείου στήθους

Η εξωτερική μορφολογία του μαστού περιλαμβάνει τη θηλή, τη θηλαία άλω και τα αλωαία οζίδια.

Η θηλή αποτελεί έπαρμα του δέρματος του μαστού που βρίσκεται λίγο πιο κάτω και έξω από το μέσο του μαστού. Στην κορυφή της υπάρχουν 15-20 στόμια όπου καταλήγουν οι γαλακτοφόροι πόροι. Το ύψος της θηλής είναι περίπου 1-1,5 εκατοστά και αυξάνει κατά τη γαλουχία (θηλασμός). Το καστανέρυθρο χρώμα της θηλής οφείλεται στην άφθονη παρουσία μελανίνης ουσίας.

Η θηλαία άλως αποτελεί υποστρόγγυλη και ελαφρά επηρμένη περιοχή γύρω από τη θηλή με διάμετρο 1,5-6 εκατοστά. Στην επιφάνεια της θηλαίας άλω υπάρχουν μικρά επάρματα, τα θηλαία οζίδια τα οποία έχουν ως υπόθεμα τους αλωαίους αδένες. Οι αλωαίοι αδένες είναι κυρίως οσμηγόνοι, αλλά και σμηγματογόνοι και υποτυπώδεις γαλακτικοί αδένες.

Εσωτερικά ο μαστός αποτελείται από τον μαστικό ή μαζικό αδένα και το περιμαστικό λίπος. Το περιμαστικό λίπος είναι συνέχεια του υποδόριου λίπους το οποίο όμως είναι αφθονότερο στην πρόσθια περιοχή του μαστού, ανάμεσα στο δέρμα και τον μαστικό αδένα.

Ο μαστικός αδένας σε μία γυναίκα μη κυοφορούσα βρίσκεται πίσω από τη θηλαία άλω και μόλις που υπερβαίνει τα όριά της. Ο μαστικός αδένας αποτελείται από τους λοβούς όπου παράγεται το γάλα και τους γαλακτοφόρους πόρους που μεταφέρουν το γάλα στους γαλακτοφόρους κόλπους. Οι γαλακτοφόροι κόλποι είναι ανευρύσματα των πόρων τα οποία λειτουργούν ως αποθήκη του γάλακτος, το οποίο και απελευθερώνουν μετά από πίεση της θηλής από το βρέφος.

Πάντως, όπως αναφέρει το BBC, η εικόνα που έγινε viral δεν είναι κάποια φωτογραφία αλλά εικόνα από την εφαρμογή Anatomy & Physiology.