Γυναίκα ακούει μουσική από το κινητό της, Φωτογραφία: Shutterstock/By WAYHOME studio
Γυναίκα ακούει μουσική από το κινητό της, Φωτογραφία: Shutterstock/By WAYHOME studio
ΜΟΥΣΙΚΗ

Δεν θα πιστεύετε ποιο είδος μουσικής πρέπει να ακούνε όσοι αισθάνονται μελαγχολία -Eρευνα αποκαλύπτει


Πολλές φορές δεν αισθανόμαστε γεμάτοι ενέργεια και μας διακατέχει ένα αίσθημα απαισιοδοξίας και μελαγχολίας. 

Είναι οι φορές που κλεινόμαστε στον εαυτό μας και το μόνο που θέλουμε είναι να μείνουμε μέσα στο σπίτι και να μην δούμε κανέναν.

Η μουσική είναι μια επιλογή που πολλοί άνθρωποι προτιμούν όταν δεν αισθάνονται καλά. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι η επιστήμη διαπίστωσε πως όταν δεν αισθανόμαστε καλά προτιμούμε να ακούμε μελαχγολικά τραγούδια.  

Υπάρχει λόγος που θέλουμε να ακούσουμε μία μελαγχολική μπαλάντα όταν νιώθουμε πεσμένοι.

Τα δυσάρεστα συναισθήματα είναι αυτά που κατά κανόνα αποφεύγει ο άνθρωπος, καθώς και τα ερεθίσματα που του προκαλούν αρνητικά συναισθήματα. Τι συμβαίνει όμως με την μουσική;

Γιατί επιλεγούμε να ακούμε θλιβερά και στενάχωρα τραγούδια όταν γνωρίζουμε ότι θα μας κάνουν να αισθανθούμε θλίψη;

Shutterstock
Shutterstock

Έρευνα έδειξε πως τα μελαγχολικά και θλιβερά τραγούδια προκαλούν συναισθήματα γλυκιάς μελαγχολίας, ηρεμίας, ρομαντισμού και ως ένα βαθμό ευχαρίστησης. 

Η μελαγχολική μουσική οδηγεί τους ακροατές της στο να βιώσουν ένα ευρύ φάσμα πολύπλοκων και εν μέρει θετικών συναισθημάτων, όπως νοσταλγία, γαλήνη και τρυφερότητα.

Οι ερευνητές αποδίδουν αυτά τα θετικά συναισθήματα στην καθαρτική επίδραση που ασκεί αυτό το είδος μουσικής. Τα αισθήματα συμπάθειας και συμπόνιας που προκαλεί η μουσική έχουν απελευθερωτική επίδραση στα έντονα συναισθήματα.

Όταν ακούμε μελαγχολική μουσική το σώμα μας εκκρίνει μια ορμόνη (την προλακτίνη) για να λειτουργήσει ως παρηγοριά και να δημιουργήσει ένα ευχάριστο περιβάλλον.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν αισθήματα ηρεμίας και ανακούφισης μετά το πείραμα της μελαγχολικής μουσικής, ενώ άλλοι είπαν ότι η θλιβερή μουσική διεγείρει τη φαντασία τους και εμπνέει τη δημιουργικότητά τους.

Τέλος, το να ακούς ένας καλλιτέχνη να μιλάει για μια τραυματική κατάσταση που έχεις βιώσει και εσύ ο ίδιος, λειτουργεί ως αντίδοτο. Σαν τα παρηγορητικά λόγια ενός καλού σου φίλου, απαλύνει το πόνο και κατευνάζει τις πιο αρνητικές σου σκέψεις.

Διαβάστε επίσης: Ο σοβαρός λόγος για τον οποίο δεν πρέπει ποτέ να μοιράζεσαι τα ακουστικά σου

Ένα δισ. ανθρώπων κινδυνεύει να χάσει την ακοή του -Ο Π.Ο.Υ. προειδοποιεί για τον κίνδυνο των ακουστικών