Γυναίκα κάνει βαράκια, Φωτογραφία: Shutterstock/By Solis Images
Γυναίκα κάνει βαράκια, Φωτογραφία: Shutterstock/By Solis Images
ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Δύναμη και αντοχή: 5 καθημερινές συνήθειες για να έχεις πιο δυνατούς μύες και ενέργεια μέσα στην ημέρα


Στηριζόμαστε στην ενέργεια για να τα βγάλουμε πέρα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η ενέργεια και η αντοχή είναι πολύ σημαντικά για να ανταπεξέλθουμε στις καθημερινές υποχρεώσεις μας. Αν έχουμε ενέργεια μπορούμε να αξιοποιήσουμε καλύτερα το χρόνο μας, ενώ αν δεν έχουμε ενέργεια ο χρόνος μας πάει χαμένος.

Μεγάλο ποσοστό ανθρώπων παραπονιέται για μόνιμη εξάντληση. Το καθημερινό πρωινό ξύπνημα, ο ανήσυχος ύπνος, η απαιτητική δουλειά, το μεγάλωμα των παιδιών, το στρες «κλέβουν» την ενέργειά μας. 

Η ενέργεια παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις καθημερινές μας δραστηριότητες, αλλά είναι δύσκολο να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα στη διάρκεια της ημέρας.

Για να έχεις λοιπόν περισσότερη ενέργεια και να νιώθεις ότι είσαι σε φόρμα και όχι εξαντλημένη μπορείς να βάλεις στη ζωή σου κάποιες συνήθειες που έχουν να κάνουν με τη διατροφή και την κίνηση.

Ας δούμε τις 5 καθημερινές συνήθειες:

1. Βάλε περισσότερη πρωτεϊνή στη διατροφή σου

Το επίπεδο ενέργειας του οργανισμού εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη διατροφή. Οι πρωτεΐνες παρέχουν σταθερή ροή ενέργειας, γι΄ αυτό πρέπει να τις εντάξεις στο διατροφολόγιό σου. Μπορείς για παράδειγμα το πρωί να φας μια νόστιμη ομελέτα με τρία αυγά και παρέχει στον οργανισμό ενέργεια. 

 Eiliv-Sonas Aceron/unsplash
Eiliv-Sonas Aceron/unsplash

2. Βγες έξω στον ήλιο

Η βιταμίνη D αποτελεί ένα από τα «κλειδιά» για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος υγείας για όλες τις ηλικίες. Οι επιστήμονες αποδίδουν τα υψηλά ποσοστά έλλειψης βιταμίνης D στην ανεπαρκή ή μη σωστή έκθεση στον ήλιο και στη χρήση αντηλιακών. Τα συνηθέστερα συμπτώματα της έλλειψης βιταμίνης D που περιγράφονται είναι κόπωση, γενικευμένη μυική αδυναμία, κράμπες, πόνος στις αρθρώσεις, αδυναμία συγκέντρωσης, κεφαλαλγίες.

shutterstock
shutterstock

3. Μην τρως πρωτεϊνη μόνο το μεσημέρι

Αντι να φας μια σαλάτα με κοτόπουλο το μεσημέρι, μπορείς να μοιράσεις τις πρωτεϊνες που τρως κατά τη διάρκεια της ημέρας σε όλα σου τα γεύματα. Οπως σημειώσαμε προηγουμένως μια ομέλετα για πρωινό είναι μια καλή λύση και το βράδυ μπορείς να φας κάτι εύπεπτο, ελάχιστα λιπαρό και να περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα και λαχανικά με λίγη πρωτεϊνη. 

shutterstock
shutterstock

4. Κάνε άσκηση με βαράκια 

Βάλε τα βαράκια στη ζωή σου και κάνε πολλές επαναλήψεις με λίγα κιλά. Μπορεί η άθληση με βάρη να θεωρείται «ανδροκρατούμενη», αλλά πλέον όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν την προπόνηση με αντιστάσεις για μυϊκή ενδυνάμωση και τόνωση. Οι μύες καθώς μεγαλώνουμε μειώνονται αν δεν τους γυμνάζουμε. Με γυμναστική δύναμης διατηρούμε ή και αυξάνουμε τη μυϊκή μας μάζα, κάτι που αυξάνει και το μεταβολισμό μας. Η αεροβική γυμναστική δεν είναι αρκετή. Αν θες να έχεις περισσότερη δύναμη και ενέργεια πρέπει να κάνεις κάποιες ασκήσεις αντίστασης ή δύναμης με βάρη ή όργανα. Οσο χρονών και αν είσαι έχεις πάρα πολλά οφέλη από τέτοια γυμναστική.

Shutterstock
Shutterstock

5. Βάλε ρόδι στη διατροφή σου

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να βάλεις το ρόδι στη διατροφή σου. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες που βοηθούν στη μείωση του άγχους. Αν νιώθεις εξαντλημένη και το άγχος να σε κυριεύει, ένα ποτήρι χυμό ρόδι είναι ό,τι καλύτερο!

Διαβάστε επίσης: Τι θα συμβεί στον οργανισμό σου αν δεν βγεις από το σπίτι μια ολόκληρη μέρα

6 tips για να έχεις φουλ ενέργεια όλη μέρα με ένα σνακ