Προφίλ ενός αγοριού, Φωτογραφία: Unsplash/Bruno Nascimento
Προφίλ ενός αγοριού, Φωτογραφία: Unsplash/Bruno Nascimento
ΥΠΝΟΣ & ΠΑΙΔΙΑ

Ο πιο βοηθητικός πίνακας για μητέρες: Δείχνει την ακριβή ώρα που πρέπει να κοιμηθεί και να ξυπνήσει ένα παιδί ανάλογα με την ηλικία του


H ώρα του ύπνου είναι δύσκολη όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους γονείς καθώς κανένα παιδί δεν θέλει να κοιμηθεί στην ώρα του. 

Η επιχείρηση «παιδί και ύπνος» δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι περισσότερες μητέρες δυσκολεύονται να βάλουν τα παιδιά τους για ύπνο χωρίς να υπάρχουν γκρίνιες και τσακωμοί.

Την άνοιξη, μάλιστα, τα πράγματα χειροτερεύουν, γιατί αργεί να νυχτώσει και τα παιδιά βρίσκονται σε τρομερή υπερένταση, με αποτέλεσμα να κοιμούνται στις 11.00 το βράδυ. 

Οι ειδικοί τονίζουν ότι ο ύπνος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην ανάπτυξη ενός παιδιού, αλλά επηρεάζει και την συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Ερευνες έχουν δείξει ότι όταν τα παιδιά δεν πέφτουν για ύπνο κάποια τακτική ώρα, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα στη συμπεριφορά τους, όπως είναι η νευρικότητα.

Όσο πιο ακανόνιστες είναι οι ώρες του ύπνου, τόσο πιο προβληματική είναι η συμπεριφορά ενός παιδιού. 

Γι΄ αυτό είναι πολύ σημαντικό το παιδί να έχει ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. 

Caroline Hernandez/unsplash
Caroline Hernandez/unsplash

Η επιστήμη καταλήγει ότι οι συναισθηματικές, νοητικές και φυσικές δεξιότητες του παιδιού είναι άμεσα συνδεδεμένες με την ώρα που πέφτει για ύπνο.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που κοιμούνται αρκετές ώρες είναι πιο παραγωγικά, πιο συγκεντρωμένα στο σχολείο και μπορούν να απορροφήσουν καλύτερα τις πληροφορίες που ακούνε στο μάθημα. 

Επίσης οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει άμεση σχέση της παιδικής παχυσαρκίας και του ύπνου. Η μικρή διάρκεια ύπνου στα παιδιά έχει βρεθεί ότι αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη παιδικής παχυσαρκίας.

shutterstock
shutterstock

Οι γιατροί τονίζουν ότι τα παιδιά ηλικίας 3 έως 6 έτων πρέπει να κοιμούνται 10-13 ώρες. Για τα τα παιδιά ηλικίας 7 έως 13 ετών πρέπει να κοιμούνται 9-11 ώρες. 

Ας δούμε τον παρακάτω πίνακα:

Wilson Elementary/facebook
Wilson Elementary/facebook