Δυο γυναίκες μιλάνε καθισμένες στον καναπέ, Φωτογραφία: Shutterstock/By loreanto
Δυο γυναίκες μιλάνε καθισμένες στον καναπέ, Φωτογραφία: Shutterstock/By loreanto
ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Ο καλύτερος τρόπος για να παρακινήσεις κάποιον να αλλάξει τη συμπεριφορά του, σύμφωνα με την επιστήμη


Στην προσωπική ή την επαγγελματική ζωή σου ζωή, ίσως να έχεις συναντήσει ή συναναστραφεί με ανθρώπους τους οποίους βρήκες δύσκολο να επικοινωνήσεις και να συνεργαστείς.

Υπάρχουν άνθρωποι που είναι εγωιστές, δύσκολοι στην επικοινωνία και άκαπτοι στις απόψεις τους. 

Επίσης, οι γυναίκες πολλές φορές έχουμε την συνήθεια να ελπίζουμε σε αλλαγές στη συμπεριφορά του συντρόφου μας. Είναι κάποια στοιχεία του χαρακτήρα του που δεν μας αρέσουν και ελπίζουμε πώς θα μπορέσουμε να τον αλλάξουμε. Είναι κάτι τέτοιο όμως εφικτό; Μπορεί κάποιος να αλλάξει τη συμπεριφορά του;

Υπάρχουν άραγε τρόποι να επέμβουμε στη συμπεριφορά κάποιου που ουσιαστικά ο ίδιος έχει επιλέξει να διατηρεί; 

Οι ψυχολόγοι τονίζουν ότι ο άνθρωπος δεν είναι ένα άβουλο πλάσμα. Εχει τη δυνατότητα να αποφασίζει και να επιλέγει με βάση τα προσωπικά του κριτήρια, με βάση τους στόχους και τις επιθυμίες του. Η συνήθεια όντως είναι δυνατή, αλλά η βούληση και η αποφασιστικότητα του ανθρώπου είναι ακόμα πιο δυνατές. Αρκεί να γνωρίζουμε πώς να τις ενεργοποιήσουμε. 

Ο χαρακτήρας μας δεν είναι κάτι έξω από μας, άκαμπτο ή στατικό. Υπάγεται συνεχώς σε εν δυνάμει αλλαγές. 

Οι ειδικοί τονίζουν ότι εσύ δημιουργείς τη συμπεριφορά του άλλου. Ο τρόπος που κάποιος σου απαντά είναι απλώς μια αντίδραση του πώς συμπεριφέρεσαι απέναντί του. Αν είσαι εχθρικός ή εχθρική, στην πραγματικότητα ενθαρρύνεις  μια ανάλογη συμπεριφορά. Είναι πολύ πιθανό να δράσουν και οι άλλοι με παρόμοιο τρόπο προς εμάς.

Shutterstock
Shutterstock

Μόλις φτάσεις να κατανοήσεις ότι είναι η συμπεριφορά σου προκαλεί τους άλλους ανθρώπους να υιοθετήσουν παρόμοια συμπεριφορά, τότε θα αλλάξει ο τρόπος  με τον οποίο αντιλαμβάνεσαι τους άλλους και τη συμπεριφορά τους.

Ας δούμε όμως τι λέει η επιστήμη για την αλλαγή στη συμπεριφορά ενός ατόμου. Οπως διαβάζουμε στο inc.com η επιστήμη βρήκε το κίνητρο για να κάνεις κάποιον να αλλάξει τον τρόπο που φέρεται.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως για να αλλάξει κάποιος, πρέπει να καταλάβει πως η συγκεκριμένη συμπεριφορά του κάνει κακό και δεν τον αφήνει να εξελιχθεί. Να συνδέσει δηλαδή τη συμπεριφορά του με ένα αρνητικό συναίσθημα. 

Μόνο το αρνητικό συναίσθημα παροτρύνει τους άλλους να αλλάξουν, τονίζει η επιστήμη.   

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια ερώτηση που υπενθυμίζει σε ένα άτομο την λάθος συμπεριφορά του είναι αποτελεσματική για να τον παρακινήσει να κάνει κάτι διαφορετικό.

Για παράδειγμα, αν κάποιος είναι συνέχεια αργοπορημένος στα ραντεβού του μπορεί κάποιος να του κάνει την ερώτηση: «Πρόκειται να εμφανιστείς εγκαίρως για τη συνάντηση αυτής της εβδομάδας»; 

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε κάποιον να κατανοήσει ότι αυτή συμπεριφορά προκαλεί ένα αρνητικό συναίσθημα. Μόνο τότε υπάρχει περίπτωση να αλλάξει. 

Διαβάστε επίσης: Η μοναδική ερώτηση που πρέπει να κάνεις σε κάποιον για να καταλάβεις αμέσως τον χαρακτήρα του