Unsplash/Ramin Talebi
Unsplash/Ramin Talebi
ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ

Αυτές οι εκφράσεις θα οπλίσουν ένα παιδί με αυτοπεποίθηση -Αλλά κι εσένα


Η ζωή μας είναι προϊόν των σκέψεών μας.

Οι πεποιθήσεις που καλλιεργήσαμε στα πρώτα χρόνια της ζωής μας επηρέασαν την μετέπειτα σχέση με τον εαυτό μας, τους φίλους μας, τους συντρόφους μας, τους εργοδότες μας.

Αυτά που ακούσαμε όταν ήμασταν μικροί έγιναν το «λίπασμα» στην καλλιέργεια της εξέλιξής μας και καθόρισαν σε τεράστιο βαθμό το μέγεθος της αυτοπεποίθησής μας στην ενήλικη ζωή. 

H συγγραφέας Louise L. Hay στο βιβλίο «Μεταμορφώστε τη ζωή σας -«Υοu can heal your life» (2002, εκδ. Η Δυναμική της Επιτυχίας») εξηγεί την στενή σχέση που ενώνει τα βιώματα της παιδικής μας ζωής με αυτά της ενήλικης ζωής μας. Τα λόγια των «μεγάλων» που ακούγαμε σε μικρή ηλικία, διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό την άποψη που έχουμε σήμερα για τον εαυτό μας.

Επιλέξαμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:

«Αυτό που πιστεύουμε για τον εαυτό μας γίνεται η πραγματικότητά μας. Πιστεύω πώς ο κάθε άνθρωπος είναι 100% υπεύθυνος για το καθετί που του συμβαίνει στη ζωή του, είτε καλό είτε καλό. Κάθε άνθρωπος δημιουργεί τις εμπειρίες του με τις σκέψεις και τις αισθήσεις του. Οι σκέψεις που κάνουμε και τα λόγια που προσφέρουμε δημιουργούν τις εμπειρίες μας. (...) Οταν είμαστε μικροί μαθαίνουμε πώς να αισθανόμαστε για τους εαυτούς μας και για τη ζωή μας από τις αντιδράσεις των ενηλίκων γύρω μας. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο μαθαίνουμε πώς να σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας και για τον γύρω κόσμο. (...) Είμαστε όλοι θύματα θυμάτων. Οι γονείς μας δεν μπορούσαν να μας διδάξουν κάτι που δεν που δεν το γνώριζαν. Αν οι γονείς σου δεν ήξεραν πώς να αγαπήσουν τον εαυτό τους, τότε, φυσικά ήταν αδύνατο να σε διδάξουν πώς να αγαπήσεις κι εσύ τον εαυτό σου...».

Σε άρθρο του Huffpost, διαβάσαμε εκφράσεις που μπορούν να οπλίσουν ένα παιδί με αυτοπεποίθηση. Είναι οι ίδιες ακριβώς εκφράσεις που μπορούν να δυναμώσουν την ψυχή ενός ενήλικα.

«Είσαι ικανός»: Οταν το παιδί νιώσει εμπιστοσύνη στις ικανότητές του, μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Αυτή η φράση μπορεί να χτίσει έναν κόσμο γεμάτο όνειρα, στόχους. Να την λέτε όσο πιο συχνά μπορείτε.

«Πιστεύω σε σένα»: Αυτή η φράση, όπως και η (1), μπορεί να εμπνεύσει ένα παιδί και το σπρώξει, χωρίς φόβο, στη ζωή.

«Ο,τι κι αν γίνει, εγώ σ’αγαπώ»: Ασφάλεια, αίσθηση ελευθερίας. Αν ένα παιδί νιώθει ότι η αγάπη προς αυτό είναι ακλόνητη και δεν εξαρτάται από τα λάθη και τα σωστά του, μπορεί να δοκιμάσει τις δυνάμεις του χωρίς φόβο.
 


 

Unsplash/pan xiaozhen
Unsplash/pan xiaozhen

«Είμαι υπερήφανη για σένα»: Αυτή η φράση μπορεί να δώσει στο παιδί φτερά. Οποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του, περιμένει να την ακούσει από εσάς.

«Ας προσπαθήσουμε μαζί»: Κάντε το παιδί να νιώσει ασφάλεια. Οτι έχει συμμάχους στην προσπάθειά του.

«Πώς μπορώ να σε βοηθήσω;»: Προσφέρετέ του βοήθεια και υποστήριξη. Κάντε το να νιώσει ότι δεν είναι μόνο.

«Δεν πειράζει που έκανες λάθος, έτσι θα μάθεις»: Κάντε το παιδί να αποδεχτεί κάθε έκβαση της προσπάθειάς του. Η ζωή είναι μια διαρκής διαδρομή μάθησης.