Γυναίκα στο νησί
Φωτογραφία: Shutterstock
ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ

Πείτε αυτές τις 2 λέξεις αντί για «ευχαριστώ» -Θα ενισχύσετε τις σχέσεις και θα μειώσετε το άγχος


Πολλές φορές ο άνθρωπος έχει την τάση να γίνεται άπληστος και αχάριστος. Μπορεί να έχει υπέροχα πράγματα και πρόσωπα στη ζωή του και αντί να νιώθει τυχερός γι’αυτά, να κυνηγάει άλλο ένα, κι άλλο ένα ώσπου χάσει και αυτά που ήδη είχε. Κι όμως είναι τόσο σημαντικό να νιώθουμε ευγνωμοσύνη για όσα ήδη έχουμε.

Όταν λες «ευχαριστώ» για κάτι που έχεις και πραγματικά το εκτιμάς αποκτάς απευθείας κίνητρο ώστε να έχεις περισσότερες αφορμές να είσαι ευγνώμων. Το μυστικό είναι να το αισθάνεσαι.

Ένα ξερό «ευχαριστώ που έχω την υγεία μου» δεν αρκεί, πρέπει να νιώσεις την ζεστασιά της ευγνωμοσύνης να σε κατακλύζει, να αναλογιστείς όλα τα πράγματα που μπορείς να κάνεις τώρα που είσαι υγιής και πως αισθάνεσαι γι’αυτά.

Οι περισσότεροι έχουμε γνωρίσει ανθρώπους που είναι ευγνώμονες και εκτιμούν οτιδήποτε έχουν, και άλλους ανθρώπους που διαμαρτύρονται για όλα αυτά που δεν έχουν.

Είναι οι άνθρωποι που είτε βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, είτε μισοάδειο. Στην πραγματικότητα η εικόνα που έχουμε για το περιεχόμενο του ποτηριού, μπορεί να αποτελέσει ισχυρή ένδειξη της γενικής μας ευτυχίας.

Αγόρι και κορίτσι

Artem Beliaikin @belart84 from Pexels

Η ευγνωμοσύνη είναι και εν μέρει τρόπος ζωής. Αν υιοθετήσεις μια στάση ζωής στην οποία δεν θα παραπονιέσαι για όσα δεν έχεις, αλλά θα νιώθεις όμορφα για όσα έχεις και θα προσπαθείς για το καλύτερο, τότε θα νιώθεις τυχερός για όλα όσα συμβαίνουν μέσα στη μέρα σου.

Η ευγνωμοσύνη είναι κάτι περισσότερο από το να λες «ευχαριστώ» ή «παρακαλώ» και να έχεις καλούς τρόπους. Σχετίζεται με την ευχαρίστηση αυτών που λαμβάνουμε και με την αναγνώριση των θετικών πραγμάτων που έρχονται στον δρόμο μας. Όταν είσαι ευγνώμων είσαι ευχαριστημένος και εκτιμάς τα καλά πράγματα που έχεις χωρίς να τα θεωρείς δεδομένα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ευγνωμοσύνη μπορεί να βελτιώσει τη γενική ευημερία, να αυξήσει την ανθεκτικότητα, να ενισχύσει τις κοινωνικές σχέσεις και να μειώσει το άγχος και την κατάθλιψη. Όσο πιο ευγνώμονες είναι οι άνθρωποι, τόσο μεγαλύτερη είναι η συνολική ευημερία και η ικανοποίησή από τη ζωή τους.

Είναι πιο γενναιόδωροι, συμπονετικοί και πιο ευτυχισμένοι. Αντί να πεις λοιπόν τη λέξη «ευχαριστώ», προτίμησε την λέξη «είμαι ευγνώμων». Η ευγνωμοσύνη είναι το μυστικό της επιτυχίας, ένα αίσθημα που τρέφει την ψυχή και το σώμα. Το να είσαι ευγνώμων είναι το πρώτο βήμα για να εκτιμήσεις όσα έχεις αλλά και όσα σκοπεύεις να αποκτήσεις στο μέλλον.

Γιατί είναι πολύ όμορφο να γνωρίζεις ότι σε κάποιον έκανες κάτι καλό και το εκτίμησε. Είναι ωραίο να στο δείχνουν και να το δείχνεις, όταν χρειάζεται. Είναι ωραίο να βλέπεις ότι η πράξη σου έχει θετικό αντίκτυπο σε κάποιον, έστω κι αν είναι ένα και μόνο άτομο. Είναι ωραίο να λες σε κάποιον ότι εκτίμησες αυτό που έκανε.





SHARE