Γυναίκα κάθεται σε ένα βράχο φορώντας καπέλο, Φωτογραφία: Riccardo Bresciani/Pexels
Γυναίκα κάθεται σε ένα βράχο φορώντας καπέλο, Φωτογραφία: Riccardo Bresciani/Pexels
ΠΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ

Πόνος στην πλάτη: 6 απλοί τρόποι ανακούφισης που διαρκούν λίγα λεπτά


Ο πόνος στην πλάτη είναι σύμπτωμα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους και μπορεί να προέρχεται από πολλές αιτίες.

Ο πόνος χαμηλά στην πλάτη είναι εξαιρετικά συχνός, επηρεάζοντας περίπου 1 στους 8 ανθρώπους.

Είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα που επηρεάζει τα άτομα στην εργασία τους.

Ο πόνος στην πλάτη είναι κάτι που δεν δίνουμε συνήθως σημασία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι πόνοι στη μέση και στην πλάτη δεν είναι συγκεκριμένοι, δεν μπορούμε δηλαδή να προσδιορίσουμε με ακρίβεια την προέλευση του πόνου.

Οι περισσότερες περιπτώσεις πόνου στην πλάτη οφείλονται στην ένταση και καταπόνηση των μυών και των συνδέσμων οι οποίοι υποστηρίζουν τη σπονδυλική στήλη.

Ο πόνος στην πλάτη προκαλείται κυρίως από κακή στάση του σώματος. Μπορεί επίσης να προκληθεί και όταν περνάμε πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή. 

Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μπορεί να σχετίζεται και με ψυχολογικούς παράγοντες ή κατάθλιψη και σοβαρά νοσήματα όπως ο καρκίνος, ενώ παράγοντες όπως το κάπνισμα φαίνεται να έχουν δυσμενή επίδραση.

Ατομα που δεν είναι ικανοποιημένα από την εργασία τους, βιώνουν έντονο εργασιακό άγχος ή νιώθουν ότι δεν έχουν κανένα έλεγχο στην εργασιακή τους ζωή, ή φοβούνται οτι θα χάσουν τη δουλειά τους, εμφανίζουν πολύ υψηλότερα ποσοστά πόνου στη ράχη.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να μην υποφέρετε από πόνους στη μέση και στην πλάτη είναι να ακολουθήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Να διατηρείτε ένα σταθερό βάρος, να ακολουθείτε ένα πρόγραμμα ήπιας άσκησης και να κάνετε «ζέσταμα» πριν τη γυμναστική.

Ας δούμε 5 απλούς τρόπους για να αντιμετωπίσετε τον πόνο στην πλάτη:

1. Κάντε κοιλιακούς

Όταν γυμνάζεστε δώστε ιδιαίτερη προσοχή στους κοιλιακούς μυς και σε εκείνους της πλάτης που λειτουργούν σαν φυσικό στήριγμα για τη σπονδυλική στήλη και την προστατεύουν από τα χτυπήματα. Επίσης οι ασκήσεις ραχιαίων για την ενδυνάμωση της πλάτης βοηθούν πολύ. 

Scott Webb/ Pexels
Scott Webb/ Pexels

2. Μειώστε το βάρος της τσάντας σας

Μια βαριά τσάντα επηρεάζει σημαντικά την πίεση στην σπονδυλική σας στήλη. Αδειάστε όσα αντικείμενα δεν σας είναι χρήσιμα και πάρτε μαζί σας τα απολύτως αναγκαία. Προσέξτε επίσης την τσάντα, ώστε να μην έχει η ίδια επιπλέον βάρος που προστίθεται από τα διάφορα μεταλλικά στοιχεία της διακόσμησης. Αν το βάρος της τσάντας ξεπερνάει το 10% του δικού σας σωματικού βάρους, τότε θεωρείται πολύ βαριά.

3. Ασκήσεις με κυλίνδρους

Η χρήση κυλίνδρων από αφρώδες υλικό μπορεί να μειώσει αποτελεσματικά τον πόνο στην πλάτη.

4. Μια πιο σωστή στάση του σώματος

Χρειάζεται να προσέχετε τη στάση του σώματός σας, να κρατάτε την πλάτη σας ίσια, τους ώμους σας προς τα πίσω και να μην καμπουριάζετε. Αν εργάζεστε σε υπολογιστή, ρυθμίστε το ύψος της οθόνης ώστε τα μάτια σας να κοιτούν σε ευθεία μπροστά από το κεφάλι.

5. Υπνος σε καλό στρώμα

Ένα καλό στρώμα έχει διάρκεια ζωής οκτώ με δέκα χρόνια. Μετά από αυτή την περίοδο η σπονδυλική στήλη δεν έχει την κατάλληλη υποστήριξη που χρειάζεται, με αποτέλεσμα να προκαλείται πόνος στην πλάτη. Η αντικατάσταση λοιπόν του στρώματος είναι απαραίτητη. Η καλύτερη στάση ύπνου είναι να κοιμάστε στο πλάι με τα πόδια λυγισμένα προς την κοιλιά ή ακόμα ανάσκελα με την τοποθέτηση μαξιλαριού κάτω από τα λυγισμένα γόνατα.

bruce mars/Pexels
bruce mars/Pexels

6. Διατάσεις το πρωί

Μια καλή άσκηση το πρωί είναi να τοποθετήστε τα γόνατα στο στήθος σας για να απαλλαγείτε από τον πόνο στην πλάτη. Για αρχή τοποθετήστε ένα στρώμα για γιόγκα στο πάτωμα. Ξαπλώστε ανάσκελα με τα πόδια σας ευθεία. Υψώστε το ένα γόνατο στο στήθος σας. Πιάστε το και με τα δυο σας χέρια. Μείνετε σ’ αυτή τη στάση για 30 δευτερόλεπτα και επιστρέψτε σε στάση χαλάρωσης. Επαναλάβετε με το άλλο γόνατο.

Διαβάστε επίσης: Πόνος στη μέση ή τον αυχένα -15 τρόποι να τον αποφύγεις

8 ύπουλες αιτίες στις οποίες μπορεί να οφείλεται ο πόνος στη μέση