Unsplash/Guilherme Petri
Unsplash/Guilherme Petri
HAIR STYLISTS

Tα πιο ενοχλητικά πράγματα που μπορείς να κάνεις σε έναν hair stylist -Eπαγγελματίες αποκαλύπτουν


Στους ναούς των μαλλιών, μαγικές τσατσάρες και ψαλίδια μεταμορφώνουν πρόσωπα, γυναικεία όνειρα και επιθυμίες μπαίνουν κάτω κάσκες, οι ανασφάλειες γίνονται καπνός που φεύγει από τα πιστολάκια και οι κομμωτές γίνονται μικροί μάγοι που φτιάχνουν διαθέσεις. 

Με τις παραπάνω γραμμές, προσπαθήσαμε να περιγράψουμε την ατμόσφαιρα στα κομμωτήρια πασπαλισμένη με λίγη χρυσόσκονη.

Η πραγματικότητα δεν είναι έτσι πάντα. Επειδή μερικές αλήθειες δεν λέγονται ανοιχτά, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. 

Oι hair stylists έχουν πολλές ιστορίες τρέλας να θυμούνται από πελάτες τους. Αλλά ο επαγγελματισμός τους, τούς ψιθυρίζει πάντα σιωπηλά στο αυτί ότι πρέπει να τις ξεχνούν στο επόμενο δευτερόλεπτο: για να μπορούν να συνεχίζουν και να διατηρούν την πελατεία τους.

Το «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο» κάποιοι το εκμεταλλεύονται (ακούσια ή εκούσια) και μετατρέπουν το ραντεβού με τον κομμωτή ή την κομμώτριά τους σε «άσκηση υπομονής».

Για να είσαι επιτυχημένος στον χώρο σου, δεν αρκούν μόνο δεξιότητες πάνω στο αντικείμενο της δουλειάς σου. Πρέπει να μάθεις να ακούς. Να ξεχνάς. Να παραβλέπεις.

Και αυτά δεν τα λέμε εμείς, αλλά οι άνθρωποι που αφιερώνουν μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς τους στην τέχνη της κομμωτικής. Oι experts.

Σε άρθρο που διαβάσαμε στο Insider, hair stylists αποκαλύπτουν τα πιο εκνευριστικά πράγματα που μπορεί να κάνει ένας πελάτης (ίσως να σας θυμίσουν κάτι...).

Οταν λείπει η προσωπική υγιεινή: Οπως αναφέρει στο Insider hair stylist από το Λονδίνο, αρκετές φορές έχει εξυπηρετήσει πελάτες που δεν έχουν καθόλου καλή σχέση με τον όρο «λούσιμο»: κεφάλια στα οποία δεν έχει μπει σαμπουάν για μέρες και μαλλιά που έχουν κοκαλώσει από προϊόντα styling. Οι έμπειροι κομμωτές μπορεί να είναι εξοικειωμένοι με τέτοιες εικόνες αλλά δεν παύουν να τους φέρνουν σε αμηχανία (κι ας μη το δείχνουν...).

Οταν οι πελάτες έχουν (πετσο)κόψει μόνοι τους τα μαλλιά τους: Αυτή τη συνήθεια κανένας κομμωτής-τρια δεν επικροτεί: το να κόβεις μόνη σου τα μαλλιά σου στο σπίτι, δεν είναι κάτι ασφαλές για την εικόνα τους. Είναι ιδιαιτέρως ενοχλητικό για έναν hair stylist να δέχεται την απαίτηση ενός πελάτη του για εντυπωσιακό αποτέλεσμα, την στιγμή που ο ίδιος έχει κουρέψει με προχειρότητα τα μαλλιά του από πριν. 

Παράλογες απαιτήσεις: Οπως αναφέρουν οι hair stylists, πολύ συχνά έρχονται αντιμέτωποι με την απαίτηση της ολοκληρωτικής μεταμόρφωσης σε ένα μόνο ραντεβού. Οπως για παράδειγμα, γυναίκες που έχουν μαύρα μαλλιά και θέλουν από την μια στιγμή στην άλλη να τα κάνουν πλατινέ. Επίσης, όπως αναφέρουν hair stylists, άλλη μια απαίτηση με ανεβασμένο βαθμό δυσκολίας είναι η απότομη αλλαγή του μαλλιού από ξανθό σε σκούρο καστανό (αφού πρώτα έχει προηγηθεί αλλαγή από καστανό σε ξανθό).

Τέλος, άλλη μια απαίτηση που σχέδον φέρνει στα όριά τους, τους hair experts, έχει να κάνει με την διάρκεια του ραντεβού: αν κάποιος πελάτης ζητά κάτι δύσκολο και διαθέτει λίγη ώρα για τον επαγγελματία, πιέζει τον τελευταίο πάρα πολύ.

Οταν κουνάς συνεχώς το κεφάλι σου: Ισως να έχει συμβεί και σε σένα: ο κομμωτής ή η κομμώτριά σου να σου κάνει ευγενική παρατήρηση για την θέση στην οποία θέλει να διατηρείς το κεφάλι σου κατά τη διάρκεια του κουρέματος ή του χτενίσματος. Οταν κουνάς ακανόνιστα το κεφάλι σου (πχ για να ψάξεις την τσάντα σου, να χαζέψεις στο κινητό σου ή για να διαβάσεις κάτι), δυσκολεύεις τον επαγγελματία.

Oταν δεν έχεις την παραμικρή ιδέα για το τι θέλεις ή ζητάς να σε κάνουν «Σαν την...»: Μια ακόμη συνήθεια που πιέζει (πάρα πολύ!) τους hair stylists είναι η παντελής απουσία κατεύθυνσης από την πλευρά σου. Πολλές φορές, οι κομμωτές ακούν την φράση «Θέλω κάτι διαφορετικό»: διευκολύνει πολύ τους επαγγελματίες το να έχεις κάτι στο μυαλό σου από πριν. Αν απλά θέλεις να αλλάξεις αλλά δεν έχεις ιδέα για το τι θέλεις, τότε, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος -και ο χρόνος πιέζει!- (περιμένει κι άλλος να εξυπηρετηθεί μετά από σένα, μην το ξέχνας. Μπορεί να βρεθείς στη θέση του...). Επίσης, αν θέλεις να υιοθετήσεις το look κάποιας σταρ που σε εντυπωσίασε, να θυμάσαι ότι το τελικό αποτέλεσμα υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να μην είναι ολόιδιο με αυτό της φωτογραφίας που έχεις στο κινητό σου για να δείξεις στον κομμωτή.

Διαβάστε επίσης: Αγαπητοί γονείς, λυπούμαστε που το λέμε, αλλά τα εστιατόρια μισούν να τους ζητάτε αυτή τη χάρη

7 πράγματα που οι υπάλληλοι στα καταστήματα θα ήθελαν να σταματήσεις να κάνεις