Γυναικεία πλάτη με θέα θάλασσα, Φωτογραφία: Artem Beliaikin @belart84 from Pexels Copy
Γυναικεία πλάτη με θέα θάλασσα, Φωτογραφία: Artem Beliaikin @belart84 from Pexels Copy
ΤΟΞΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Ετσι θα καταλάβεις μέσα σε 5 λεπτά έναν τοξικό άνθρωπο


Στην ζωή σου θα συναντήσεις αμέτρητους ανθρώπους.

Κάποιοι από αυτούς θα έχουν θετική επίδραση πάνω σου, θα σου ανεβάζουν την διάθεση, θα περνάς ευχάριστα μαζί τους, κάποιοι άλλοι θα είναι ουδέτεροι και τέλος, κάποιοι θα επιδρούν πάνω σου με αρνητικό τρόπο.

Στο σύμπαν των ανθρώπινων σχέσεων τα άτομα που βρίσκονται γύρω μας μπορούν τα λειτουργήσουν με δύο τρόπους: είτε θετικά, είτε αρνητικά.

Η πρώτη κατηγορία είναι οι άνθρωποι που ασκούν απόλυτα θετική επίδραση επάνω μας. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν εκείνα τα άτομα που όπου και αν πηγαίνουν «ρουφάνε» από τους γύρω τους την καλή ενέργεια, την αισιοδοξία και την αυτοεκτίμηση. Είναι οι λεγόμενοι τοξικοί άνθρωποι και βρίσκονται παντού ανάμεσά μας.

Τοξικός δεν είναι μόνο ένας υπερβολικά ανταγωνιστικός ή εχθρικός μαζί σου συνάδελφος στο γραφείο, αλλά μπορεί να είναι και η φίλη που σου αραδιάζει τα ψυχολογικά της και μετά δεν ρωτάει τίποτα για εσένα.

Οι τοξικοί άνθρωποι έχουν τον τρόπο (την μαεστρία θα έλεγαν κάποιοι άλλοι) να βλάπτουν ψυχικά τους γύρω τους. Συχνά, αυτοί οι άνθρωποι (άνδρες και γυναίκες) δεν εντοπίζονται εύκολα.

Συνήθως, λειτουργούν με τρόπο που δεν το παίρνεις χαμπάρι εύκολα, αλλά υπάρχουν και οι φορές που επαναλαμβάνουν έντονα την ίδια συμπεριφορά (ευτυχώς για εμάς).

Βρίσκονται παντού γύρω μας και ζουν μέσα από τις ζωές μας. Τίποτα δεν είναι αρκετό για αυτούς και πάντα θα βρουν κάτι για να σου διαλύσουν την ψυχολογία.

Δυστυχώς, επειδή πλέον πολλοί είναι εκεί έξω που κουβαλούν μαζί τους αρκετά «θέματα» και σίγουρα δεν έχουν κάποια ταμπέλα που να γράφει «μακριά γιατί είμαι πρόβλημα», καλό θα ήταν να αναγνωρίζεις κάποια χαρακτηριστικά που δείχνουν ότι αυτή η συναναστροφή μαζί τους μόνο κακό θα σου κάνουν. 

Dominika Roseclay/pexels
Dominika Roseclay/pexels

Ας δούμε πώς μπορείς να εντοπίσεις έναν τοξικό άνθρωπο μέσα σε 5 λεπτά, όπως διαβάζουμε στο Inc.com. 

1. Μιλούν πάντα άσχημα για τους άλλους

Αν συναντήσεις κάποιον και αμέσως αρχίσει να σου λέει κάτι άσχημο για κάποιον άλλον, τότε πρέπει να μην το περάσεις έτσι. Οι τοξικοί άνθρωποι πάντα έχουν να πουν κάτι κακό για όλους και είναι με την κακή κουβέντα στο στόμα. Σε ανύποπτο χρόνο να θίξουν και θα προσβάλουν κάποιον με έμμεσο ή άμεσο τρόπο. Γενικά θα βρουν κάτι κακό να πουν.

2. Γκρινιάζουν

Γκρινιάζουν και παραπονιούνται ακατάπαυστα για τα πάντα. Δεν χαίρονται με τίποτα και έχουν μόνο κάτι δυσάρεστο να πουν για όλους και για όλα. Είναι μόνιμα αρνητικοί και για αυτούς ό, τι καλό και να συμβαίνει στην ζωή τους ή στην ζωή των άλλων πάντα «κάποιο λάκκο θα έχει η φάβα». Δεν ευχαριστιούνται με τίποτα και έχουν συνεχώς ένα αρνητικό σχόλιο να επισημάνουν.

3. Ζητούν προσοχή

Το δικό τους πρόβλημα είναι πάντα πιο σημαντικό και η προσοχή πρέπει να είναι μόνιμα στραμμένη πάνω τους. Είναι νάρκισσοι και τους ενδιαφέρει μόνο ο εαυτός τους.

4. Είναι ανικανοποίητοι 

Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ποτέ ικανοποιημένοι. Πάντα κάτι τους λείπει και κάτι τους φταίει. Δεν ηρεμούν, γκρινιάζουν, συνεχώς αναζητούν κάτι, που δεν ξέρουν ούτε και οι ίδιοι τι μπορεί να είναι.

 luizclas from Pexels
luizclas from Pexels

5. Δεν ενδιαφέρονται για τις επιθυμίες σου και τα συναισθήματά σου

Δεν έχουν αίσθηση των ορίων και δεν σέβονται τα συναισθήματα των άλλων. Μπορούν εύκολα να πουν ψέματα ή να προσποιηθούν. Αρκεί να εξυπηρετούνται οι ίδιοι. Δεν τους νοιάζει πώς αισθάνεσαι, τι επιθυμείς ή τι σε κάνει χαρούμενη. Το μόνο που τους νοιάζει είναι ο εαυτός τους. 

6. Είσαι πάντα σε άμυνα μαζί τους

Εχουν τον τρόπο να βρίσκεσαι συνεχώς σε απολογητική θέση και άμυνα.

7. Δεν σε κάνουν να νιώθεις όμορφα

Κάνε ένα πείραμα. Μετά την συζήτησή σας, πώς αισθάνεσαι; Είσαι μπερδεμένη; Νιώθεις καλά ή έχεις ένα περίεργο συναίσθημα; Αν έχεις δεύτερες σκέψεις, τότε ακολούθησε το ένστικτό σου. Τις περισσότερες φορές είναι αλάνθαστο. 

8. Περηφανεύονται για τα επιτεύγματά τους

Αν μέσα στα πρώτα μόλις 5 λεπτά αρχίζει να σου λέει για το πόσο καλός είναι στη δουλειά του ή να περηφανεύεται γενικότερα για κάτι που τον αφορά, τότε μείνε μακριά του.

Διαβάστε επίσης: Το μοναδικό πράγμα που δεν πρέπει να πείτε ποτέ σε έναν τοξικό άνθρωπο

Οι 10 κατηγορίες ανθρώπων που πρέπει να αποφύγεις