Οι εποχιακές αλλεργίες ταλαιπωρούν ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων.
Μελέτες δείχνουν ότι περίπου το 20% του πληθυσμού πάσχει από αλλεργίες οι οποίες εκδηλώνονται κυρίως την άνοιξη, λόγω ευαισθησίας σε εισπνεόμενα αεροαλλεργιογόνα όπως η γύρη του κυπαρισσιού, της ελιάς και των αγριόχορτων.
Τα συχνότερα συμπτώματα της αλλεργίας είναι τα κόκκινα μάτια, η καταρροή, το μπούκωμα και η φαγούρα της μύτης, το φτάρνισμα, ο βήχας, η δύσπνοια, το δερματικό εξάνθημα που συνοδεύεται από κνησμό.
Και είναι γεγονός ότι όταν «ξυπνούν» οι εποχικές αλλεργίες η φαγούρα στα μάτια και η καταρροή γίνονται δυσάρεστη καθημερινότητα.
Ο διεθνής όρος αλλεργία (allergy) προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «άλλο + έργο» και περιγράφει την κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός αμύνεται σαν να δέχεται εξωτερική επίθεση από ακίνδυνες ουσίες όπως η γύρη των φυτών, τα ακάρεα κι άλλα αλλεργιογόνα.
Οι εποχικές αλλεργίες μπορεί να είναι μαρτύριο για τους χρήστες φακών επαφής.
Οι ασθενείς αναζητούν ανακούφιση από την κατάσταση αυτή, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις δεν γνωρίζουν τι πρέπει ακριβώς να κάνουν για να απαλλαγούν από τη δυσάρεστη αλλεργική κατάσταση που μπορεί να τους ταλαιπωρεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Τα καλά νέα: Η επαρκής κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτικές και προβιοτικές ουσίες μπορεί να βοηθήσει να μετριάσει τις εποχικές αλλεργίες.
Συγκεκριμένα, καλό θα ήταν να εντάξετε στη διατροφή σας τα ακόλουθα τρόφιμα:
1. Ντομάτες
Πλούσιες σε ισταμίνες μπορεί να είναι μια κακή επιλογή κατά τη διάρκεια της περιόδου έξαρσης της αλλεργίας.