Γυναίκα τρώει βρώμη /Φωτογραφία: Shutterstock/By Arturs Budkevics
Γυναίκα τρώει βρώμη /Φωτογραφία: Shutterstock/By Arturs Budkevics
ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Οι 5 εναλλακτικοί τρόποι να ενυδατωθείς το καλοκαίρι -Δεν είναι μόνο το νερό


Η ενυδάτωση του οργανισμού μας είναι πολύ σημαντική και ιδίως το καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες. 

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή του χρόνου, που δεν πρέπει να συγκεντρωνόμαστε μόνο στο να τρώμε υγιεινά, αλλά και στο να παραμένουμε επαρκώς ενυδατωμένοι.

Το σώμα μας όμως δεν μπορεί να αποθηκεύσει νερό, γι’ αυτό και η ποσότητα που αποβάλλεται καθημερινά, πρέπει να αποκαθίσταται. 

Σύμφωνα με μελέτες, καθημερινά θα πρέπει να προσλαμβάνουμε 2,2 λίτρα νερό, ενώ το καλοκαίρι η ποσότητα αυτή θα πρέπει να αυξάνεται επειδή ιδρώνουμε περισσότερο. 

Η αφυδάτωση είναι επιβλαβής για την υγεία και συνδέεται με ευρύ φάσμα δυσάρεστων συμπτωμάτων, όπως αδυναμία, κόπωση, πονοκέφαλος, δερματικά προβλήματα, δίψα, μυϊκές κράμπες, υπόταση και ταχυπαλμίες.

Η σωστή ενυδάτωση προστατεύει την υγεία του δέρματος, βοηθά στο να απομακρυνθούν οι τοξίνες και ρυθμίζει την λειτουργία του εντέρου. Επίσης ενισχύει τη μνήμη καθώς και την ικανότητα συγκέντρωσης.

Περίπου το 80% των αναγκών μας σε υγρά, το καλύπτουμε διατροφικά από νερό και άλλα ροφήματα, όπως είναι το τσάι, ο καφές, το γάλα και οι χυμοί. Το υπόλοιπο 20% το καλύπτουμε μέσω της υγρασίας στερεών τροφίμων που καταναλώνουμε, με κύριους εκπροσώπους τα φρούτα, τα λαχανικά και το γιαούρτι.

Δυστυχώς όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που αποφεύγουν το νερό και δεν πίνουν όση ποσότητα θα έπρεπε.  

Αν είσαι από τους ανθρώπους που ξεχνάς να πιεις νερό, τότε παρακάτω μπορείς να δεις τρόπους που μπορείς να ενυδατώσεις τον οργανισμό σου:

1. Γάλα

Πιες γαλά και ιδίως μετά την γυμναστική. Θα σε ενυδατώσει αρκετά και ο οργανισμός σου θα επανέλθει ταχύτερα μετά από έντονη σωματική άσκηση.

 rawpixel.com/Pexels
rawpixel.com/Pexels

2. Βρώμη

Η βρώμη περιέχει άφθονες πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, υγιεινά λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Οι ιδιότητες αυτές καθιστούν το συγκεκριμένο δημητριακό μια θαυμάσια πηγή ενέργειας, συμβάλλοντας στην αποφυγή της κόπωσης που προκαλείται από τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης. Εκτός όμως από ολά αυτά, η βρώμη είναι πολύ ενυδατική. 

JÉSHOOTS/pexels
JÉSHOOTS/pexels

3. Φρούτα και λαχανικά 

Εντάσσοντας τα φρούτα και τα λαχανικά στη διατροφή σου, θα βοηθήσεις τον οργανισμό σου να μείνει ενυδατωμένος όλη τη διάρκεια της ημέρας. Προτίμησε το αγγούρι, το καρπούζι, τις φράουλες, το πεπόνι, τις ντομάτες, το μαρούλι, τα κολοκύθια, το σέλινο και το γκρέιπφρουτ. 

rawpixel.com/Pexels
rawpixel.com/Pexels

4. Smoothies

Παρότι το νερό αποτελεί την βασική πηγή ενυδάτωσής μας, υπάρχουν και εναλλακτικές επιλογές, ιδιαίτερα δημοφιλείς για το καλοκαίρι. Μία από αυτές είναι τα smoothies, που μας μεταφέρουν όλες τις βιταμίνες και τα πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά των φρούτων. Επιπλέον πλεονέκτημά τους είναι ότι καλύπτουν την όρεξή μας για γλυκό.

Shutterstock
Shutterstock

5. Μην τρως στεγνά ζυμαρικά 

Αν είσαι από τις γυναίκες που αγαπούν τα σπαγγέτι, τότε προτίμησε να τα φας με κολοκυθάκια που περιέχουν αρκετό νερό ή με σάλτσα ντομάτας. 

Διαβάστες επίσης: Το απλό τρικ για να καταλάβεις αν πίνεις αρκετό νερό

Αυτές είναι οι 8 απροσδόκητες αιτίες που σε κάνουν να διψάς συνέχεια