Unsplash/Square
Unsplash/Square
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι εκφράσεις που κερδίζουν αμέσως την εμπιστοσύνη των άλλων


Για να φτάσεις στο σημείο να εμπιστεύεσαι κάποιον με «κλειστά μάτια», πρέπει προηγουμένως να έχεις δει καθαρά τις προθέσεις του, την συμπεριφορά του, τις λέξεις που χρησιμοποιεί.

Η Τζορτ Έλιοτ είχε πει ότι δεν υπάρχει χειρότερη μοναξιά από την έλλειψη εμπιστοσύνης, ενώ ο Άντον Τσέχωφ ότι «χωρίς εμπιστοσύνη, η ζωή καταντά ανυπόφορη»: αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, οι σχέσεις δεν έχουν καμία ελπίδα να αντέξουν στο χρόνο.

Η εμπιστοσύνη είναι μια γέφυρα που χτίζεται σιγά-σιγά: τα υλικά αυτής της γέφυρας πηγάζουν από το πιο ειλικρινές και αυθεντικό κομμάτι του εαυτού μας. Από την συνέπεια και την συνοχή των πράξεών μας. Αυτό που λέμε, θα πρέπει να είναι και αυτό που κάνουμε -και το αντίστροφο.

Εχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιες λέξεις ήταν αυτές που έχτισαν σχέσεις εμπιστοσύνης με τους γύρω σας;

Kι, όμως, υπάρχουν κάποιες πολύ συγκεκριμένες εκφράσεις που μπορούν να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό σας από τον άνθρωπο που έχετε απέναντί σας.

Ακολουθούν 5 από αυτές:

Pexels/rawpixel.com
Pexels/rawpixel.com

Σ’ευχαριστώ: Μια έκφραση που κλείνει μέσα της εκτίμηση, ευγνωμοσύνη, ευγένεια, θετική πρόθεση: όλα τα «υλικά» που μπορούν να χτίσουν μια σχέση εμπιστοσύνης. Όταν κάποιος ακούει αυτή την έκφραση, αντλεί δύναμη για να κάνει ακόμα περισσότερα πράγματα για τον άλλον.

Με απασχολεί και μένα αυτό το θέμα/Πες μου περισσότερα γι’αυτό με ενδιαφέρει: Με αυτή την έκφραση, η απόσταση μεταξύ δύο ανθρώπων αμέσως μειώνεται. Δείχνετε ότι συναισθάνεστε την κατάσταση που βιώνει ο άλλος, έχετε την πρόθεση να τον ακούσετε, δείχνετε προσοχή σε αυτά που λέει γιατί σας ενδιαφέρουν.

Σε καταλαβαίνω: Ενσυναίσθηση, δομικό υλικό της εμπιστοσύνης. Μια έκφραση αποδοχής, δυο λέξεις που χτίζουν μια συναισθηματική σχέση. Σε ακούω-σε καταλαβαίνω-σου το δείχνω-με εμπιστεύεσαι.

Εμπιστεύομαι την κρίση σου: Σημαίνει «πιστεύω σε σένα», «πιστεύω ότι μπορείς να επιτύχεις κάθε σου στόχο». Μια έκφραση που εμψυχώνει πάντα αυτόν που την ακούει.

Δικό μου λάθος: Κανείς δεν είναι τέλειος. Όταν παραδεχόμαστε τα λάθη μας δείχνουμε ότι είμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας και δεν φοβόμαστε τις συνέπειες. Κάτι που εμπνέει πάντα εμπιστοσύνη.

(Με στοιχεία από Forbes-Business Insider)

Unsplash/Charles
Unsplash/Charles