Γυναίκα ζεσταίνεται, Φωτογραφία: Shutterstock/By Maridav
Γυναίκα ζεσταίνεται, Φωτογραφία: Shutterstock/By Maridav
ΙΔΡΩΤΑΣ

8 συμβουλές για να μην ιδρώνεις έντονα το καλοκαίρι, σύμφωνα με τους γιατρούς


Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, ο υδράργυρος ανεβαίνει συνεχώς και μαζί με αυτόν αυξάνεται και ο ιδρώτας.

Οι διακοπές αργούν να έρθουν, η ζέστη είναι αφόρητη και ο ιδρώτας εμφανίζεται στο κορμί σου, ακόμη κι αν έχουν περάσει δέκα λεπτά από τότε που βγήκες από το μπάνιο. 

Ο ιδρώτας να είναι ενοχλητικός, δημιουργεί ένα δυσάρεστο συναίσθημα και κάποιες φορές μας φέρνει σε δύσκολη θέση. Δεν παύει όμως να είναι μια φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μας. 

Ο ιδρώτας είναι μια απόλυτα φυσιολογική και υγιής αντίδραση του οργανισμού μας όταν κάνει ζέστη. 

Η φυσιολογική παραγωγή ιδρώτα διατηρεί τη θερμοκρασία και την ενυδάτωση του σώματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Έτσι, λοιπόν, όταν η εξωτερική θερμοκρασία ανεβαίνει, ο ιδρώτας αυξάνεται.

Υπάρχουν τρόποι για να μην ιδρώνεις τόσο πολύ. Παρακάτω θα διαβάσεις ορισμένες συμβουλές γιατρών, οι οποίες θα σε βοηθήσουν να ιδρώνεις λιγότερο.

Shutterstock
Shutterstock

1. Βάζεις αποσμητικό την λάθος στιγμή 

Η σωστή στιγμή να φοράμε το αποσμητικό μας ώστε να έχει διάρκεια είναι πριν ακριβώς πέσουμε για ύπνο. Οχι, το πρωί πριν φύγουμε για την δουλειά. Αυτό συμβαίνει γιατί, κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, που ιδρώνουμε λιγότερο, εισέρχεται μεγαλύτερη ποσότητα από το δραστικό συστατικό των αποσμητικών στους ιδρωτοποιούς αδένες, πράγμα που το κάνει να αποδίδει πολύ καλύτερα κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης (επόμενης) ημέρας. Αν εφαρμόσουμε το αποσημητικό λίγο πριν φύγουμε από το σπίτι, δεν θα γίνει κάτι κακό. Απλά με αυτό τον τρόπο μειώνεται κατά πολύ η αποτελεσματικότητα του ενάντια στον ιδρώτα και στη δυσοσμία.

shutterstock
shutterstock

2. Περιόρισε την κατανάλωση καφέ

Η καφεΐνη ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα και δραστηριοποιεί τους ιδρωτοποιούς αδένες. Η καφεΐνη υπερδιεγείρει το κεντρικό νευρικό μας σύστημα, απελευθερώνει την αδρεναλίνη στο σώμα μας, αλλά και αυξάνει την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος μας. Άρα όσο λιγότερη καφεΐνη καταναλώνεις, τόσο το λιγότερο θα ιδρώνεις.

shutterstock
shutterstock

3. Πιες φασκόμηλο 

Ιδιαίτερα αποτελεσματικό για τον ιδρώτα είναι το φασκόμηλο. Περιέχει βιταμίνη Β που μειώνει την υπερβολική εφίδρωση και μαγνήσιο που περιορίζει τη δραστηριότητα των ιδρωτοποιών αδένων. Βάλε φασκόμηλο σε βραστό νερό και άφησέ το να κρυώσει. Πιες το περιεχόμενο 3-4 φορές την ημέρα.

4. Περιόρισε το κάπνισμα

Η νικοτίνη προκαλεί στο σώμα μας την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης, μιας χημικής ουσίας που διεγείρει τους ιδρωτοποιούς αδένες. 

5. Μείωσε το αλκoόλ

Πες όχι στο δεύτερο ποτό, γιατί η κατανάλωση αλκοόλ επιδεινώνει την εφίδρωση, αφού προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.

6. Προσπάθησε να διαχειριστείς το άγχος σου

Αν είσαι από αυτούς που παίρνουν ψύχραιμα τα πράγματα, ίσως ιδρώνεις λιγότερο από εκείνους που συγκινούνται εύκολα, θυμώνουν έντονα ή έχουν πολύ άγχος. Γενικότερα, η έκκριση του ιδρώτα εκτός από την έντονη σωματική δραστηριότητα και την υψηλή θερμοκρασία επηρεάζεται και από συγκινησιακούς παράγοντες (στρες, αγωνία, φόβο, τρακ κ.λπ.). Προσπάθησε να χαλαρώνεις μέσα στην ημέρα όσο πιο πολύ μπορείς.

7. Φόρεσε τα σωστά ρούχα

Το καλοκαίρι να προτιμάς ρούχα από λινό ή βαμβάκι, γιατί απορροφούν τον ιδρώτα.

8. Ενέσεις botox

Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν λειτουργήσει και το πρόβλημα είναι τόσο έντονο, τότε μια λύση είναι οι ενέσεις botox, μιας και η αλλαντοΐνη απενεργοποιεί δραστικά τη λειτουργία των ιδρωτοποιών αδένων.

Διαβάστε επίσης: Οι τροφές που δεν περίμενες ότι μπορούν να σε δροσίσουν μέσα στον καύσωνα -Με αυτές δεν θα σκάσεις

Το λάθος που κάνεις με το αποσμητικό σου και δεν αποδίδει στη ζέστη