Γιατί παχαίνουμε κατά τη διάρκεια της περιόδου | 0 bovary.gr
Γιατί παχαίνουμε κατά τη διάρκεια της περιόδου | 0 bovary.gr
05|11|2016 10:17
SHARE
500 ΕΧΤRA ΘΕΡΜΙΔΕΣ;

Γιατί παχαίνουμε κατά τη διάρκεια της περιόδου


Είναι εκείνες οι ημέρες του μήνα που οι εναλλαγές της διάθεσης «χτυπάνε» κόκκινο. Ξαφνικά στεναχωριέσαι και κλαις χωρίς λόγο, έχεις νεύρα και πεινάς. Ολα στον υπερθετικό βαθμό.

Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει πως πριν την περίοδο οι γυναίκες μάχονται με διάφορα συμπτώματα και ένα από αυτά είναι η υπερβολική κατανάλωση φαγητού.

Οπως ανέφεραν οι μελετητές, μια γυναίκα μπορεί να φτάσει σε σημείο να καταναλώνει επιπλέον 500 θερμίδες την ημέρα.

«Υπάρχουν συχνά διαιτητική καταναγκασμοί κατά την διάρκεια του κύκλου της περιόδου, ιδίως για γλυκά και σοκολάτα», υποστηρίζουν.

Οι ερευνητές εξηγούν αυτές τις διακυμάνσεις πριν την περίοδο συνδέονται με την σεροτονίνη, η οποία αντιπροσωπεύει τις αλλαγές της διάθεσης. Οι υδατάνθρακες είναι μια κατηγορία που αυξάνει την σεροτονίνη.

Ο διαιτολόγος Λίμορ Μπάουμ δήλωσε: «Αυτό που ακούω συχνά από τις πελάτισσές μου είναι πως αυξάνεται ο πόθος τους για υδατάνθρακες και γλυκά. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης μπορούν να εξηγήσουν αυτή την ευερεθιστότητα και αστάθεια στη διάθεση. Οι υδατάνθρακες προάγουν την απελευθέρωση της σεροτονίνης, η οποία με τη σειρά της τις κάνουν να νιώθουν καλύτερα».

Υπάρχουν ενδείξεις πως οι γυναίκες δεν τρώνε μεγάλα γεύματα, κατά την διάρκεια των συμπτωμάτων πριν την περίοδο, αλλά σνακ, με το σωματικό τους βάρος να αλλάζει και κατά μέσο όρο να ζυγίζουν περίπου μισό κιλό παραπάνω.

Η πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί επίσης να δηλώνει πως εκείνη την στιγμή οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερη ενέργεια, γι' αυτό και προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες. Το φούσκωμα επίσης μπορεί να εξηγήσει την αύξηση του βάρους τους.

Η μελέτη καταλήγει πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για τον συσχετισμό των ορμονών και της διατροφής κατά τη διάρκεια του κύκλου της γυναίκας.