Σπαράγγια, Φωτογραφία: By Anna Shepulova
Σπαράγγια, Φωτογραφία: By Anna Shepulova
ΔΙΑΙΤΑ

Crash Diet: H δίαιτα που βοηθά να χάσεις κιλά σε χρόνο ρεκόρ -Ποιες τροφές να προτιμήσεις


Δίαιτα: η λέξη της οποίας η δημοφιλία εκτοξεύεται την περίοδο που διανύουμε, στην καρδιά του καλοκαιριού. Άρθρα, τιπς, συμβουλές, περιορισμοί, στέρηση και κούραση.

Ο στόχος για την απώλεια βάρους μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα γίνεται για τους περισσότερους κάτι καταπιεστικό, ένας πονοκέφαλος.

Το αδυνάτισμα εξπρές είναι αυτό που υπόσχονται οι crash diets και γι’ αυτό έχουν γίνει οι αγαπημένες εκατομμυρίων γυναικών ανά τον κόσμο, αλλά και το μυστικό πολλών διασήμων. 

Οι crash diets είναι προγράμματα διατροφής που δεν μπορείς να ακολουθήσεις για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα. Χάνεις όμως αρκετά κιλά σε χρόνο ρεκόρ. 

Αλλωστε ποια γυναίκα δεν θέλει να χάσει 3-5 κιλά μέσα σε λίγες μέρες; 

Λίγο πριν τις βουτιές στην παραλία θες να χάσεις βάρος και θες να το χάσεις «ΤΩΡΑ!». Ετσι δεν είναι λίγοι αυτοί που καταφεύγουν σε δίαιτες εξπρές (crash diets), σε αποκλεισμό διατροφικών ομάδων και σε ριζική αλλαγή των διατροφικών τους συνηθειών.

Ωστόσο πολλοί διατροφολόγοι δεν συνιστούν τις δίαιτες εξπρές καθώς οι πιθανότητες να πάρεις πίσω τα κιλά που έχασες με εξίσου γρήγορο ρυθμό είναι μεγάλες. 

Η crash diet είναι ιδανική για να χάσεις μερικά κιλά πριν από ένα γάμο που είσαι καλεσμένη, πριν εμφανιστείς στην παραλία με τις φίλες σου ή κάποια σημαντική στιγμή που θέλεις να δείχνεις αδύνατη και με επίπεδη κοιλιά.

Ας δούμε τι πρέπει να κάνεις για να χάσεις γρήγορα κιλά:

1. Βάλε στο πιάτο σου περισσότερα λαχανικά

Πρόσθεσε περισσότερα λαχανικά στο μενού σου. Βάλε σπαράγγια, μπρόκολο, σπανάκι, αγγούρι στο πιάτο σου. 

2. Αντί για αλάτι, δοκίμασε μπαχαρικά 

Το αλάτι μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί, σε μεγάλο βαθμό, με φρέσκα, ή και αποξηραμένα μυρωδικά. Τα μυρωδικά όχι μόνο βελτιώνουν τη γεύση και το άρωμα των φαγητών, αλλά το εμπλουτίζουν και με ωφέλιμες ουσίες, όπως είναι τα αντιοξειδωτικά.

Mareefe from Pexels
Mareefe from Pexels

3. Φάε το τελευταίο σου γεύμα τουλάχιστον 3 ώρες πριν πέσεις για βραδινό ύπνο.

Να τρως ελαφριά το απόγευμα και προσπάθησε να μένεις νηστική 3 ώρες πριν πέσεις για ύπνο. 

4. Πιες νερό

Πίνε πολύ νερό. Αν δεν είσαι φαν, μπορείς να προσθέσεις λεμόνι ή να πιεις ανθρακούχο. Κάποιοι αντιλαμβάνονται την δίψα για πείνα και μένουν αφυδατωμένοι. Έρευνα του 2016 έδειξε ότι όσοι έπιναν περισσότερο νερό, έτρωγαν λιγότερο και λάμβαναν λιγότερες θερμίδες σε ημερήσια βάση. Ακόμη, κατανάλωναν λιγότερες ποσότητες ζάχαρης και λίπους. 

5. Απέφυγε τροφές που προκαλούν φούσκωμα

Μην πίνεις αναψυκτικά και απέφυγε το αλάτι. Φάει πρωτεϊνη και στεγνά φαγητά, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα και κρέας. Τα ζυμαρικά καλό είναι να τα ξεχάσεις για λίγες ημέρες. 

shutterstock
shutterstock

6. Μάθε να αποφεύγεις τους γλυκούς πειρασμούς και τα αλμυρά σνακ. 

Οχι παγωτά, όχι μπισκότα, τέρμα τα γλυκά και ξέχασε ό,τι αλμυρό σνακ υπάρχει στο γραφείο. Μην φας ούτε το μπισκοτάκι που σου προσφέρουν με τον καφέ σου. 

 icon0.com from Pexels
icon0.com from Pexels

7. Κοιμήσου καλά

Η έλλειψη ύπνου μας κάνει να τρώμε περισσότερο «κακό» φαγητό. Έρευνα του 2013 αποκάλυψε ότι όσοι είχαν έλλειψη ύπνου ήταν πιο πιθανό να λαμβάνουν τροφές με περισσότερες θερμίδες και να πάρουν βάρος, από όσους κοιμούνται καλά. 

Shutterstock
Shutterstock

8. Μάσα αργά τις τροφές σου για να ενεργοποιήσεις τις ορμόνες κορεσμού.

9. Διπλασίασε την πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων, καταναλώνοντας τουλάχιστον τρεις φορές τη εβδομάδα ψάρια.

Elle Hughes from Pexels
Elle Hughes from Pexels

10. Γυμναστική 

Είναι δυνατόν να θέλεις να χάσεις κιλά χωρίς να κάνεις λίγη γυμναστική; Τουλάχιστον βγες έξω στην γειτονιά και περπάτησε κάθε μέρα για 25 λεπτά. 

Διαβάστε επίσης: 11 επιστημονικά αποδεδειγμένοι τρόποι να χάσεις βάρος χωρίς δίαιτα λίγο πριν την παραλία

Η νέα σούπερ αποτελεσματική δίαιτα αλλάζει τα δεδομένα -Δεν είναι τι τρώμε, αλλά πότε το τρώμε