Unsplash/Alicia Steels
Unsplash/Alicia Steels
Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ

Mε αυτές τις απλές τεχνικές θα καταφέρεις να γίνεις αμέσως καλύτερη ακροάτρια


Για να είσαι ακροατής χρειάζεται να έχεις την αίσθηση της ακοής.

Για να είσαι καλός ακροατής χρειάζεται μια σειρά από δεξιότητες που δεν είναι δύσκολο να αποκτήσεις.

«Με προσέχεις;» ρωτάει ο ένας. «Ναι» λέει ο άλλος, αφήνοντας κάτω το κινητό του τηλέφωνο.Την σκηνή που μόλις σας περιγράψαμε ίσως να την έχετε ζήσει πολλές φορές.

Κάποιος μιλάει, κάποιος άλλος προσποιείται ότι ακούει. Απο συνήθεια. Επειδή δεν εξασκήθηκε σωστά στην τέχνη του διαλόγου κατά τη διάρκεια της ζωής του. Φέρτε στο μυαλό σας συζητήσεις που έχετε κάνει κατά καιρούς και σας έχουν κάνει να αισθανθείτε καλά: επειδή κάποιος σας άκουσε με προσοχή, δεν σας διέκοψε, δεν σας έκανε να χάσετε τον ειρμό σας, δεν σας διόρθωσε.

Το να είσαι καλός ακροατής είναι μια δεξιότητα που μπορεί να εξασκηθεί με απλούς τρόπους.

Unsplash/Yanapi Senaud
Unsplash/Yanapi Senaud

1) Επικεντρωθείτε σε αυτό που ακούτε: Οταν ακούτε κάποιον να σας μιλά, βάλτε για λίγο φρένο στις σκέψεις που κάνετε εκείνη την στιγμή για άλλα θέματα.

2) Ακούστε με προσοχή το περιεχόμενο του λόγου: Κάθε λέξη και φράση έχει ενδιαφέρον γιατί δεν χρησιμοποιείται ποτέ τυχαία.

3) Παρατηρήστε την γλώσσα του σώματος -Διατηρήστε οπτική επαφή: Ετσι, θα μπορέσετε να αποκομίσετε ακόμα περισσότερες πληροφορίες για το άτομο που έχετε απέναντί σας και όσα σας λέει. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις εκφράσεις του προσώπου, στη στάση του σώματος.

Εάν θέλεις να γίνεις έξυπνος, να μάθεις να κάνεις έξυπνες ερωτήσεις, ν’ ακούς προσεκτικά, ν’ απαντάς ήρεμα και να μη μιλάς όταν δεν έχεις να πεις τίποτα.

Johann Kaspar Lavater

4) Ο τόνος της φωνής έχει σημασία: Περιγράφει την συναισθηματική κατάσταση του άλλου, κρύβει ιστορίες.

5) Ενθαρρύνετε τον λόγο του άλλου με μικρές φράσεις -Σεβαστείτε τις παύσεις και μην βιαστείτε να τις καλύψετε -Κάντε ερωτήσεις, αλλά μην τον «βομβαρδίσετε»: Αφήστε τον άλλο να εκφραστεί αβίαστα και περιμένετε να ολοκληρώσει τον λόγο του.

6) Να μιλάτε με ηρεμία: Αυτό βοηθά τον συνομιλητή σας να νιώθει ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Ετσι, θα μπορέσει να πει περισσότερα.

7) Μην διακόπτετε τον συνομιλητή σας: Νο1 κανόνας για μια ουσιαστική συζήτηση.

Με πληροφορίες από το Inc.com

Διαβάστε επίσης: Διορθώνεις συνεχώς τους άλλους; -Οι πέντε συνήθειες στην συζήτηση που εκνευρίζουν τους γύρω σου

Ο διάλογος ενός μικρού κοριτσιού με τη γάτα του για τη σεξουαλική παρενόχληση έγινε viral