Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock
ΣΩΜΑΤΟΤΥΠΟΣ

Μήλο, αχλάδι ή κλεψύδρα: Τι κινδύνους εγκυμονεί η υγεία σου ανάλογα με τον σωματότυπο που έχεις


Ο σωματότυπός μας είναι το σχήμα του σώματός μας το οποίο έχει καθοριστεί γενετικά από τα γονίδιά μας και την κληρονομικότητα.

Βέβαια, σημαντικό ρόλο παίζουν οι καθημερινές μας συνήθειες και ο τρόπος ζωής μας: η διατροφή όσο και η άσκηση παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διάπλαση της γραμμής μας. 

Οπως τονίζουν οι ειδικοί o σωματότυπος καθορίζεται με βάση το σημείο του σώματος στο οποίο συσσωρεύουμε το περισσότερο λίπος.

Το πιο σημαντικό όμως απ΄ όλα είναι πώς ο σωματότυπος κάθε ανθρώπου μπορεί να δίνει σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του. Το σχήμα του κορμιού μας αποτελεί σημαντικό βιολογικό δείκτη για την κατάσταση της υγείας μας.

Οι δύο βασικοί και συνηθέστεροι τύποι σώματος που έχουν ορίσει οι επιστήμονες είναι το «μήλο» και το «αχλάδι», ενώ η «κλεψύδρα» και ο «σωλήνας» είναι δύο ενδιάμεσοι σωματότυποι.

Στην πρώτη περίπτωση (μήλο), το λίπος συσσωρεύεται στο επάνω μέρος του σώματος, στην κοιλιά και γύρω από αυτή, ενώ στη δεύτερη περίπτωση (αχλάδι) συσσωρεύεται κάτω από τη μέση, στους γοφούς και τους μηρούς.

Οσο για τον σωματότυπο κλεψύδρα, το δυνατό σημείο είναι η λεπτή μέση. Σε αυτόν τον σωματότυπο τα οπίσθια σε συνδυασμό με τους ώμους και τους γοφούς έχουν τις ίδιες σχεδόν αναλογίες σχηματίζοντας την ψευδαίσθηση μίας «κλεψύδρας».

Τέλος στον σωματότυπο σωλήνα παρατηρούμε λεπτά άκρα αλλά συνήθως αγύμναστα. Τόσο η μέση, όσο το στήθος και τα πόδια είναι πολύ λεπτά και μακριά, σχεδόν μονοκόμματα.

 Max Rovensky on Unsplash
Max Rovensky on Unsplash

Σωματότυπος «μήλο»

Αν ανήκετε στο σωματότυπο μήλο μπορεί να έχετε την τάση να παίρνετε τα περισσότερα κιλά στην κοιλιά. Οπως τονίζουν οι ειδικοί το συσσωρευμένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς σχετίζεται άμεσα με τις παρακάτω τρεις παθήσεις: Καρδιοπάθεια, διαβήτης και καρκίνος. Καλό είναι να αποφεύγετε τους υδατάνθρακες και να προτιμάτε τρόφιμα ολικής άλεσης, ψάρια και όσπρια. Οι άνθρωποι με αυτόν τον σωματότυπο είθισται να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλά επίπεδα χοληστερίνης.

Σωματότυπος «αχλάδι»

Εδώ το περιττό λίπος έχει την τάση να συγκεντρώνεται στους μηρούς, τους γλουτούς και τα οπίσθια. Στο σωματότυπο «αχλάδι», ο οποίος είναι κλασσικός των μεσογειακών γυναικών, η μέση είναι στενή, ενώ οι γοφοί είναι φαρδύτεροι από την περιοχή του στήθους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γυναίκες που έχουν σχήμα σώματος «αχλάδι» έχουν υψηλότερο ποσοστό οστεοπόρωσης, λόγω του επιπλέον βάρους που έχουν χαμηλά στους γοφούς. Επίσης, έχουν μικρές πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιακές παθήσεις ή σακχαρώδη διαβήτη. Παρουσιάζουν όμως προβλήματα στις αρθρώσεις και έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκτήσουν κιρσούς. Ερευνες διαπιστώνουν ότι οι γυναίκες που έχουν σώμα «αχλάδι» έχουν 20% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κιρσών από αυτές με σώμα «μήλο». Καλό είναι να περιορίζετε το αλάτι στο φαγητό και τα λιπαρά και να καταναλώνετε τροφές πλούσες σε ασβέστιο. Η αερόβια άσκηση διάρκειας μισής ώρας κάθε μέρα είναι ιδανική για αυτόν τον σωματότυπο.

shutterstock
shutterstock

Σωματότυπος «κλεψύδρα»

Σε αυτή την περίπτωση οι γοφοί και το στήθος έχουν τις ίδιες διαστάσεις με τη μέση σημαντικά πιο λεπτή (το σώμα θυμίζει κλεψύδρα). Το περιττό λίπος έχει την τάση να συγκεντρώνεται στο πίσω μέρος των μηρών και το πάνω μέρος των χεριών. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι γυναίκες με αυτόν τον σωματότυπο είναι πιο γόνιμες και έχουν λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν κατάθλιψη. Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία πρέπει να περιορίσετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τη ζάχαρη και την καφεΐνη, για να παραμείνετε υγιείς. Και θα πρέπει να καταναλώνετε υγιή λίπη όπως είναι το αβοκάντο, ο σολομός, τα καρύδια και το ελαιόλαδο. Καλό είναι να γυμνάσετε περισσότερο την περιοχή των γοφών και του στήθους και να δώσετε έμφαση στην ανόρθωση του στήθους καθώς και στη σύσφιξη των γλουτών.

Διαβάστε επίσης: Ποιο γυναικείο σωματότυπο προτιμούν τελικά οι άνδρες;

Πώς να ντυθείς αν έχεις τον σωματότυπο της μεσογειακής γυναίκας