Γυναίκα περπατάει στην παραλία, Φωτογραφία: Maria Isabella Bernotti from Pexels
Γυναίκα περπατάει στην παραλία, Φωτογραφία: Maria Isabella Bernotti from Pexels
ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

Πώς θα καταφέρεις να παίρνεις τις σωστές αποφάσεις -Οι 4 τρόποι σύμφωνα με ειδικό


Πότε ήταν η τελευταία φορά που η αναβλητικότητα σε οδήγησε στο να μην πάρεις καμία απόφαση;

Tο να πάρεις μια απόφαση είναι πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη.

Κάθε μέρα παίρνουμε πάρα πολλές μικρές και μεγάλες αποφάσεις για κάθε είδους θέματα, ωστόσο αυτό για κάποιους αποδεικνύεται πολύ δύσκολη υπόθεση. 

Θέλεις να πάρεις μια απόφαση. Έχεις τα πάντα έτοιμα στο μυαλό σου, έχεις σκεφτεί ένα πλάνο αλλά, αυτή η διαδικασία λήψης της απόφασης, φαντάζει σαν μια ιδιαίτερα επίμονη διαδικασία.

Ο φόβος ότι μπορεί να αποτύχουμε μάς κάνει αναποφάσιστους. 

Υπάρχουν πράγματι κάποιες αποφάσεις που είναι εξαιρετικά σημαντικές στη ζωή μας και χρειάζονται πολλή σκέψη κι ακόμα περισσότερη μελέτη πριν τις πάρουμε. Τέτοιες είναι για παράδειγμα, η απόφαση να αλλάξουμε δουλειά ή να δώσουμε τέλος σε μια σχέση που ίσως δεν είναι όσο ικανοποιητική θα θέλαμε. 

Pexels/Pixabay
Pexels/Pixabay

Δεν είναι λίγες οι φορές που η ζωή μας βάζει αντιμέτωπους με ένα τέτοιο σταυροδρόμι απόφασης.

Πώς μπορούμε λοιπόν να διαχειριστούμε μια τέτοια δύσκολη κατάσταση; Ας δούμε παρακάτω τους τρόπους που θα μας βοηθήσουν:

1. Πάρε αποφάσεις όταν έχεις θετική διάθεση

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι δεν πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις εν θερμώ. Μια καλή λύση είναι να πας έξω για τρέξιμο, να κάνεις μια βόλτα και να ηρεμήσεις. Μόνο τότε θα δεις καθαρά την όλη κατάσταση και θα μπορέσεις να αποφάσεις σωστά. Αν προσπαθήσεις να πάρεις μία σημαντική απόφαση όταν είσαι αγχωμένη, εκνευρισμένη ή στενοχωρημένη το πιθανότερο είναι να το μετανιώσεις λίγο αργότερα ή να συνεχίσεις να αμφιταλαντεύεσαι για το τι πρέπει να κάνεις. 

2. Άλλαξε οπτική

Το κλειδί για να πάρεις μια σωστή απόφαση είναι να δεις την κατάσταση με την ψυχραιμία ενός τρίτου απόμακρου παρατηρητή. Σαν να μην συμβαίνει σε σένα, αλλά σε κάποιον άλλον. Γίνε με λίγα λόγια πιο αντικειμενική και αντιμετώπισε την κατάσταση με ψυχραιμία και λογική. Δες τον εαυτό σου απ’ έξω. Φαντάσου έναν φίλο που βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με εσένα. Τι θα τον συμβούλευες; 

Φωτογραφία: bruce mars from Pexels
Φωτογραφία: bruce mars from Pexels

3. Μάθε να εμπιστεύεσαι την διαίσθησή σου

Ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ο καλός ύπνος βοηθά στην καλύτερη λήψη αποφάσεων. Πέσε κοιμήσου και χαλάρωσε. Θα δεις ότι μετά από λίγες ημέρες που θα νιώθεις πιο ήρεμη, θα είναι το μυαλό σου πιο καθαρό και τότε η διαίσθησή σου θα σου πει τι να κάνεις. Εμπιστεύσου την. Δώσε στον εαυτό σου τον χώρο και τον χρόνο να αποστασιοποιηθεί από το πρόβλημα. Η λύση θα έρθει ξαφνικά, όταν δεν το περιμένεις.

4. Απάλλαξε τον εαυτό σου από το φόβο

Ο φόβος συνήθως είναι η αιτία που νιώθεις αναποφάσιστη. Ο φόβος σε κάνει να διστάζεις και να νιώθεις μπερδεμένη. Σε κρατά μακριά από τη λήψη μιας απόφασης γι’ αυτό αντιμετώπισε τον και απελευθερώσου από αυτόν.

Διαβάστε επίσης: Αν λέτε «ναι» σε αυτές τις 5 ερωτήσεις, η επιστήμη λέει ότι παίρνετε πιο έξυπνες αποφάσεις από το μέσο όρο