Το ψάρι, όπως ήδη ξέρουμε, κάνει πολύ καλό στην υγεία μας.
Είναι από τις πιο υγιεινές τροφές και συνίσταται σε πολλές δίαιτες. Η διατροφική αξία του ψαριού είναι μεγάλη και συστήνεται να καταναλώνεται σε εβδομαδιαία βάση, κατά προτίμηση από 1-3 φορές.
Το ψάρι αποτελεί μια χαμηλή σε θερμίδες, αλλά υψηλή σε πρωτεΐνη τροφή που είναι πλούσια σε απαραίτητα πολυακόρεστα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (γνωστά ως ωμέγα 3) που βρίσκονται στο ιχθυέλαιο.
Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν θετική δράση σε πολλά διαφορετικά συστήματα του οργανισμού μας, όπως είναι η μείωση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων.
Πέρα από τα ω-3 λιπαρά, τα ψάρια αποτελούν καλή πηγή βιταμινών Β, που ενισχύουν το νευρικό μας σύστημα και την υγεία του εγκεφάλου, βιταμίνης Α και D.
Τα πιο μικρά ψάρια περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου και φωσφόρου, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση ψαριών στη χώρα μας είναι μικρότερη από αυτή που θα περίμενε κανείς και οι αριθμοί λένε πως η κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι αρκετά υψηλότερη.
Σύμφωνα με μελέτες η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων που τρώνε ψάρι προτιμούν τα μικρά ψάρια, κυρίως επειδή είναι φθηνά.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κατανάλωση του ψαριού έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Ερευνες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση ψαριών συμβάλλει στην προστασία από την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως είναι των νεφρών και του παχέος εντέρου και στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.
Επίσης, από πολυάριθμες μελέτες φαίνεται τα ψάρια να προλαμβάνουν τη νόσο αλτσχάιμερ και την άνοια.
Ας πάμε να δούμε ποια ψάρια πρέπει να προτιμήσουμε:
1. Σολομός (όχι ιχθυοτροφείου)
Ενα κομμάτι σολομού 120 γραμμαρίων -μια από τις υψηλότερες φυσικές πηγές σε ωμέγα-3- περιέχει περίπου 1,5 γραμμάριο λιπαρών οξέων. Πρόκειται για μια πολύτιμη τροφή με τεράστια διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες για ένα υγιές δέρμα, ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και μια γερή καρδιά.