Unsplash/Julian Hochgesang
Unsplash/Julian Hochgesang
ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ ΤΑΣΕΙΣ

7 πράγματα που κάνουν ακόμα και ένα ολοκαίνουριο σπίτι να δείχνει παλιό -Δυσλειτουργικότητα, παρωχημένο στιλ


Το μέλλον της διακόσμησης θα έχει πάντα στοιχεία από το παρόν και το παρελθόν. Το τελευταίο της δανείζει διαρκώς έμπνευση.

Βλέπουμε διακοσμητικά trends που έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους δεκαετίες πριν, να επαναπροσδιορίζονται και να μας συστήνονται ξανά. Να αποκτούν άλλη διάσταση μέσα από την ματιά των διακοσμητών.

Αν γνωρίζεις καλά το παρελθόν και τα λάθη που έγιναν σε αυτό, υπάρχει περίπτωση να μην τα επαναλάβεις στο μέλλον. Το ίδιο ισχυεί και στην διακόσμηση -όχι, όμως, πάντα. Βλέπουμε ξεπερασμένα διακοσμητικά στοιχεία να «επιβιώνουν» ακόμα, γιατί επιλέγονται από όσους δεν έχουν γνωρίσει ακόμα το καινούριο, το διαφορετικό, το μοντέρνο.

Αυτές οι διακοσμητικές τάσεις μπορεί κάποτε να βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των επιλογών αλλά τις συναντάμε ακόμα σε πολλά σπίτια -που, μάλιστα, δεν έχουν διαδρομή πολλών ετών.

To interior design έχει κάνει άλματα και θα συνεχίσει να κάνει, όσο υπάρχει φαντασία και διορατικότητα: ένα σπίτι έχει την επιλογή να ακολουθήσει το μέλλον ή να μην το ακολουθήσει.

Τα παρακάτω διακοσμητικά στοιχεία μπορεί να αγαπήθηκαν πολύ και από πολλούς τις περασμένες δεκαετίες -κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την δημοφιλία τους.

Ωστόσο, κουβαλούν ένα παρωχημένο, δυσλειτουργικό κομμάτι του παρελθόντος της διακόσμησης που πλέον δεν χωρά στις αμέτρητες, λειτουργικές και έξυπνες επιλογές που προσφέρει.

1) Μοκέτα από τοίχο σε τοίχο: Μια τάση που κάποτε δημιουργούσε αίσθηση πολυτέλειας στο σπίτι αλλά για το σύγχρονο interior design θεωρείται ξεπερασμένη -και όχι τόσο υγιεινή επιλογή για την ατμόσφαιρα του σπιτιού, καθώς δεν του επιτρέπει να αναπνέει. 

Shutterstock/By Artazum
Shutterstock/By Artazum

2) Ξύλινα έπιπλα κουζίνας: Ιδιαίτερα δημοφιλής επιλογή, ιδίως στα 80s και 90s. H διακόσμηση του σήμερα προτείνει πιο φωτεινές επιλογές (πχ λευκό) για την κουζίνα σας. 

Shutterstock/By Artazum
Shutterstock/By Artazum

3) Mπεζ τοίχοι: Το μπεζ θεωρείται πλέον ξεπερασμένη επιλογή. Το απόλυτο must στις ουδέτερες αποχρώσεις για τους interior designers του εξωτερικού είναι το γκρι. Πλέον, όμως, βλέπουμε κι άλλα χρώματα όπως το απαλό πράσινο,το  κίτρινο, και το ροζ. Οι διακοσμητές προτείνουν και το greige (gray+beige), μια μίξη γκρι και μπεζ. 

4) Περσίδες: Πλέον υπάρχουν πιο μοντέρνες επιλογές για να προστατευτείτε από το φως και τα αδιάκριτα βλέμματα. Ανοιχτόχρωμες κουρτίνες είναι η πιο φρέσκια επιλογή για τους διακοσμητές. 

Pexels/ Steve Johnson
Pexels/ Steve Johnson

5) Ξύλινα (από πεύκο) έπιπλα σε καθιστικό-κρεβατοκάμαρα: Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την υπεροχή τους στις αγοραστικές προτιμήσεις. Ωστόσο, για τους διακοσμητές, το ξύλο του πεύκου είναι ελαφρύ και όχι τόσο ανθεκτικό, μιας και τα σημάδια από την χρήση του γίνονται εύκολα διακριτά. Μπορεί να είναι μια πολύ οικονομική επιλογή, ωστόσο, οι διακοσμητές προτιμούν άλλου είδους ξύλο (όπως ξύλο καρυδιάς, ακακίας)

 

Shutterstock/By Henrik Winther Andersen
Shutterstock/By Henrik Winther Andersen

6) Floral καλύμματα στον καναπέ και μαξιλάρια: Mια "θορυβώδης" διακοσμητική επιλογή που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής σε περασμένες δεκαετίες (ιδίως 80s και 90s). Οι interior designers σας προτείνουν επιλογές με μίνιμαλ χαρακτήρα που ξεκουράζουν το μάτι και τον χώρο. 

Shutterstock/By Anastasios71
Shutterstock/By Anastasios71

7) Βαριές κουρτίνες: Κρύβουν το φως, μικραίνουν τον χώρο. Προτιμήστε τις ανοιχτόχρωμες. 

Pexels/Naim Benjelloun
Pexels/Naim Benjelloun