Φωτογραφία: rawpixel.com/Pexels
Φωτογραφία: rawpixel.com/Pexels
ΜΝΗΜΗ

Eρευνα: Η κακή συνήθεια της σύγχρονης εποχής που πρέπει να σταματήσεις για να βελτιώσεις τη μνήμη σου


Mια καλή μνήμη είναι ένα εφόδιο για μια απαιτητική καθημερινότητα. 

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πολλές υποχρεώσεις μέσα στην ημέρα και πολλά σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε. 

Οταν όμως υπερφορτώνουμε το μυαλό μας με πολλές πληροφορίες και κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα για να τα προλάβουμε όλα, τότε είναι αναμενόμενο ότι κάποια πράγματα θα τα ξεχάσουμε.

Πολλές φορές, η μνήμη μας μπορεί να εξασθενήσει είτε επειδή είμαστε απλώς κουρασμένοι.

Τα κενά μνήμης και η έλλειψη συγκέντρωσης είναι για ορισμένους καθημερινό φαινόμενο και μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες όπως στην αφηρημάδα, στο άγχος, στην έλλειψη ύπνου, στην κακή διατροφή κλπ.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος βομβαρδίζεται αδιάκοπα από πληροφορίες που έρχονται μέσα από ήχους, εικόνες, λέξεις. Διεκπεραιώνει πολλές εργασίες στον ίδιο χρόνο. Στρεσάρεται πολύ. Για να γίνει πιο παραγωγικό, χρειάζεται τροφή και ξεκούραση.

mentatdgt from Pexels
mentatdgt from Pexels

Η σωστή διατροφή, η άσκηση και ο καλός ύπνος μεγαλώνει γερή μνήμη, λένε οι ειδικοί. 

Τι άλλο όμως θα μπορούσε να βελτιώσει τη μνήμη μας ώστε να μπορούμε να θυμόμαστε καλύτερα;

Νέα έρευνα τονίζει ότι για να βελτιώσουμε τη μνήμη μας, πρέπει να περιορίσουμε ή στην καλύτερη περίπτωση να σταματήσουμε το multitasking: όταν δηλαδή κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα. 

Στη σύγχρονη ζωή, το multitasking είναι αναπόφευκτο. Οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας μάς κρατούν διαρκώς σε εγρήγορση και πολλές φορές χρειάζεται να κάνουμε πράγματα παράλληλα ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε. Ωστόσο, το multitasking μπορεί να προκαλέσει εξουθένωση σε σώμα και πνεύμα, αν δεν βάζουμε όρια σε αυτό. Και σίγουρα δεν μας αφήνει να παίρνουμε σωστές αποφάσεις. Η παραγωγικότητα μπορεί να είναι μεγαλύτερη αν αφοσιωνόμαστε στην εκτέλεση μιας συγκεκριμένης εργασίας κάθε φορά.

Προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε χρόνο κάνοντας πολλά πράγματα ταυτόχρονα, ενώ ουσιαστικά υπερφορτώνουμε τον εγκέφαλο μας, και κατά συνέπεια κάνουμε κακό στη μνήμη μας. 

Οι ειδικοί εκτιμούν πως το να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, μπορεί να προκαλέσει μέχρι και 40% απώλεια παραγωγικότητας και να αυξήσει τα λάθη στις εργασίες μας.

Cathryn Lavery/unsplash
Cathryn Lavery/unsplash

Το ανθρώπινο μυαλό δε μπορεί να κάνει πολλές διεργασίες όμοιων απαιτήσεων συγχρόνως και εξίσου καλά.

Ο εγκέφαλος είναι σχεδιασμένος για να εστιάζει σε ένα πράγμα την φορά. Όταν εμείς τον κάνουμε να εστιάσει σε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, επί της ουσίας του ζητάμε να «πετάγεται» αστραπιαία από το ένα πράγμα στο άλλο.

 Hannah Olinger/unsplash
Hannah Olinger/unsplash

Μέχρι έναν βαθμό όλοι κάνουμε multitasking μέσα στην ημέρα.

Για παράδειγμα μπορεί να γράφουμε ένα email ενώ μιλάμε στο τηλέφωνο. Μέχρι αυτό το σημείο τα πράγματα ίσως είναι υπό έλεγχο.

Όταν όμως περνάμε τις περισσότερες ώρες την ημέρας μας κάνοντας multitasking, τότε όχι μόνο κάνουμε κακό στην απόδοση και την υγεία μας, αλλά και στη μνήμη μας. 

Διαβάστε επίσης: Oι τροφές που βελτιώνουν τη μνήμη μας σύμφωνα με την επιστήμη