Μπρόκολο, Φωτογραφία: Shutterstock
Μπρόκολο, Φωτογραφία: Shutterstock
ΤΡΙΓΛΥΚΕΡΙΔΙΑ

Οι τροφές που μειώνουν τα τριγλυκερίδια - Για να τα επαναφέρετε στις φυσιολογικές τους τιμές


Πρόσφατα έκανες check up και ανακαλύψες ότι έχεις υψηλά τριγλυκερίδια.

Τα τριγλυκερίδια αποτελούν μία σημαντική πηγή ενέργειας για το σώμα, αλλά τα υψηλά τους επίπεδα μπορεί να βλάψουν την καρδιά.

Όπως και η χοληστερόλη, η αύξηση των τριγλυκεριδίων μπορεί να οδηγήσει σε φραγμένες αρτηρίες και πιθανόν σε καρδιολογικά προβλήματα.

Όταν τα τριγλυκερίδια είναι πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα (<150mg/dL) σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό. 

Τα τριγλυκερίδια είναι ο κύριος τύπος λίπους που κυκλοφορεί στο αίμα και συνδέονται με την υψηλή χοληστερίνη.

Τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων είναι δυνατό να μειωθούν χάρη σε έναν συνδυασμό σωστής διατροφής, σωματικής άσκησης και ελέγχου του σωματικού βάρους.

Αν καταναλώνεις συχνά περισσότερες θερμίδες από αυτές που καις και τρως βαριά, λιπαρά γεύματα πριν την ώρα του ύπνου, τότε τα τριγλυκερίδια μπορεί να αρχίσουν να αυξάνονται.

Οι χειρότερες τροφές είναι αυτές που περιέχουν ζάχαρη και τροφές με πολλά κορεσμένα λιπαρά, όπως το γάλα με πλήρη λιπαρά και το κόκκινο κρέας.

Ας δούμε τις τροφές που μειώνουν τα τριγλυκερίδια:

1. Σολομός

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ωφέλιμα για την καρδιά, αλλά μπορούν επίσης να μειώσουν και τα τριγλυκερίδια. Την επόμενη φορά που θα φας σε εστιατόριο, προτίμησε ψάρι αντί για κρέας. Μια καλή επιλογή είναι ο σολομός. 

 Caroline Attwood/unsplash
Caroline Attwood/unsplash

2. Δημητριακά ολικής αλέσεως

Εχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Αποτελούν εξαιρετική τροφή καθώς βοηθούν στον έλεγχο των τριγλυκεριδίων, της χοληστερόλης και της LDL χοληστερόλης.

3. Μπρόκολο

Πρέπει να τρως περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Στα λαχανικά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων περιλαμβάνονται το μπρόκολο, η πατάτα, η γλυκοπατάτα, τα μανιτάρια, η ντομάτα, τα λάχανα Βρυξελλών, το σπανάκι, και πολλά άλλα.

 chiara conti/unsplash
chiara conti/unsplash

4. Σαρδέλες

Φάε ψάρι το λιγότερο δύο φορές την εβδομάδα. Ο σολομός, η πέστροφα, το σκουμπρί, η ρέγγα, ο τόνος και οι σαρδέλες είναι καλές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

5. Μύρτιλο

Η σωστή διατροφή συνιστά την κατανάλωση 2 με 4 μερίδων φρούτων κάθε μέρα και 3 έως 5 μερίδων λαχανικών την ημέρα για τη μείωση της LDL χοληστερόλης. Το μύρτιλο είναι μια πολύ καλή επιλογή καθώς ρυθμίζει τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια.

 Joanna Kosinska/unsplash
Joanna Kosinska/unsplash

6. Αβοκάντο, αυτό το πολύ θρεπτικό και απίστευτα υγιεινό φρούτο. Σου συστήνουμε να καταναλώνεις και το κουκούτσι του, το οποίο θα σε βοηθήσει να απορροφήσεις τα ωφέλιμα λιπαρά του.

 Kelly Sikkema/unsplash
Kelly Sikkema/unsplash

7. Φράουλες

Μειώνουν σημαντικά την κακή χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια.

8. Κουνουπίδι

 Mutzii/unsplash
Mutzii/unsplash