Πρόσφατα έκανες check up και ανακαλύψες ότι έχεις υψηλά τριγλυκερίδια.
Τα τριγλυκερίδια αποτελούν μία σημαντική πηγή ενέργειας για το σώμα, αλλά τα υψηλά τους επίπεδα μπορεί να βλάψουν την καρδιά.
Όπως και η χοληστερόλη, η αύξηση των τριγλυκεριδίων μπορεί να οδηγήσει σε φραγμένες αρτηρίες και πιθανόν σε καρδιολογικά προβλήματα.
Όταν τα τριγλυκερίδια είναι πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα (<150mg/dL) σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό.
Τα τριγλυκερίδια είναι ο κύριος τύπος λίπους που κυκλοφορεί στο αίμα και συνδέονται με την υψηλή χοληστερίνη.
Τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων είναι δυνατό να μειωθούν χάρη σε έναν συνδυασμό σωστής διατροφής, σωματικής άσκησης και ελέγχου του σωματικού βάρους.
Αν καταναλώνεις συχνά περισσότερες θερμίδες από αυτές που καις και τρως βαριά, λιπαρά γεύματα πριν την ώρα του ύπνου, τότε τα τριγλυκερίδια μπορεί να αρχίσουν να αυξάνονται.
Οι χειρότερες τροφές είναι αυτές που περιέχουν ζάχαρη και τροφές με πολλά κορεσμένα λιπαρά, όπως το γάλα με πλήρη λιπαρά και το κόκκινο κρέας.
Ας δούμε τις τροφές που μειώνουν τα τριγλυκερίδια:
1. Σολομός
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ωφέλιμα για την καρδιά, αλλά μπορούν επίσης να μειώσουν και τα τριγλυκερίδια. Την επόμενη φορά που θα φας σε εστιατόριο, προτίμησε ψάρι αντί για κρέας. Μια καλή επιλογή είναι ο σολομός.