Unsplash/Kaylah Otto
Unsplash/Kaylah Otto
ΒΛΕΠΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ

Oι άνθρωποι που διαχειρίζονται έξυπνα τα χρήματα επενδύουν σε αυτά τα 5 πράγματα


Μας χαρακτηρίζει η συμπεριφορά μας. Η κουλτούρα μας. Η εργασία μας. Η εμφάνισή μας. Οσα έχουμε διαβάσει, ακούσει και γευτεί. Ο τρόπος που μιλάμε, που κοιτάμε, που χαμογελάμε. Ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα χρήματα μας: στον τελευταίο είναι αφιερωμένο αυτό το άρθρο.

Τις ημέρες που διανύουμε, ένα εισόδημα που επιτρέπει την κάλυψη των πάγιων εξόδων είναι επιδίωξη μεγάλης μερίδας του πληθυσμού. Ενα εισόδημα που επιτρέπει μια ζωή με ανέσεις και ευχάριστες εμπειρίες, ένα όνειρο που, για πολλούς, που φαντάζει μακρινό.

Υπάρχουν εκείνοι που ξοδεύουν αλόγιστα τα χρήματα που περνούν από τα χέρια τους, εκείνοι που -αν και έχουν την δυνατότητα- αποφεύγουν να ξοδεύουν τα χρήματα που κερδίζουν, κι εκείνοι που διαχειρίζονται έξυπνα το -όποιο- εισόδημά τους, ζουν μια ισορροπημένη ζωή και πάντα κάτι μένει στην άκρη. Έχει ενδιαφέρον να αναλύσουμε την φιλοσοφία που διέπει την ζωή των ανθρώπων της τρίτης κατηγορίας.

Πώς μπορεί να διαχειρίζεται κάποιος το εισόδημά του για να νιώθει χαρά; Σε ποια πράγματα αξίζει να επενδύουμε τα χρήματα που περνούν από τα χέρια μας για να ζούμε με ποιότητα; Ποιες κινήσεις μπορούν να μας εξασφαλίσουν ένα οικονομικό μέλλον με προοπτική και ασφάλεια;

Ξόδεψε τα λεφτά σου σε πράγματα που μπορείς να αγοράσεις με λεφτά. Ξόδεψε τον χρόνο σου σε πράγματα που δεν μπορείς να αγοράσεις με λεφτά.

Haruki Murakami, συγγραφέας

Σε άρθρο του Business Insider, διαβάσαμε 5 μυστικά των ατόμων που κάνουν καλή διαχείριση των χρημάτων τους και παραδίδουν μαθήματα καλής ζωής, χωρίς απαραίτητα να έχουν ένα μεγάλο ποσό στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Unsplash/ Goran Smolic
Unsplash/ Goran Smolic

1) Τα άτομα που κάνουν καλή διαχείριση των χρημάτων τους δεν κυνηγούν τα επώνυμα brands - Επενδύουν στην ποιότητα: Η ποιότητα είναι εκείνη που καθορίζει την αληθινή αξία ενός αντικειμένου και όχι η επωνυμία του. Οι άνθρωποι που ξοδεύουν συνετά το εισόδημά τους επενδύουν σε υλικά αγαθά που κάνουν απλά την ζωή τους καλύτερη, που εξυπηρετούν τις ανάγκες τους και έχουν ποιότητα. Που αντέχουν στο χρόνο και δεν είναι απαραίτητα ακριβά. Δεν κυνηγούν τα brands.

2) Η αποταμίευση είναι τρόπος ζωής: Δεν περιμένουν τις εκπτώσεις. Δεν περιμένουν τις «ευκαιρίες». Ξέρουν τι είναι αυτό που έχουν πραγματικά ανάγκη και επικεντρώνονται σε αυτό. Εχουν πειθαρχία και αυτοέλεγχο. Επειδή ξέρουν την αξία των χρημάτων, τα σέβονται και σε κάθε ευκαιρία τα «προφυλάσσουν». Αν υπάρχει πάντα ένα χρηματικό ποσό στην άκρη, υπάρχει πάντα η δυνατότητα για κάτι νέο. 

3) Oι άνθρωποι που ξέρουν να διαχειρίζονται έξυπνα τα χρήματά τους, δίνουν προτεραιότητα στις εμπειρίες και όχι στα υλικά αγαθά: Τα ταξίδια και τα χόμπι μπορούν να προσφέρουν μοναδικά συναισθήματα. Γνώση και πείρα ζωής. Διευρύνουν τους ορίζοντές μας. Οι άνθρωποι που δίνουν προτεραιότητα στις εμπειρίες και όχι στα αντικείμενα, ζουν καλύτερα. Είναι ψυχικά υγιείς.  

Unsplash/Kyle Nieber
Unsplash/Kyle Nieber

4) Έχουν πλάνο: Υπολογίζουν τα καθημερινά τους έξοδα και τα σημειώνουν. Οταν θέτουν ένα συγκεκριμένο budget, φροντίζουν να μην ξεφεύγουν από αυτό. Οι κινήσεις του σήμερα, χτίζουν το μέλλον.

5) Κάνουν το καλύτερο που μπορούν, με αυτά που ήδη έχουν, είναι προσγειωμένοι: Υπάρχουν πολλοί που λένε «Ας ξοδέψω το x ποσό. Ούτε πιο πλούσιος θα γίνω, ούτε πιο φτωχός». Οι άνθρωποι που διαχειρίζονται συνετά τα χρήματα, τα εκτιμούν όσα κι αν είναι. Κάνουν τα καλύτερο που μπορούν με όσα έχουν. Δεν συμπεριφέρονται σαν να έχουν περισσότερα, ξοδεύοντας περισσότερα από όσα μπορούν.

Unsplash/Christopher Harris
Unsplash/Christopher Harris