Φωτογραφία: Daria Shevtsova from Pexels
Φωτογραφία: Daria Shevtsova from Pexels
ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

To νούμερο ένα σημάδι, σύμφωνα με τον Τζεφ Μπέζος ότι έχεις υψηλή νοημοσύνη -Το αναγνωρίζεις;


Ολοι έχουμε ακούσει κατά καιρούς για το ποια είναι η συμπεριφορά και οι συνήθειες που διακρίνουν τους ευφυείς ανθρώπους. 

Οι περισσότεροι έχουν την αίσθηση ότι οι άνθρωποι που έχουν υψηλό δείκτη νοημοσύνης δεν κάνουν συχνά λάθη και πάντα βρίσκουν τη λύση σε κάθε πρόβλημα. 

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Τζεφ Μπέζος, που είναι από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Αμερικής έχει αντίθετη γνώμη για τους ανθρώπους που έχουν υψηλό IQ.

Οπως τόνισε σε συνέντευξή του, το νούμερο ένα σημάδι που δείχνει ότι κάποιος έχει υψηλό δείκτη νοημοσύνης είναι όταν κάνει λάθη, τα παραδέχεται και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. 

Το έχει πει και ο Στίβεν Χόκινγκ: «Η ευφυΐα είναι η ικανότητα να προσαρμόζεσαι στις αλλαγές». Τα έξυπνα άτομα, σύμφωνα με ψυχολογικές έρευνες, είναι «χαμαιλέοντες».

Μπορούν να προσαρμόζονται εύκολα στις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της σύγχρονης ζωής και να επιβιώνουν παρά τις δυσκολίες και τους περιορισμούς που μπορεί να συναντήσουν.  

Φωτογραφία: Hannah Olinger/unsplash
Φωτογραφία: Hannah Olinger/unsplash

Οι άνθρωποι με υψηλή νοημοσύνη κάνουν λάθη, αλλά έχουν ανοιχτό μυαλό στο να δουν μια άλλη οπτική γωνία του προβλήματος. 

Το να είναι κάποιος ανοιχτός και δεκτικός σε νέες ιδέες, ευκαιρίες, αξίες, πληροφορίες είναι δείγμα υψηλής νοημοσύνης, σύμφωνα με τον Τζεφ Μπέζος και σε αυτό συμφωνεί και η επιστήμη. 

Οι άνθρωποι που γνωρίζουν το εύρος των γνώσεών τους και δεν διστάζουν να παραδεχθούν την άγνοιά τους για κάτι -έχοντας, παράλληλα, την περιέργεια να μάθουν, να εξερευνήσουν, να ακούσουν, να μελετήσουν-, έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης από τους υπόλοιπους. 

 Timothy Dykes/unsplash
Timothy Dykes/unsplash

Η στρατηγική του Τζεφ Μπέζος δεν είναι απλώς να εξετάσει πόσο συχνά οι άνθρωποι έχουν δίκιο. Αντ 'αυτού, αναζητά επίσης ανθρώπους που μπορούν να παραδεχτούν ότι κάνουν λάθος και συχνά αλλάζουν τις απόψεις τους.

Αναζητά συνεργάτες που είναι ανοιχτοί σε νέες απόψεις, νέες πληροφορίες, νέες ιδέες και προκλήσεις και κυρίως όταν δεν έχουν παγιωμένο τρόπο σκέψης.