Φωτογραφία: Ivan Timov/Unsplash
Φωτογραφία: Ivan Timov/Unsplash
ΠΡΩΙΝΟ ΞΥΠΝΗΜΑ

Γιατί η μπανάνα θεωρείται ό,τι χειρότερο μπορείς να φας για πρωινό -Τι αποκαλύπτουν ειδικοί διατροφολόγοι


Μας αρέσουν πολύ τα φρούτα, καθώς είναι γευστικά, αλλά και υγιεινά σνακ.

Ένα από τα αγαπημένα μας, αλλά και από τα «εύκολα» φρούτα να τα καθαρίσεις και να τα φας είναι η μπανάνα.

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αφαιρέσεις την φλούδα και να την φας ή να την κόψεις σε ροδέλες, να την προσθέσεις στο γιαούρτι, σε smoothies κ.α.

H αλήθεια είναι όμως πως η μπανάνα είναι ένα φρούτο παρεξηγημένο καθώς έχει αποκτήσει τη φήμη πως παχαίνει και για το λόγο αυτό απαγορεύεται σε δίαιτες ή τουλάχιστον συστήνεται να καταναλώνεται με μέτρο.

Πρόκειται για ένα υγιεινό φρούτο, πλούσιο σε κάλιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες, βιταμίνη C και Β6 που πρέπει να υπάρχει στη διατροφή μας. 

Ωστόσο, αρκετοί διατροφολόγοι δεν την συστήνουν για πρωινή επιλογή. 

Οπως διαβάζουμε σε άρθρο του Byrdie, η μπανάνα θεωρείται ό,τι χειρότερο μπορείς να φας για πρωινό.

Eiliv-Sonas Aceron/unsplash
Eiliv-Sonas Aceron/unsplash

Δεν χρειάζεται πλέον να αναλύσουμε ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Αυτό το γνωρίζουν όλοι. 

Πολλές φορές όμως λόγω βιασύνης, το μόνο που μπορεί να φάμε για πρωινό είναι μια μπανάνα και να πιούμε καφέ. Όμως, η μπανάνα δεν είναι και η καλύτερη ιδέα για το πρωινό μας. Βασικά, οι διατροφολόγοι τονίζουν ότι είναι η χειρότερη ιδέα.

Η εξήγηση είναι απλή: «Οι μπανάνες είναι θερμιδικές βόμβες ζάχαρης και καταστρέφουν τη δίαιτά σας» σημειώνει ο διατροφολόγος Dr. Daryl Gioffre. 

H μπανάνα μπορεί να φαίνεται η πιο εύκολη λύση για πρωινό, αλλά περιέχει 25% ζάχαρη και κατατάσσεται στην κατηγορία των μέτρια όξινων τροφίμων.

 Jannis Brandt/Unsplash
Jannis Brandt/Unsplash

Σε σύγκριση με άλλα φρούτα η μπανάνα έχει αρκετούς υδατάνθρακες. Μια μέτρια μπανάνα έχει 100 θερμίδες και παρέχει 27 γραμμάρια υδατανθράκων –περισσότερους απ’ όσους έχουν δύο φέτες λευκό ψωμί– εκ των οποίων τα 14 γραμμάρια είναι σάκχαρα (φρουκτόζη).

Μπορεί τα σάκχαρα των φρούτων να είναι φυσικά, επομένως είναι κάπως πιο ποιοτικά από την επεξεργασμένη λευκή ζάχαρη που βάζουμε στον καφέ μας, πρέπει και πάλι να είμαστε προσεκτικοί, καθώς η φρουκτόζη μεταβολίζεται γρήγορα προκαλώντας σκαμπανεβάσματα στο ζάχαρο του αίματος, άρα και στα επίπεδα της ενέργειάς μας και στο αίσθημα της πείνας.

Αν φας μια μπανάνα για πρωινό, μετά από λίγη ώρα θα πεινάς και θα νιώθεις κουρασμένη, σημειώνουν οι διατροφολόγοι. 

Διαβάστε επίσης: Γιατί δεν πρέπει να πετάς ποτέ τις φλούδες από τις μπανάνες -Οι 6 μοναδικές χρήσεις τους

Το κόλπο με τη μπανάνα για μεταξένια πόδια