Φωτογραφία: Pâmela Lima/Unsplash
Φωτογραφία: Pâmela Lima/Unsplash
H ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

Η εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου είναι πραγματική; Πώς θα καταλάβεις αν είσαι πιο έξυπνη και ικανή απ' όσο νομίζεις


Ο καθένας μας έχει μία συγκεκριμένη άποψη, μία εικόνα για τον εαυτό του. Πόσο αληθινή είναι όμως;

Πόσο η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας ταυτίζεται με την πραγματικότητα;

Η αίσθηση της αυτοπεποίθησης παίζει ουσιαστικό ρόλο σε κάθε πτυ­χή της ζωής μας. Οι περισσότεροι νομίζουμε ότι γνωρίζουμε καλά τον εαυτό μας, όπως αποδεικνύεται όμως πολύ συχνά η εντύπωση αυτή απέχει από την πραγματικότητα.

Κάποιοι υπερτιμούμε τις ικανότητές μας και άλλοι τις υποτιμούμε. Πώς μπορούμε λοιπόν να διαπιστώσουμε αν η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας απέχει πολύ από την πραγματικότητα; 

«Δεν βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι, αλλά όπως είμαστε εμείς». Να θυμάσαι ότι τα συναισθήματα και οι σκέψεις, οι δράσεις και οι αντιδράσεις σου είναι ο καθρέφτης των σκέψεών σου.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με ό,τι σκεφτόμαστε, γιατί οι σκέψεις μας προγραμματίζουν το υποσυνείδητο και επηρεάζουν την συμπεριφορά μας.

 Φωτογραφία: Allef Vinicius/Unsplash
Φωτογραφία: Allef Vinicius/Unsplash

Δεν χρειάζεται να πείσεις τον εαυτό σου ότι μπορείς να κάνεις το οτιδήποτε, αλλά να προσπαθήσεις να πιστέψεις ότι είναι έχεις πιθανότητες να τα καταφέρεις. 

Οπως διαβάζουμε σε άρθρο του Inc.com είναι σημαντικό να μην λες συχνά στον εαυτό σου «δεν μπορώ», αλλά να πιστεύεις ότι «όλα είναι πιθανά». 

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο τρόπος που σκεφτόμαστε επηρεάζει όχι μόνο το σώμα μας και την υγεία μας, αλλά και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα. 

Πώς μπορείς λοιπόν να μάθεις αν οι σκέψεις σου σε κρατούν πίσω και αν είσαι πολύ περισσότερο ικανή από όσο νομίζεις;

Σκέψου έναν στόχο που σε δυσκολεύει πολύ και εστίασε στο θετικό συναίσθημα και όχι στον φόβο της αποτυχίας. Ο πιο καλός τρόπος για να αποτρέψεις μια αρνητική σκέψη είναι να επικεντρωθείς στην αντίθετη σκέψη. Στην θετική σκέψη.

Matthew Henry/Unsplash
Matthew Henry/Unsplash

Οπως τονίζουν οι ειδικοί όλα έχουν να κάνουν με τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο ο τρόπος που σκέφτεσαι και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεις μια κατάσταση. 

Μην εστιάζεις στο ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι, αλλά στο ότι έχεις πιθανότητες να το πετύχεις. 

Είναι αυτό που λέμε συνήθως «ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά»....

Διαβάστε επίσης: 7 φράσεις που οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση χρησιμοποιούν πάντα