Τέσσερα εύγευστα μυστικά μακροζωίας και πρόγραμμα διατροφής για το φθινόπωρο από τον Μάνο Καζαμία | 0 bovary.gr
Τέσσερα εύγευστα μυστικά μακροζωίας και πρόγραμμα διατροφής για το φθινόπωρο από τον Μάνο Καζαμία | 0 bovary.gr
25|09|2019 08:11
SHARE
ΜΑΝΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ

Τέσσερα εύγευστα μυστικά μακροζωίας και πρόγραμμα διατροφής για το φθινόπωρο από τον Μάνο Καζαμία


Φθινόπωρο και οι περισσότεροι σκεφτόμαστε τα περιττά κιλά που με διάφορες παρασπονδίες φορτωθήκαμε το καλοκαίρι.

Καθώς οι τύψεις γίνονται "βάρος" ξαφνικά μπαίνουμε στη διαδικασία της δίαιτας, σαν να ήταν κάποιο εποχιακό σπορ. Είναι όμως σωστή αυτή η τακτική ή μήπως τελικά πρέπει να κάνουμε την υγιεινή διατροφή τρόπο ζωής; Εσείς αποφασίζετε, αφού φυσικά διαβάσετε το παρακάτω άρθρο.

Η υγιεινή διατροφή, ένα επίκαιρο θέμα και λόγω εποχής, δεν είναι κάποιο εφήμερο σχέδιο που τίθεται σε εφαρμογή λίγο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, για να εγκαταλειφθεί μόλις αγγίξουμε τον ποθητό στόχο. Αντίθετα αποτελεί μια συνεχή προσπάθεια και βέβαια μια καλή συνήθεια που πρέπει να μας ακολουθεί σε όλη μας τη ζωή. Μια συνήθεια που σε καμιά περίπτωση δεν μας αναγκάζει να ζούμε υπό περιορισμό ή που μειώνει την κοινωνικότητά μας στο ελάχιστο. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε το σημαντικό ρόλο της γνώσης, γιατί μας βοηθάει να κάνουμε τη σωστή επιλογή, ειδικά όταν βρισκόμαστε…περικυκλωμένοι από γευστικούς περιορισμούς. Επιπλέον ξέρουμε τι μπορούμε να κάνουμε την επόμενη μέρα, ώστε να επαναφέρουμε την ισορροπία στον οργανισμό μας και έτσι να επιτύχει όσο το δυνατόν καλύτερες καύσεις.

Η σωστή διατροφή είναι μια κινητήριος δύναμη που μας διατηρεί σε άριστη φυσική κατάσταση, προσφέροντας στον οργανισμό ενέργεια. Οι ιδιότητές της όμως δεν σταματούν εδώ, γιατί αφ’ ενός μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν δίαιτα για όσους έχουν πρόβλημα παχυσαρκίας και αφ’ ετέρου να γίνει μια καθημερινή υγιεινή συνήθεια για αυτούς που είναι και φυσικά θέλουν να παραμείνουν ακμαίοι.

Τα 4 απλά και… εύγευστα μυστικά της μακροζωΐας και της δύναμης των προγόνων μας ήταν τα εξής:

-  Άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών όλες τις εποχές του χρόνου.

- Τα λιπαρά προέρχονταν κυρίως από το ελαιόλαδο, το μόνο λάδι, που έχει δοκιμαστεί στον άνθρωπο τουλάχιστον για 3.000 χρόνια και γνωρίζουμε τις ευεργετικές του ιδιότητες, ιδίως κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

- Τα δημητριακά, κυρίως όσπρια και σιτηρά, που προορίζονταν για την παρασκευή του ψωμιού, ήταν ολικής άλεσης και αναποφλοίωτα, ώστε οι φυτικές ίνες που περιέχονται σε αυτά να βοηθούν την καλή λειτουργία του οργανισμού.

- Υπήρχε σαφής προτίμηση στο λευκό κρέας, το ψάρι και τα πουλερικά, τα οποία έχουν ελάχιστα λιπαρά και τοξίνες. 

Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο για αυτούς που ενδιαφέρονται να χάσουν τα κιλά του καλοκαιριού μόνιμα και προπάντων υγιεινά, πρέπει να ακολουθεί τους βασικούς κανόνες που αναφέρονται παραπάνω και θα πρέπει να έχει περίπου την ακόλουθη μορφή:

- Πρωινό με φρέσκο χυμό φρούτων εποχής, ψωμί ολικής άλεσης και άπαχο λευκό τυρί (ανάλατη μυζήθρα ή cottage cheese).

- Ενδιάμεσα από τα γεύματα το θερμιδικό κενό μπορεί να καλυφθεί από κάποιο φρούτο, που θα προσφέρει στον εγκέφαλο τα απαραίτητα ζάχαρα για την καλή λειτουργία του.

- Μεσημεριανό με άφθονα πράσινα λαχανικά (ωμά ή βραστά) με λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι σε συνδυασμό με 160γρ. πρωτεϊνης, κυρίως λευκής, όπως το ψάρι, το κοτόπουλο ή η γαλοπούλα.

- Το βραδινό πρέπει να περιλαμβάνει δημητριακά ή μακαρόνια ολικής άλεσης, αναποφλοίωτο ρύζι ή πατάτες συνοδευόμενες με λαχανικά και ψωμί, επίσης ολικής άλεσης.

Επίσης το φθινόπωρο, το φυτικό βασίλειο, πλούσιο από τη ζωτική ενέργεια του ήλιου, μας δίνει φρούτα γεμάτα βιταμίνες και θρεπτική αξία.

Ας δούμε μερικά από αυτά, αναλυτικότερα:

- Το πεπόνι είναι ένα από τα θρεπτικότερα φρούτα και ίσως το μόνο που μπορεί να καταναλωθεί μετά το φαγητό, σαν επιδόρπιο. Περιέχει άφθονες βιταμίνες, όπως A, B6 και C, κάλιο και φώσφορο και σχεδόν 95% νερό. Περιέχει πολύ λίγα - ανάλογα με την γλυκύτητά του - σάκχαρα, περίπου 5%. Η υπερκατανάλωσή του βοηθά πολύ τους ανθρώπους με προβλήματα νεφρών, προστάτη, ρευνατικών και αρθριτικών.

- Το σταφύλι είναι τόσο θρεπτικό, που ο χυμός του ονομάζεται και φυτικό γάλα. Και αυτό επειδή περιέχει όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός. Περιέχει μέχρι και 30% σάκχαρα, που απορροφούνται άμεσα από τον οργανισμό και γι' αυτό είναι εύκολα στη χώνεψη και δρουν ως καθαρτικά, κάνοντας μια πολύ καλή αποτοξίνωση στο σώμα μας.

- Τα σύκα συμβαίνει να είναι τα πιο χορταστικά φρούτα της φύσης, αφού η περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά και φρουκτόζη είναι πολύ μεγάλη. Επίσης είναι έξοχη πηγή βιταμινών A, B, C, ιχνοστοιχείων, καθώς και πολλών μεταλλικών αλάτων. Η ιδιοσυστασία τους (τα κουκουτσάκια που περιέχουν) βοηθά το έντερο να καθαρίζει τελείως και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα αυξάνοντας την κινητικότητά του. Έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα σε ανθρώπους που υποφέρουν από άσθμα, βρογχικά, χρόνιες φαρυγγίτιδες. 

Το παραπάνω πρόγραμμα περιλαμβάνει τους σωστούς συνδυασμούς, ώστε ο οργανισμός μας να αρχίσει να μεταβολίζει καλύτερα τις τροφές και να μειώνει τα ποσοστά λίπους που έχει αποθηκεύσει. Επιπλέον, αποτελεί μια ιδανική μέθοδο που θα κρατήσει και την υγεία μας… και το ηθικό μας ακμαία!

Θα πρέπει, τέλος, πάντα να φροντίζουμε να καταναλώνουμε άφθονο νερό, για να επιτυγχάνουμε την αποτοξίνωση που θέλουμε, σε συνδυασμό με τις καλύτερες δυνατές καύσεις.

Η τήρηση αυτών των απλών αρχών υγιεινής διατροφής θα μας δώσει γρήγορα και κυρίως, μόνιμα αποτελέσματα, που δεν θα βλάψουν καθόλου τον οργανισμό μας. Αντίθετα θα μας χαρίσουν υγεία, όμορφο και πάνω από όλα γερό σώμα, όχι μόνο για λίγο, αλλά για πάντα! 

   
ΜΑΝΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ Bsc. Msc.

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πτυχιούχος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών

Masters King’s Gollege – Παν/μίου του Λονδίνου