Επίσκεψη σε ψυχολόγο, Φωτογραφία: Shutterstock
Επίσκεψη σε ψυχολόγο, Φωτογραφία: Shutterstock
ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Tι σημειώνουν οι ψυχολόγοι όταν τους μιλάς -Οι ειδικοί «ανοίγουν τα χαρτιά τους»


Για τους περισσότερους η επίσκεψη σε έναν οδοντίατρο όταν ένα δόντι πονάει ή σε έναν καρδιολόγο όταν υποψιάζονται προβλήματα στην καρδιά, είναι αυτονόητη.

Η επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο ωστόσο, για πολλούς θεωρείται ταμπού. 

Η ψυχοθεραπεία παρόλο που μακροπρόθεσμα μάς οδηγεί σε μια πιο ισορροπημένη ζωή και σε μια βαθύτερη γνώση και επαφή με τον εαυτό μας, για πολλούς είναι μια απόφαση που προκαλεί άγχος, ανασφάλεια και αγωνία. 

Ξέρετε τι πρόκειται να συμβεί όταν κλείσετε ραντεβού για να δείτε έναν ψυχολόγο; Πολλοί άνθρωποι δεν είναι αρκετά σίγουροι. Θα χρειαστεί να ξαπλώσετε σε κάποιο καναπέ όπως βλέπουμε στις ταινίες, θα πρέπει να μιλήσετε για τα παιδικά σας χρόνια ή απλά θα μιλήσετε για όσα σας προβληματίζουν; 

Μάλιστα κάποιοι θα σκεφτούν «ποιο είναι το νόημα στο να επισκεφτούν έναν ψυχολόγο»; Γιατί να μην μιλήσουν απλά σε κάποιον φίλο;

Ολα αυτά τα ερωτήματα είναι εύλογα και κάποιον που δεν έχει πάει ποτέ σε ψυχολόγο. 

Στην πρώτη συνεδρία, ο ειδικός θα προσπαθήσει να διερευνήσει την ανάγκη που σας ώθησε να πάτε στο γραφείο του. Κατά πάσα πιθανότητα θα καθίσετε σε μια αναπαυτική πολυθρόνα σε ένα λιτό γραφείο απέναντι από τον θεραπευτή, που μπορεί να κρατήσει σημειώσεις στη διάρκεια της συνομιλίας σας. 

Οσο εσείς μιλάτε, εκείνος θα ακούει με προσοχή και θα κρατάει κάποιες σημειώσεις. 

Οι θεραπευόμενοι δεν έχουν πρόσβαση στις θεραπευτικές σημειώσεις των συνεδριών τους και πολλές φορές αυτό τους προκαλεί περιέργεια στο τι σημειώνουν οι ειδικοί ψυχικής υγείας. 

Shutterstock
Shutterstock

Οπως διαβάζουμε σε άρθρο του Well+Good, οι ψυχολόγοι δεν κρατούν πάντα σημειώσεις. 

Στην αρχή μιας συνεδρίας, ο ψυχολόγος συνήθως σας προσκαλεί να μοιραστείτε ό,τι συμβαίνει στη ζωή σας, τι σας απασχολεί, τι σας ενοχλεί ή αν υπάρχουν κάποιοι στόχοι που θα θέλατε να συζητήσετε. Θα κληθείτε να μιλήσετε ανοιχτά. Ο ψυχολόγος θα σας ακούσει και μπορεί να πάρει σημειώσεις, καθώς θα μιλάτε.

Υπάρχουν συνήθως δύο είδη σημειώσεων, όπως τονίζει η ψυχολόγος Alicia Clark: Το ένα είναι το επίσημο αρχείο του θεραπευόμενου, όπως είναι ημερομηνίες, σημαντικά γεγονότα και πληροφορίες για την ίδια τη συνεδρία (διάρκεια, κάθε πότε ορίζεται συνάντηση κλπ). Το άλλο κομμάτι είναι σημειώσεις που αφορούν την πρόοδο της θεραπείας και την πορεία του θεραπευόμενου.

Οι θεραπευτές χρησιμοποιούν απλές περιγραφές στις σημειώσεις τους, οι οποίες τους βοηθούν να θυμούνται πληροφορίες για την επόμενη συνεδρία. Επίσης οι ψυχολόγοι μπορεί να τις χρησιμοποιήσουν για να ανακαλέσουν γεγονότα.  

Εσείς, θα θέλατε να ξέρατε τι έχει σημειώσει ο ψυχολόγος για εσάς;

Διαβάστε επίσης: Τι να κάνεις αν δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα να πας σε ψυχολόγο -Τρόποι για να βελτιώσεις τη διάθεσή σου