Γυναίκες και συμπεριφορά
Συναισθηματική νοημοσύνη και συμπεριφορά / Φωτογραφία: Shutterstock
ΣΕ ΤΡΙΑ ΒΗΜΑΤΑ

Πώς τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη διαχειρίζονται μια κακή συμπεριφορά


Κακή συμπεριφορά: Ό,τι και να κάνουμε, δεν μπορούμε να την αποφύγουμε. «Όταν κάποιος είναι αγενής, μην διστάσετε να διατηρήσετε το χαμόγελό σας. Όταν τον αντιμετωπίζετε με αξιοπρέπεια, τον αποδυναμώνετε.» – Joel Osteen.

Τον τελευταίο καιρό η ειλικρίνεια έχει χάσει την σημαντική της έννοια και έχει καταντήσει να γίνεται αγένεια. Υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που στο όνομα των ξεκάθαρων και σταράτων λέξεων, νομίζουν ότι μπορούν να πουν ό,τι θέλουν.

Και όμως, άνθρωποι με κακή συμπεριφορά υπάρχουν παντού στη ζωή μας, δίπλα μας, γύρω μας. Σε μία κοινωνία που έχει πολύ θυμό, είναι περισσότερο πιθανό να γνωρίσεις έναν αγενή από το να γνωρίσεις έναν ευγενή.

Πόσες φορές έχουμε ακούσει ανόητες δικαιολογίες από ανθρώπους που προσπαθούν να αιτιολογήσουν την κακή τους συμπεριφορά;

Ο δείκτης συναισθηματικής νοημοσύνης μας (Emotional Intelligence), ή αλλιώς EQ, καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα, τόσο τα δικά μας, όσο και των άλλων και μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στον καθορισμό της ευτυχίας και της επιτυχίας μας.

Γυναίκα στο κινητό
Φωτογραφία: Shutterstock

Ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο συνδεόμαστε με τους άλλους. Καθορίζει το μέγεθος της συναισθηματικής μας νοημοσύνης.

Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη ξέρουν καλά τον εαυτό τους: δεν έχουν αυτοσκοπό να αποδεικνύουν συνεχώς αυτό που είναι. Ακούν με προσοχή τους ανθρώπους γύρω τους και προσπαθούν να τους κατανοήσουν. Να μπουν στη θέση τους. Διαχειρίζονται με σύνεση τα αρνητικά συναισθήματα. Ξέρουν ότι κύριος υπεύθυνος για ό,τι τους συμβαίνει είναι ο εαυτός τους και δεν κατηγορούν κανέναν για τα λάθη τους.

Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη όταν αντιμετωπίζουν μια κακή συμπεριφορά ακολουθούν τα τρία παρακάτω βήματα.

Ουσιαστικά, κάνουν 3 ερωτήσεις στον εαυτό τους.

  • Τι μπορώ να μάθω από αυτό;
  • Πώς με έκανε να νιώσω αυτή η συμπεριφορά; Γιατί νιώθω έτσι;
  • Ποιο είναι το επόμενο μου βήμα;

Τα σχόλια ενός ανθρώπου με κακή συμπεριφορά δεν πρέπει να τα παίρνεις προσωπικά. Αντιμετώπισε την κατάσταση ως πρόβλημά του και όχι ως πρόβλημά σου. Η αγένεια είναι προβολή του εαυτού του και όχι δική σου.

Μην θυμώσεις, απλά χαμογέλασε και προχώρα παρακάτω. Όχι μόνο δείχνει στο άλλο άτομο ότι δεν άφησες τα λόγια του να σε επηρεάσουν, αλλά αντανακλά ωριμότητα από την πλευρά σου.

Φίλοι
Φωτογραφία: Shutterstock

Οταν κάποιος είναι αγενής, το μόνο που δεν περιμένει είναι από σένα να κάνεις χιούμορ. Αυτό θα τον μπερδέψει και δεν θα ξέρει πώς να αντιδράσει. Ο αιφνιδιασμός είναι η καλύτερη άμυνα. Συμμετέχοντας σε έναν αγενή διάλογο το πιθανότερο είναι πως θα κλιμακώσεις την κατάσταση.

Και σίγουρα μην μπεις στη διαδικασία να ανταποδώσεις την αγένειά του και την κακή συμπεριφορά του. Δεν θα οδηγήσει πουθενά αυτό.





SHARE