Οι κολοκυθόσποροι είναι γνωστοί και ως πασατέμπος.
Τρώγονται ψημένοι και αλατισμένοι ή ακόμα και ωμοί. Θεωρούνται ένα εξαιρετικό σνακ, με πολλά οφέλη για την υγεία. Οι κολοκυθόσποροι είναι μίνι θρεπτικές «βόμβες»!
Ο κολοκυθόσπορος ανήκει στην οικογένεια curcubitapepo και αποτελεί το πολυτιμότερο τμήμα της κολοκύθας με πολλαπλές θρεπτικές ιδιότητες.
Εχει υψηλές ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών οξέων αλλά και μαγνησίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, τρυπτοφάνης, Βιταμίνης Ε και Βιταμίνης Κ και φυτοστερόλες.
Είναι πλούσιος σε σίδηρο και μαγνήσιο, χαρίζοντας ενέργεια και δύναμη στον οργανισμό, συμβάλλοντας και στην υγεία των οστών.
Οι δίαιτες πλούσιες σε σπόρους κολοκύθας έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, του μαστού, του πνεύμονα, του προστάτη και του παχέος εντέρου.