Κολοκυθόσποροι, Φωτογραφία: Shutterstock
Κολοκυθόσποροι, Φωτογραφία: Shutterstock
PUMPKIN SEEDS

Ακόμη δεν έβαλες κολοκυθόσπορο στη διατροφή σου; Δες τα τα 5+1 εντυπωσιακά οφέλη του


Οι κολοκυθόσποροι είναι γνωστοί και ως πασατέμπος.

Τρώγονται ψημένοι και αλατισμένοι ή ακόμα και ωμοί. Θεωρούνται ένα εξαιρετικό σνακ, με πολλά οφέλη για την υγεία. Οι κολοκυθόσποροι είναι μίνι θρεπτικές «βόμβες»!

Ο κολοκυθόσπορος ανήκει στην οικογένεια curcubitapepo και αποτελεί το πολυτιμότερο τμήμα της κολοκύθας με πολλαπλές θρεπτικές ιδιότητες.

Εχει υψηλές ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών οξέων αλλά και μαγνησίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, τρυπτοφάνης, Βιταμίνης Ε και Βιταμίνης Κ και φυτοστερόλες. 

Είναι πλούσιος σε σίδηρο και μαγνήσιο, χαρίζοντας ενέργεια και δύναμη στον οργανισμό, συμβάλλοντας και στην υγεία των οστών.

Οι δίαιτες πλούσιες σε σπόρους κολοκύθας έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, του μαστού, του πνεύμονα, του προστάτη και του παχέος εντέρου.

shutterstock
shutterstock

Ας δούμε τα 6 οφέλη του κολοκυθόσπορου στην υγεία μας:

1. Βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου μας

Είναι μια φυσική πηγή τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέως που μπορεί να βοηθήσει στην προαγωγή του ύπνου. 

2. Κάνουν καλό στην υγεία της καρδιάς

Το μαγνήσιο που περιέχουν οι κολοκυθόσποροι ωφελεί την καρδιά και έχει αποδειχτεί ότι ωφελεί την αρτηριακή πίεση και συμβάλλει στην πρόληψη της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής, της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου. 

3. Ενισχύουν τον μεταβολισμό

Είναι απαραίτητο να παίρνουμε καθημερινά μια σταθερή και επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης μέσω της διατροφής μας, η οποία βοηθά με την σειρά της στην ενίσχυση του μεταβολισμού. Οι σπόροι κολοκύθας αποτελούν τεράστια πηγή φυτικών πρωτεϊνών. Το 30% του όγκου τους αποτελείται από πρωτεΐνη.

João Jesus/Pexels
João Jesus/Pexels

4. Μειώνουν την χοληστερόλη

Μια από τις μοναδικές οργανικές ενώσεις στους κολοκυθόσπορους είναι οι φυτοστερόλες, οι οποίες συνδέονται άμεσα με  χαμηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης.

5. Προάγουν την καλή πεπτική υγεία

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να προάγει την καλή πεπτική υγεία. 

6. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Οι κολοκυθόσποροι αποτελούν πλούσια πηγή ψευδαργύρου, το οποίο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και την κυτταρική ανάπτυξη.

shutterstock
shutterstock

Οι κολοκυθόσποροι ή αλλιώς τα πασατέμπο αποτελούν μια πολύ υγιεινή επιλογή, όσο καταναλώνονται ωμοί και ανάλατοι.

Αξίζουν μια θέση στη διατροφή μας.