Γιατί το φαγητό στο γραφείο μπορεί να σε κάνει αντιπαθή  | 0 bovary.gr
Γιατί το φαγητό στο γραφείο μπορεί να σε κάνει αντιπαθή | 0 bovary.gr
ΕΡΕΥΝΑ

Γιατί το φαγητό στο γραφείο μπορεί να σε κάνει αντιπαθή


Μπορεί τo να τρως κανονικά το μεσημαριανό στο γραφείο να είναι κάτι κοινό, ωστόσο, όσοι το κάνουν, μάλλον θα έπρεπε να το ξανασκεφτούν. 

Και αυτό γιατί προσθέτει κιλά,σε κάνει αντιπαθή στους συναδέλφους και σου προκαλεί... προβλήματα στη μέση.

Σύμφωνα με έρευνα στην οποία πήραν μέρος 1.000 εργαζόμενοι, οι περισσότεροι χαρακτηρίζουν αντικοινωνικούς όσους συναδέλφους έτρωγαν φαγητά με έντονη μυρωδιά στο γραφείο. Παρ'όλα αυτά, μόνο ένας στους πέντε εργαζόμενους θα ζητούσε από τον συνάδελφό του να φάει κάπου αλλού, λόγω μυρωδιάς.

Σε ερώτηση για το ποια φαγητά έχουν την χειρότερη μυρωδιά, η πλειοψηφία απάντησε τα ψάρια, όπως η σαρδέλα ή το σκουμπρί και στη συνέχεια τα αβγά και το τυρί. Από την άλλη, οι τροφές που δεν «ενοχλούν» κανένα είναι το τοστ, τα ζυμαρικά και το σάντουιτς με μπέικον.

Πέραν των άλλων, όμως, αποδείχθηκε ότι οι έντονες μυρωδιές οδηγούν σε μειωμένη παραγωγικότητα, και αυτών που τρώνε και αυτών που μυρίζουν το φαγητό του άλλου. 

«Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να καταλάβουν πως η μυρωδιά του φαγητού τους επηρεάζει αρνητικά αυτούς που κάθονται δίπλα τους. Εκτός αυτού, με το να παίρνει κάποιος μεσημεριανό στο γραφείο του, μπορεί να κάνει κακό στην μέση του», ανέφερε ο Γκάρεθ Κοουμίντοου υπεύθυνος για την διεξαγωγή της έρευνας.

Επίσης, ειδικοί συνδέουν το μεσημεριανό στο γραφείο με την αύξηση βάρους, καθώς σύμφωνα με τους ψυχολόγους όσοι τρώνε μπροστά στον υπολογιστή, ουσιαστικά δεν αντιλαμβάνονται πως γευματίζουν.

Ο συγγραφέας και καθηγητής Τζέιν Όγκντεν ανέφερε πως το να κάθεται κάποιος σε ένα τραπέζι (και όχι στο γραφείο) και να τρώει ήσυχα και χωρίς κάτι να τον αποσπά θα τον κάνει να «συνειδητοποιήσει» την διαδικασία του φαγητού.

«Το να τρως στο τραπέζι όπως κάνεις στο σπίτι σου, θα σε κάνει να μην θέλεις κάποιο σνακ λίγες ώρες μετά. Αυτο συμβαίνει, διότι ο εγκέφαλός σου το «ονομάζει» γεύμα και έτσι νιώθεις πλήρης», ανέφερε ο ίδιος.

Επίσης, οι ειδικοί αναφέρουν πως το να τρώει κάποιος στο γραφείο του είναι τελείως ανθυγιεινό, με την γιατρό Λίζα Άκερλει να αναφέρει πως όσοι γευματίζουν εκεί έρχονται σε επαφή με περίπου 10 εκατομμύρια βακτήρια την ημέρα.

Φωτογραφίες: Shutterstock