Τα φαγητά των γιορτών -5 υγιεινοί συνδυασμοί | 0 bovary.gr

Τα φαγητά των γιορτών -5 υγιεινοί συνδυασμοί

Η περίοδος των γιορτών είναι για τους περισσότερους περίοδος απόλαυσης και.. ατασθαλιών.

Καλέσματα, συναντήσεις με φίλους, οικογενειακά δείπνα που δεν συνοδεύονται από πιάτα, φτωχά σε θερμίδες. Η ζάχαρη και το αλάτι κάνουν και αυτά «γιορτή» και μετά το πέρας των γιορτών παραπανήσια κιλά κάνουν την εμφάνισή τους. Οι διατροφολόγοι είναι υπέρ της άποψης να μην στερούμαστε ό,τι μπορεί να μας προσφέρει ευχαρίστηση αυτή την περίοδο.

Αν ξέρουμε ότι θα γευματίσουμε το βράδυ, τρώμε με μέτρο την υπόλοιπη ημέρα, αν ξέρουμε ότι θα φάμε γλυκό, φυλάμε «χώρο» και δεν το παρακάνουμε με την ποσότητα των αλμυρών, αν φάμε πολύ την μία ημέρα, δεν τρώμε αλόγιστα την επόμενη και βέβαια κάνουμε τον σωστό συνδυασμό τροφών.

Υπάρχουν πιάτα που μπορούν να μας προσφέρουν γευστική απόλαυση και παράλληλα να μας δώσουν έναν συνδυασμό θρεπτικών συστατικών ωφέλιμων για την υγεία μας. Ακολουθούν πέντε συνδυασμοί τροφών που συναντάμε σε γιορτινά τραπέζια και μπορούν να είναι ευεργετικοί και όχι τόσο επιβαρυντικοί για τον οργανισμό (όπως πχ. Μακαρονάδα με φέτες ψωμιού).

1) Ψητά κρέατα και μπαχαρικά-καρυκεύματα: Μια από τις πιο αγαπημένες γεύσεις των γιορτών και πολύ πιθανόν είναι να την βρείτε στο γιορτινό τραπέζι. Το κρέας -αν καταναλωθεί με μέτρο- είναι πλούσια πηγή πρωτεινών και μετάλλων. Τα μπαχαρικά και τα καρυκεύματα περιέχουν αντιοξειδωτικά που βοηθούν στις καύσεις.

2) Λαχανικά + ελαιόλαδο + λεμόνι: Αν στο γιορτινό τραπέζι συμπεριλαμβάνονται πιάτα με λαχανικά μην παραλείψετε να τα "τιμήσετε". Ο συνδυασμός με λεμόνι και ελαιόλαδο λόγω των βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών που περιέχονται κάνουν την επιλογή ακόμα πιο υγιεινή.

3) Κοτόπουλο + πιπέρι καγιέν: Kοτόπουλο, πλούσιο σε πρωτείνες. Ο συνδυασμός με το πιπέρι καγιέν (περιέχει καψαικίνη) αυξάνει τις καύσεις. Μια υγιεινή επιλογή που βοηθά να μην καταναλώσετε στη συνέχεια μεγάλη ποσότητα φαγητού γιατί θα χορτάσετε πιο γρήγορα.

4) Ξηροί καρποί με λαχανικά ( π.χ. τα βάζετε στις σαλάτες ) ή γιαούρτι και γλυκά φρούτα (ειδικά καρύδια ή ηλιόσπορους με μήλο ή αχλάδι).

5) Κόκκινα κρέατα ή πουλερικά και γενικά ζωικές πρωτεϊνούχες τροφές με ωμά λαχανικά και χόρτα ή βρασμένα στον ατμό.