Τι είναι οι sapiosexual -Και τι διαφορετικό θέλουν στο σεξ | 0 bovary.gr
Τι είναι οι sapiosexual -Και τι διαφορετικό θέλουν στο σεξ | 0 bovary.gr
SAPIOSEXUAL

Τι είναι οι sapiosexual -Και τι διαφορετικό θέλουν στο σεξ


Εχουμε ακούσει για τους asexual, τους pansexual, τους bisexual, ενώ το αυτί μας έχει πάρει και τους heteroflexible (τους είμαι στρέιτ, δηλαδή, αλλά γίνονται και άλλες φάσεις).

Οι sapiosexual όμως τι είναι;

Ο όρος προέρχεται από τη λατινική λέξη sapiens, η οποία σημαίνει σοφός, λογικός και τη λέξη sexual, δηλαδή σεξουαλικός.

Με απλά λόγια είναι κάποιος που βρίσκει την ευφυΐα και το ανθρώπινο μυαλό το πιο ερωτικό χαρακτηριστικό του αντίθετου φύλου. 

Ο όρος επινοήθηκε από τον χρήστη wolfieboy του LiveJournal, ωστόσο, έγινε πιο mainstream όταν η ιστοσελίδα γνωριμιών OkCupid τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους σεξουαλικούς της προσανατολισμούς.

Τον προηγούμενο μήνα, η Merriam Webster ανακοίνωσε ότι συζητάει το εάν πρέπει ή όχι να συμπεριλάβει τον όρο στην επόμενη έκδοση του λεξικού της.

Σεξ & sapiosexual

«Ο εγκέφαλος είναι το μεγαλύτερο σεξουαλικό όργανο. Εκείνοι που δηλώνουν ότι είναι sapiosexual λένε ότι εξιτάρονται από το μυαλό του άλλου και ενθουσιάζονται από τον τρόπο σκέψης του», είχε δηλώσει η Νταιάνα Ραμπ, η οποία έχει PhD στην διαπροσωπική ψυχολογία.

Τα προκαταρκτικά για τους sapiosexual είναι μία εντελώς άλλη φάση. Για να ρίξεις έναν sapiosexual στο κρεβάτι, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι του μιλήσεις για το σπήλαιο του Πλάτωνα, τις θεωρίες του Φρόιντ και τον Μαρξ. Τα προκαταρκτικά, δηλαδή, για εκείνους μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρά, όσο μια επιστημονική συζήτηση.

Ενας sapiosexual, λοιπόν, αναζητά άτομα με ένα πολύ συγκεκριμένο γνωστικό υπόβαθρο, γι' αυτό άλλωστε στόχος τους συνήθως είναι άνθρωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Η άλλη άποψη

Μπορεί να μην είναι επίσημα σεξουαλική ταυτότητα, ωστόσο, ο όρος έχει ήδη προκαλέσει έναν μικρό σάλο. Πολλοί τον είδαν ως έναν τρόπο διάκρισης πιθανόν συντρόφων με βάση τις ικανότητες και την κοινωνική τους τάξη, ενώ άλλοι ως περιορισμό της συζήτησης γύρω από την ευφυΐα.

Σε κουίζ του Buzzfeed για το «εάν είσαι πραγματικά sapiosexual», μία από τις ερωτήσεις ήταν: «εάν σε απωθεί η ιδέα του να κάνεις σεξ με κάποιον που δεν σπούδασε σε Πανεπιστήμιο».

Η νοημοσύνη, βέβαια, υπάρχει με διάφορες μορφές και δεν μπορείς να δώσεις «ταυτότητά» σε κάποιον μόνο και μόνο επειδή δεν πήγε Πανεπιστήμιο. Με την ίδια λογική, ούτε κάποιος sapiosexual κάνει διακρίσεις εις βάρος των άλλων, επειδή αναζητά κάποιον πολύ έξυπνο.

Οτι και να λέει πάντως η κάθε πλευρά οι sapiosexual είναι γύρω μας και αναζητούν τα ταίρια τους, όπως όλοι.