Τι  είναι η «χούγκα», ο τρόπος ζωής που οδηγεί στην ευτυχία  | 0 bovary.gr
Τι είναι η «χούγκα», ο τρόπος ζωής που οδηγεί στην ευτυχία | 0 bovary.gr
14|12|2016 19:33
SHARE
ΧΟΥΓΚΑ

Τι είναι η «χούγκα», ο τρόπος ζωής που οδηγεί στην ευτυχία


Το μυστικό για την ευτυχία έχει προέλευση την... Δανία!  Το όνομα αυτού hygge (χούγκα). 

Αλλά τι είναι η χούγκα; Είναι η δανέζικη αντίληψη για τη χαρά. Oυσιαστικά η λέξη «χούγκα» περιγράφει το συναίσθημα ή τη διάθεση που προκύπτει από την ευχαρίστηση που σου δημιουργείται όταν κάνεις τις απλές, καθημερινές στιγμές πιο όμορφες. Σαν να ήταν κάτι ιδιαίτερο. Δηλαδή δεν φτιάχνεις τον καφέ και τον βάζεις σε μια κούπα αλλά τον σερβίρεις στον εαυτό σου με κάθε πολυτέλεια. Ή ανάβεις πάντα πριν από κάθε γεύμα κεριά στο τραπέζι. Είτε έχεις καλεσμένους, είτε τρως μόνος. Και ακόμη όταν συχνά πυκνά σταματάς στο ανθοπωλείο για να πάρεις λίγα λουλούδια για να στολίσεις το σπίτι σου. 

Αν και δεν υπάρχει ακριβής μετάφραση της λέξης πολλοί τη μεταφράζουν, εντελώς ελεύθερα ότι  είναι σαν να κάθεσαι σταυροπόδι με ένα άνετο πουλόβερ μπροστά στο τζάκι. Για άλλους είναι κάτι σαν ένα δείπνο μπροστά από το αναμμένο τζάκι. 

Κάποιοι περιγράφουν τη χούγκα ως την «τέχνη του να δημιουργείς οικειότητα» (τόσο για τους φίλους σου, όσο και για τον... εαυτό σου και μόνο). 

Αν και δεν υπάρχει μία και μόνη λέξη που να μεταφράζει ακριβώς τη χούγκα, η ιδέα της θα μπορούσε να περιγραφεί ως «ζεστασιά», «γοητεία», «ευτυχία», «ασφάλεια», «γνώση», «άνεση», «σιγουριά», «συγγένεια», «απλότητα». 

Η τεχνολογία και οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής έχουν κάνει την απόλαυση των απλών πραγμάτων εξαιρετικά δύσκολη και έχουν μετατρέψει πράγματα που κανονικά θα έπρεπε να είναι ευχάριστα σε... αγγαρείες. 

Και έτσι η χούγκα έρχεται προκειμένου να μας θυμίσει να γιορτάσουμε την πραγματικότητα και να μας  βοηθήσει να μετατρέψουμε το βαρετό σε κάτι ιδιαίτερο. 

Οι Δανοί, συχνά, στις σχετικές λίστες, χαρακτηρίζονται ως ο πιο ευτυχισμένος λαός, προφανώς γιατί έχουν κάνει τη χούγκα τρόπο ζωής. Εχουν κάνει την απόλαυση προτεραιότητα και πάντα βρίσκουν χρόνο για να γιορτάσουν και να ευχαριστηθούν τις απλές στιγμές. Ολα αυτά, βέβαια, τα κάνουν με τρόπο φυσικό και καθόλου αγχωτικό και αναγκαστικό. 

Πώς μπορείς να πετύχεις τη χούγκα; Η φιλοσοφία της χούγκα είναι η δημιουργία μιας ατμόσφαιρας χωρίς άγχος. Αρα, τώρα που έρχονται και Χριστούγεννα, για να την πετύχεις, θα πρέπει να βάλεις αφράτα μαξιλάρια στους καναπέδες και στο πάτωμα και να φροντίσεις όλο το σπίτι να μυρίζει... Χριστούγεννα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να πετάξεις όλα εκείνα τα αντικείμενα που σου προκαλούν άγχος. 

Η χούγκα είναι κάτι το οποίο απαιτεί διαρκή προσπάθεια για να το διαμορφώσετε και  για να το διατηρήσετε.