shutterstock
shutterstock
GOOD TO KNOW

Φάρο, το superfood που ανταγωνίζεται την κινόα


Η κινόα έχει κερδίσει το ενδιαφέρον χιλιάδων ανθρώπων που ασχολούνται με το χώρο του fitness και της διατροφής. Είναι ευρέως γνωστή για τις πολύ θρεπτικές της ιδιότητες, ενώ θεωρείται ένα από τα καλύτερα superfoods – δημητριακά.

Παρόλα αυτά υπάρχει ένα δημητριακό το οποίο την ανταγωνίζεται, ακούει στο όνομα «farro» - που είναι ιταλικό - και μάλλον δεν σας είναι και τόσο άγνωστο, όσο θα νομίζετε αρχικά.

Farro για τους Ιταλούς λοιπόν, ζέα για εμάς τους Ελληνες, ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά, στου οποίου την καλλιέργεια έχει κάνει αναφορές και ο Ομηρος.

Η ζέα είναι ένα από τα πιο υγιεινά και θρεπτικά δημητριακά για τον ανθρώπινο οργανισμό, αφού είναι πολύ πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μέταλλα.

Είναι εύπεπτη και εύγευστη γι αυτό και πολλοί είναι εκείνοι που σπεύδουν να αντικαταστήσουν την ελαφρώς πικρή κινόα με αυτό το δημητριακό.

Ως προς την κατανάλωση της, τη συναντάτε τόσο στη μορφή του ψωμιού και ζυμαρικών ή άλλων αρτοσκευασμάτων, αλλά καταναλώνεται και ως σπόρος σε σαλάτες.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε επίσης, ότι η ζέα δεν ανήκει στην κατηγορία των gluten – free τροφών, οπότε αν έχετε κάποια αλλεργία, θα πρέπει να το προσέξετε, παρόλα αυτά η ποσότητα είναι μικρή και γίνεται ανεκτή.

Το συγκεκριμένο δημητριακό περιέχει έως και 20 φορές περισσότερο μαγνήσιο από ότι το κοινό σιτάρι και πολύτιμες βιταμίνες της ομάδας Β κυρίως, βιταμίνη Ε και σάκχαρα βραδείας διάσπασης.