«Γιατί σκόπιμα δεν αγοράζω δώρα στο παιδί μου στις γιορτές και σε γενέθλια» | 0 bovary.gr
«Γιατί σκόπιμα δεν αγοράζω δώρα στο παιδί μου στις γιορτές και σε γενέθλια» | 0 bovary.gr
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΩΡΑ

«Γιατί σκόπιμα δεν αγοράζω δώρα στο παιδί μου στις γιορτές και σε γενέθλια»


Οι γιορτινές ημέρες που διανύουμε είναι οι πιο αγαπημένες των παιδιών. Αλλά έχουμε αναρωτηθεί ποτέ γιατί είναι οι αγαπημένες τους;

Τις αγαπούν λόγω της οικογενειακής ζεστασιάς και των στιγμών χαράς στο σπίτι ή για τα δώρα που δέχονται κατά τη διάρκειά τους; Τελικά η μαγεία των γιορτών για τα παιδιά που κρύβεται; Κάτω από τα αμπαλάζ ή μέσα σε ιδιαίτερες στιγμές που κρύβει η καθημερινότητα τη γιορτινή περίοδο; Μια διαφορετική οπτική στα πράγματα μας δίνει μια γυναίκα που εξομολογείται στο elle.com ότι δεν κάνει ποτέ δώρα στο παιδί της σε γιορτές και σε γενέθλια.

«Οταν η τρίχρονη κόρη μου ξύπνησε το πρωί ανήμερα των Χριστουγέννων δεν βρήκε δώρα για να ανοίξει, κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Μέχρι και οι χριστουγεννιάτικες κάλτσες ήταν άδειες.

Το πρωί ανήμερα των Χριστουγέννων απολαύσαμε το πρωινό μας όλοι μαζί μπροστά από το δέντρο μας που ήταν γεμάτο στολίδια που είχαμε φτιάξει μόνοι μας. Είχαμε αναμείξει μόνοι μας τα χρώματα, είχαμε κάνει κατασκευές που δεν χρειάζονταν καν υλικά που θα βρίσκαμε στο εμπόριο. Όλο αυτό ήταν κάτι σαν παιχνίδι. Κατά τη διάρκεια των γιορτών θα δίναμε τις κατασκευές μας στα πρόσωπα που αγαπάμε. Aν η κόρη μου με ρωτούσε για τον Άγιο Βασίλη – γιατί στο σχολείο σαφώς αναφέρονταν σε εκείνον- θα της έλεγα ότι ο Άγιος Βασίλης έδωσε φέτος τα δώρα στα παιδιά που που τα είχαν πραγματικά ανάγκη. Σαφώς έφαγε τα cookies που του άφησε δίπλα στο τζάκι και του χρόνου αντί για γάλα θα ήθελε κρασί. Δεν είναι ότι θέλω να στενοχωρήσω το παιδί μου τα Χριστούγεννα. Αυτό που θέλω είναι να μάθει να εκτιμά όλα όσα ήδη έχει.

Από τότε που έγινα μητέρα, έχω εφαρμόσει την στρατηγική «δεν κάνω δώρα» στο παιδί. Ούτε σε γιορτές, ούτε σε γενέθλια. Η απόφασή μου αυτή οδηγεί στην τρέλα τους παππούδες και τους θείους, αλλά πρέπει να σεβαστούν την απόφασή μου. Το παιδί έχει όλα αυτά που μπορεί να θέλει ένα τρίχρονο παιδί, στην ηλικία του. Εχει κουκλόσπιτο, ακόμα και κουζινικά που μοιάζουν... πιο ωραία και από τα δικά μου! Εκνευρίζομαι, λοιπόν, όταν λαμβάνουμε δώρα σε γενέθλια και γιορτές. Και όταν τα λαμβάνουμε τα δωρίζουμε σε παιδιά που έχουν ανάγκη (στις προσκλήσεις του πάρτυ βάζω πάντα «Οχι δώρα» αλλά οι περισσότεροι πάντα φέρνουν κάτι). Όταν ο Άγιος Βασίλης επισκέφθηκε το σχολείο της κόρης μου, η δασκάλα μου ανέφερε ότι η κόρη μου είπε σε συμμαθητής της: «Η μητέρα μου έδωσε όλα τα δώρα μου» (αναφερόταν στα δώρα που έλαβε από έναν άλλο... Άγιο Βασίλη σε πρόσφατη εκδήλωση στην οποία βρεθήκαμε). Δεν έκλαψε ποτέ που τα τυλίγαμε και τα βάζαμε σε τσάντες για παιδιά με καρκίνο ή για παιδιά που δεν είχαν μαμά και μπαμπά. Ένιωθε πολύ ιδιαίτερα που έκανε άλλα παιδιά να νιώθουν πιο όμορφα σε μια περίοδο που το είχαν ανάγκη.

Δεν λείπει τίποτα στην κόρη μου. Έχει μια ντουλάπα που θα ζήλευαν μέχρι και φίλοι μου, παιχνίδια και βιβλία, ιδιαίτερα. Έχει ταξιδέψει σε μέρη που μπορεί να μην επισκεπτόταν ούτε ένας ενήλικας μέχρι το τέλος της ζωής του. Η τρίχρονη κόρη μου πρέπει να ξέρει πόσο ευλογημένη είναι. Μερικές φορές είναι καλύτερο να είσαι εσύ ο Άγιος Βασίλης από το να τον περιμένεις. Είναι οι άνθρωποι που σε κάνουν na νιώθεις γεμάτος, όχι η ύλη».