Ετσι να θέσεις τους στόχους σου για το 2017 | 0 bovary.gr
Ετσι να θέσεις τους στόχους σου για το 2017 | 0 bovary.gr
31|12|2016 09:20
SHARE
NEOI ΣΤΟΧΟΙ

Ετσι να θέσεις τους στόχους σου για το 2017


Η έναρξη της νέας χρονιάς για τους περισσότερους από εμάς συνδυάζεται με έναν μικρό ή μεγάλο απολογισμό, ενώ παράλληλα συνηθίζουμε μέσα στο πνεύμα της γενικής αισιοδοξίας που επικρατεί να θέτουμε τους στόχους μας για το νέο έτος.  

Μπορεί την πρώτη μέρα του χρόνου όλα να μας φαίνονται δυνατά, όμως έχει υπολογιστεί ότι μόνο το 8% των ανθρώπων καταφέρνουν τελικά να πετύχουν  τους στόχους που θέτουν αυτή την περίοδο.  Γιατί συμβαίνει αυτό  και πώς μπορούμε να φτιάξουμε ένα πλάνο, έτσι ώστε  το επόμενο  έτος να  είναι δημιουργικό;

Τι κάνατε την προηγούμενη χρονιά

Συνήθως αυτές τις μέρες, κάνοντας  προσωπικούς μας απολογισμούς, στεκόμαστε στα θετικά, πράγμα θεμιτό, γιατί πρέπει να επιβραβεύουμε τον εαυτό μας για όσα  πέτυχε. Όμως κάθε χρόνος στη ζωή μας είναι  κι ένα μάθημα. Αναλογιστείτε λοιπόν τι πήγε στραβά,  πού κάνατε λάθη και  γιατί όσα θέλατε δεν μπόρεσαν να επιτευχθούν. Μόνο έτσι θα καταλάβετε τι πραγματικά πρέπει να αλλάξετε, για να προχωρήσετε μπροστά. Να θυμάστε όμως ότι η ζωή είναι δική σας: μην κατηγορείτε τους άλλους για  όσα δεν  καταφέρατε, αλλά αναζητήστε τις δικές σας ευθύνες.   Ο κόσμος δεν αλλάζει, εμείς όμως μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι.

Γράψτε τους στόχους σας

 Μπορεί να σας φαίνεται παιδιάστικο κι απλοϊκό το να γράφετε τα όνειρά σας, όμως  όλοι έχουμε την τάση να ξεχνάμε γρήγορα. Οι αποφάσεις που θα πάρετε με την έναρξη της νέας  χρονιάς  κρύβουν τις αληθινές σας επιθυμίες, που ίσως μέσα στη ροή της καθημερινότητας,  να παραμερίσετε. Οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τις σημειώσετε. «Scripta manet»,  έλεγαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι και είχαν δίκιο. Αυτό το μικρό χαρτάκι  θα σας θυμίζει συνεχώς τι  αναζητάει η καρδιά σας.  Γράψτε λοιπόν όσα θέλετε και κρατήστε τις σημειώσεις σε ένα εμφανές σημείο στο σπίτι, ή αν είστε φαν της τεχνολογίας στην οθόνη του υπολογιστή σας, ώστε κάθε μέρα να βλέπετε τι αποφασίζετε σε στιγμές ευφορίας.

Σκεφτείτε μακροπρόθεσμα

Είναι μάλλον ανέφικτο όλα να γίνουν από τη μια στιγμή στην άλλη, όποτε μην εξαναγκάζετε τον εαυτό σας να κάνει  τα πάντα από τον πρώτο μήνα του χρόνου.  Οι  περισσότεροι άνθρωποι αποτυγχάνουν ακριβώς σε αυτό το σημείο. Για παράδειγμα, αν αποφασίσετε να χάσετε κιλά, μπορεί να χρειαστείτε  περισσότερους μήνες από όσους νομίζετε. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε την προσπάθεια,  περιμένοντας την επόμενη Πρωτοχρονιά, για να θέσετε τον ίδιο στόχο.  Σκεφτείτε πώς μπορείτε  καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου να  βελτιώσετε την φυσική σας κατάσταση και τις διατροφικές σας συνήθειες, έτσι ώστε πραγματικά στο τέλος του 2017 να έχετε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε. Υπάρχουν πάντα οι απρόβλεπτοι παράγοντες,  αλλά όταν δεν βιάζεστε, μπορείτε να τους αντιμετωπίσετε καλύτερα.

 

Τα μικρά βήματα είναι πιο ασφαλή

 Είναι σημαντικό  να έχουμε όνειρα και μεγαλεπήβολους στόχους,  γιατί αυτό είναι ένα εσωτερικό κίνητρο  που μας τροφοδοτεί. Όμως  κάποια πράγματα μπορεί να χρειάζονται περισσότερο από έναν χρόνο για να πραγματοποιηθούν. Οπότε  προσπαθήστε να βρείτε  τα μικρά βήματα που απαιτούνται για να φτάσετε εκεί όπου επιθυμείτε.  Ένας συγγραφέας  μου έλεγε κάποτε ότι όταν  πρόκειται  να γράψει ένα βιβλίο,  ξεκινούσε  με τη σκέψη  να ολοκληρώνει έξι σελίδες τη μέρα.  Βρείτε ποιες είναι οι δικές σας «έξι σελίδες» λοιπόν  και θα δείτε πως τελικά θα πράγματα θα έρθουν ομαλά  και θα κατακτήσετε αυτό που επιθυμείτε.

Αναζητήστε συμμάχους

 Κανείς δεν μπορεί να πορευτεί μόνος του, πόσω δε μάλλον να πραγματοποιήσει τα όνειρά του, χωρίς βοήθεια. Σκεφτείτε ποιοι είναι οι άνθρωποι που μπορούν   να σας συνδράμουν, όχι μόνο  πρακτικά, αλλά κυρίως συναισθηματικά στην προσπάθειά σας και επενδύστε σε αυτούς.  Οι φίλοι μας, ο σύντροφός μας , η οικογένειά μας είναι εκείνοι που μας δίνουν αγάπη και  μας καταλαβαίνουν.  Μοιραστείτε μαζί τους τις σκέψεις σας και ακούστε τις δικές τους. Θα νιώσετε πιο δυνατοί, όταν αισθανθείτε πως έχετε συμπαραστάτες.

Μη σπαταλάτε το χρόνο σας

  Για να πετύχουμε οτιδήποτε,  χρειάζεται να αφιερώσουμε χρόνο. Πολλές φορές νομίζουμε ότι πνιγόμαστε και ότι δεν φτάνει η μέρα για να  φροντίσουμε τον εαυτό μας, ή να εξελιχθούμε ουσιαστικά. Δεν είναι αλήθεια αυτό. Ακόμα κι αν έχετε άπειρες ευθύνες, πάντα υπάρχει περιθώριο να ασχοληθείτε με αυτά που σας ενδιαφέρουν. Εντοπίστε πού ξοδεύετε άσκοπα το χρόνο σας: πόσες ώρες, για παράδειγμα,  περνάτε βλέποντας τηλεόραση , ή χαζεύοντας στο ίντερνετ.  Εκμεταλλευτείτε αυτές τις ώρες για να κάνετε πράγματα που συμβάλλουν στην αυτοβελτίωσή σας και  σύντομα θα συνειδητοποιήσετε πόσο πιο κοντά είστε στους στόχους σας

 Δώστε στον εαυτό σας χώρο

Αν συνειδητοποιήσετε ότι κάποιος από τους φιλόδοξους στόχους σας δεν έχει πραγματοποιηθεί, σκεφτείτε μήπως  τα σχέδιά σας είναι αρκετά περίπλοκα και χρειάζονται χρόνο. Μην κατηγορείτε συνέχεια τον εαυτό σας για την αποτυχία σας, αλλά αντιμετωπίστε την παρούσα φάση ως μια περίοδο προετοιμασίας. Μην εγκαταλείπετε,  επειδή κάτι δεν έρχεται, όπως επιθυμείτε. Αν είστε σίγουροι   για το τι  έχετε  πραγματικά ανάγκη,  φροντίστε κι αυτή τη χρονιά να δουλέψετε πάνω σε αυτό. Θα δείτε πως η υπομονή σας θα ανταμειφθεί.