«Πώς έκοψα το κάπνισμα μια και έξω» | 0 bovary.gr
«Πώς έκοψα το κάπνισμα μια και έξω» | 0 bovary.gr
ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΤΕΛΟΣ

«Πώς έκοψα το κάπνισμα μια και έξω»


«Κάποτε ήμουν καπνίστρια. Δεν ήμουν από τις γυναίκες που κάπνιζαν μόνο στα πάρτι.. έκανα 10 τσιγάρα την ημέρα για 15 χρόνια.

Ωστόσο, δεν ήμουν από τις καπνίστριες που έλεγαν συνέχεια πως πρέπει να το κόψουν... εγώ το αγαπούσα. Κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού μου, είχα σκεφτεί πως μπορούσα να το «εγκαταλείψω» κι έτσι υπέθεσα πως μία εγκυμοσύνη θα μπορούσε να λειτουργήσει ιδανικά γι'αυτό.

Βέβαια, μέχρι τότε νόμιζα πως ήμουν υγιής, επειδή έδειχνα έτσι. Αγαπούσα τις σαλάτες, έκανα γυμναστική και ήμουν περιποιημένη. Μέχρι που το 2015 διαγνώστηκα με ενδομητρίωση (4ο στάδιο).

Η διάγνωση με έκανε να θέλω να είμαι υγιής... πραγματικά υγιής. Έγινα «μαθητής» του εαυτού μου... έμαθα θα πάντα για τα κύτταρά μου, τα όργανα, το ανοσοποιητικό μου σύστημα. Ρώτησα ειδικούς για τις δίαιτες και ανησυχούσα περισσότερο για το έντερό μου και την κυτταρίτιδα που είχα. Ωστόσο, ακόμη κάπνιζα.

Ήταν τότε ένας ψυχολόγος που μου είπε... όταν αγαπήσεις τον εαυτό σου θα σταματήσεις να καπνίζεις.

Έτσι, κατάλαβα πως ήταν η στιγμή που έπρεπε να σεβαστώ λίγο παραπάνω τον εαυτό μου και το σώμα μου και όχι να γεμίζω με τοξίνες 10 φορές την ημέρα. Ήταν καιρός να επιλέξω... ή αυτά ή εγώ.

Είχα ακούσει για το βιβλίο του Allen Carr «O πιο εύκολος τρόπος να κόψετε το κάπνισμα», το οποίο είχε ο ίδιος προτείνει να το διαβάσει κάποιος την ώρα που καπνίζει, έτσι ώστε να μην χάσει κάτι αν δεν πετύχει.

Κι, όμως, οι συμβουλές του έπιασαν. Αυτό το βιβλίο ήταν ένα μαγικό. Δεν σου έδινε μία σειρά από tips ή μία λίστα για το τι να κάνεις και δεν σου επισήμανε τα μειονεκτήματα του καπνίσματος. Απλώς, εστίαζε στους λόγους που συνεχίζουμε να καπνίζουμε.

Μεταξύ άλλων, ο Carr είπε κάποια πράγματα που πραγματικά μου άνοιξαν τα μάτια, καθώς σου έδινε να καταλάβεις πως το τσιγάρο στην πραγματικότητα δεν κάνει τίποτα για να κάνει την ζωή σου πιο απολαυστική.

«Η βιομηχανία του καπνίσματος είναι ουσιαστικά σαν να σε αναγκάζει κάποιος να φοράς σφιχτά παπούτσια, μόνο και μόνο για να ανυπομονείς να τα βγάλεις. Έτσι το να τα αφήσεις στην άκρη ουσιαστικά δεν σου κοστίζει κάτι... ίσα ίσα αυτό είναι μία εξαιρετική αλλαγή. Το να παρατήσεις το κάπνισμα δεν είναι σαν να λες αντίο σε έναν παλιό φίλο, αλλά στον χειρότερό σου εχθρό.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις οδηγίες επέλεξα την ημερομηνία που θα έκοβα το τσιγάρο. Ήταν περίπου πριν 1μιση χρόνο και συγκεκριμένα στα 35 γενέθλιά μου όπου τελείωσα το τελευταίο μου βιβλίο και κάπνισα το τελευταίο μου τσιγάρο. Ήμουν ενθουσιασμένη.

Όπως προειδοποίησε ο Carr, οι πρώτες μέρες είναι και οι πιο δύσκολες, γιατί έλειπε η νικοτίνη από τον οργανισμό μου. Εμένα με βοηθούσε να κρατάω ένα τσιγάρο στα χέρια μου και όταν ήθελα πολύ να το καπνίσω, είτε έπινα ένα ποτήρι κρύο νερό, είτε πήγαινε βόλτα το τετράγωνο, είτε έπαιρνα ένα τηλέφωνο. Επίσης είχα περιορίσει τις σκέψεις μου σε ότι αφορά το τσιγάρο και επικεντρωνόμουν στο να σκέφτομαι πόσο τυχερή και χαρούμενη ήμουν που απαλλάχθηκα από αυτό».