Κι αν σταματήσεις να μπαίνεις στα social media; Μια γυναίκα που το έκανε, περιγράφει | 0 bovary.gr
Κι αν σταματήσεις να μπαίνεις στα social media; Μια γυναίκα που το έκανε, περιγράφει | 0 bovary.gr
NO SOCIAL MEDIA

Κι αν σταματήσεις να μπαίνεις στα social media; Μια γυναίκα που το έκανε, περιγράφει


Μια συνήθεια που για πολλούς έγινε εθισμός. Μπήκαν στη ζωή μας, την άλλαξαν, την προσάρμοσαν στα μέτρα τους.

Τα social media έγιναν κομμάτι της καθημερινότητας και για πολλούς είναι προέκταση των κοινωνικών σχέσεών τους. Ενας τρόπος να βλέπουμε τα πράγματα. Μήπως όμως η σχέση μας με τα social media έχει χάσει το μέτρο; Η Amanda περιγράφει στο womenshealth.com τα αποτέλεσμα του πειράματός της: μια εβδομάδα αποχή από τα social media.

Το βράδυ πριν αποφασίσω να απέχω από τα social media, έκανα τόσες ανανεώσεις σε Facebook και Twitter που κόλλησε το κινητό μου. Μέχρι να το επαναφέρω είχα τρομερό άγχος, περίμενα τη στιγμή που θα ξανα-έμπαινα. Πολλές φορές δικαιολογώ τον εθισμό μου στα social media αλλά τον τελευταίο καιρό οι δημοσιεύσεις μου είχαν ξεπεράσει τα όρια.

Για επτά ημέρες αποφάσισα να μην μπω στο Facebook, στο Τwitter, και στο Instagram. Το πρωί της πρώτης ημέρας, ένα πρόβλημα στο αυτοκίνητό μου με έκανε αμέσως να μπω στο Google. Eίδα ότι το πρόβλημα το είχα δημιουργήσει εγώ, από μόνη μου. Σε άλλη περίπτωση, το πρώτο πράγμα που θα έκανα θα ήταν να μπω στο Facebook να γραψω τι μου συνέβη και πόσο χαζή αισθανόμουν. Το μόνο που έκανα ήταν να στείλω μήνυμα στην αδελφή μου. Ενιωθα ενόχληση που δεν μπορούσα να γράψω τι μου συνέβαινε καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας για να το μαθαίνουν οι φίλοι μου. Στο τέλος της εβδομάδας είχα διαπιστώσει ότι τα social media μας έχουν εθίσει στο να προβάλλουμε τον εαυτό μας, ένας τρόπος να τραβάμε την προσοχή, να κάνουμε συγκρίσεις.

Αυτό που παρατήρησα στις επτά ημέρες είναι ότι κοιμόμουν καλύτερα. Μπορεί να χάζευα απλά στο Internet και να βαριόμουν χωρίς τα social media αλλά βρήκα και την ευκαιρία να διαβάσω βιβλίο κάτι που είχα να κάνω πολύ καιρό. Το φως του κινητού πριν τον ύπνο δεν με βοηθούσε να συγκεντρωθώ για να κοιμηθώ. Ετσι η ποιότητα του ύπνου μου βελτιώθηκε. Οσο περνούσαν οι μέρες τόσο λιγότερο με ενοχλούσε η αποχή μου από τα social media. Μπορεί να φαίνεται παράλογο, αλλά μειώθηκε το καθημερινό άγχος μου γιατί σκεφτόμουν τι θα ανεβάσω και τι απήχηση θα έχει. Τα social media μας υπενθυμίζουν συνεχώς τις αποφάσεις μας, τις επιλογές μας, τις σκέψεις μας.

Αυτό που δεν μπορούσα να πιστέψω είναι πόσο χρόνο με απασχολούσαν τα social media μέσα στην ημέρα και με εμπόδιζαν να γνωρίσω άλλα sites. Eίδα ότι τα social media μου έκλεβαν χρόνο από την δουλειά μου, με έκαναν κάποιες φορές ακόμα και λιγότερο παραγωγική. Όμως η αποχή μου είχε και συνέπειες γιατί με κάποιους πελάτες μου είχα σταθερή επικοινωνία μέσω Facebook και για κάποιες μέρες την είχα χάσει. Το παράδοξο είναι ότι παρά την αποχή μου από το Twitter είχα νέους followers.

H απόχη μου από τα social media μου υπενθύμισε ότι υπάρχει αληθινή ζωή και πρέπει να βάζω όρια.