shutterstock
shutterstock
BABY BATH

Συμβουλές sos για τα μωρά που μισούν το μπάνιο!


Το μπάνιο του μωρού αποτελεί μια διαδικασία φροντίδας, που πρέπει να εφαρμόζεται σε καθημερινή βάση, γιατί συμβάλλει στη σωματική υγιεινή, αλλά και στην αναζωογόνηση και χαλάρωση του νέου μέλους της οικογένειας.

Αν και τα περισσότερα μωρά αγαπούν την επαφή τους με το νερό, υπάρχουν κι εκείνα που την απεχθάνονται και η ώρα του μπάνιου ξεπερνά σε βαθμό δυσκολίας την αλλαγή της πάνας.

Μια νέα μητέρα καλείται να το αντιμετωπίσει και να βρει τη λύση, ώστε να μετατρέψει το μπάνιο σε μια εμπειρία απόλαυσης και παιχνιδιού.

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας φανούν πολύτιμες και θα βάλουν τέλος στην γκρίνια και τα δάκρυα!

Προστατεύστε τα μάτια τους

Παρά το γεγονός ότι τα σαμπουάν του εμπορίου έχουν μια ειδική φόρμουλα, που προστατεύει τα μάτια των μικρών παιδιών και δεν προκαλούν δάκρυα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αυτά ερεθίζονται, τσούζουν και δακρύζουν, ίσως και λόγω κάποιας ευαισθησίας. Επενδύστε σε ένα προστατευτικό γείσο ματιών και σκουπίστε τα με μια στεγνή καθαρή πετσέτα.

Βγάλτε τα παιχνίδια από το ντουλάπι

Σκοπός σας είναι να κερδίσετε το ενδιαφέρον του μικρού παιδιού την ώρα του μπάνιου, ώστε να ξεχάσει το γεγονός ότι δεν συμπαθεί και τόσο πολύ το νερό, αλλά και να περάσει ευχάριστα την ώρα του. Αγοράστε χρωματιστά μολύβια και αφήστε το παιδί να ζωγραφίσει άφοβα επάνω στα πλακάκια, μιας και το χρώμα βγαίνει εύκολα με το νερό. Στην αγορά θα βρείτε επίσης μια ποικιλία από μαλακές φιγούρες και άλλα παιχνίδια.

Δημιουργήστε ευφάνταστες μπουρμπουλήθρες
Μια άλλη έξυπνη λύση αποτελούν οι χρωματιστές ταμπλέτες που αλλάζουν το χρώμα του νερού και έτσι οι μπουρμπουλήθρες μοιάζουν βγαλμένες από παραμύθι.

Αλλάξτε την ώρα του μπάνιου
Για πολλές μητέρες η κατάλληλη ώρα του μπάνιου είναι μετά το βραδινό δείπνο, ώστε να επέλθει η χαλάρωση. Ίσως όμως αυτή η συνήθεια να μην βοηθάει και τόσο την κατάσταση. Οσο πιο εξαντλημένο και κουρασμένο είναι ένα μωρό, τόσο πιο πολύ αντιδράει. Αλλάξτε λοιπόν την ώρα και λούστε το για παράδειγμα το πρωί, για να ξεκινήσει θετικά τη μέρα του.

Εκπαιδεύστε το μωρό πριν το πρώτο μπάνιο

Αν έχετε παρατηρήσει ότι το παιδί σας αρνείται πεισματικά το μπάνιο, τότε θα πρέπει να το εκπαιδεύσετε για να εξοικειωθεί.  Δώστε του για παράδειγμα ένα σφουγγάρι. Θα το κοιτάξει, θα το περιεργαστεί, αλλά θα χρειαστεί τουλάχιστον τρεις ημέρες χρόνο. Επειτα βάλτε το σφουγγάρι σε άδεια μπανιέρα και δείξτε του ότι η θέση του είναι εκεί, για να καταλάβει την πρακτική του αξία. Την επόμενη φορά γεμίστε τη μπανιέρα με ελάχιστο νερό. Σημασία έχει να δίνετε την ευκαιρία να κατανοήσει πλήρως τη διαδικασία του μπάνιου αλλά και το γεγονός ότι δεν είναι επικίνυδνο.