Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock
23|01|2017 11:22
SHARE
ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΡΙΕΡΑΣ

Θες να αλλάξεις επαγγελματική ρότα; 5 συμβουλές ειδικών


Αν το comeback στην δουλειά μετά τις γιορτές σε βρίσκει στα χειρότερα σου, νιώθοντας πως δεν έχεις τίποτα να προσφέρεις και χωρίς καμία διάθεση για επικοινωνία με τους γύρω σου, τότε μην πανικοβάλεσαι. Είναι κάτι σύνηθες, συμβαίνει σε πολλούς. 

«Το μικρό διάστημα των διακοπών μέσα στις γιορτές είναι και αυτό που βοηθάει τους ανθρώπους να αποφασίσουν τι θέλουν περισσότερο για το επόμενο έτος. Κι αυτό γιατί ό,τι ανησυχίες και παράπονα έχεις από τη δουλειά σου σε καθημερινή βάση, αλλά δεν προλαβαίνεις να τα σκεφτείς τότε, σίγουρα θα σε προβλημάτισαν περισσότερο τις ημέρες που χαλάρωνες», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος και σύμβουλος καριέρας της εταιρίας Personal Career Management.

«Αν, λοιπόν, είσαι βέβαιη πως έχεις πρόβλημα στο χώρο εργασίας σου, τότε συζήτησέ το με τον εργοδότη σου», αναφέρει ο Άντριου Φένελ, υπεύθυνος της δημιουργίας βιογραφικόυ στην υπηρεσία StandOut CV.

«Αποφάσισε τι είναι αυτό που σε κάνει δυστυχισμένο στη δουλειά σου, πήγαινε στον αμέσως επόμενο προϊστάμενό σου και ρώτησε αν υπάρχουν ευκαιρίες ανέλιξης που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την τωρινή κατάστασή σου. Αν εν τέλει δεν μπορεί να σου προσφέρει όσα θέλεις, τότε ίσως ήρθε η ώρα να κοιτάξεις αλλού», προσθέτει ο ίδιος.

  • 5 tips για να βρεις μία νέα δουλειά (καλύτερη από την προηγούμενη)

Εξέτασε περισσότερο τις επιλογές σου

Δεν φεύγεις από μία θέση για να πας κάπου αλλού και να έχεις ακριβώς τις ίδιες αρμοδιότητες (με μόνη διαφορά πως θα έχεις αλλάξει περιβάλλον). Όντας δυσαρεστημένη από την θέση που άφησες, πρέπει να βρεις χρόνο για να εξετάσεις τις επιλογές σου, να κάνεις την κρητική σου και να δεις τι είναι αυτό που πραγματικά θέλεις να κάνεις στο μέλλον.

«Πριν ξεκινήσεις να ψάχνεις πάλι για νέα δουλειά, είναι σημαντικό να αφιερώσεις χρόνο, ώστε να γνωρίσεις πρώτα τον εαυτό σου», αναφέρει η Λις ΜακΓκούιρ, ιδρύτρια της εταιρία Τζιράφ CV.

Κάνε την έρευνα σου

Όταν χρειαστεί να ψάξεις και πάλι δουλειά, τότε θα πρέπει να είσαι ενημερωμένος για το πως «κινείται» η αγορά. Φτιάξε μία λίστα με τα πράγματα ή τους στόχους που θέλεις (ή δεν θέλεις) από την επόμενη σου δουλειά, μίλησε με ανθρώπους από τον ίδιο χώρο και περισσότερο με εκείνους που έχουν εμπειρία, ώστε να σε συμβουλεύσουν καταλλήλως.
 

Ζήτησε βοήθεια

Αν έχεις αμφιβολίες για τα μελλοντικά σχέδια σου, τότε μπορείς να συζητήσεις τις επιλογές σου με κάποιον έμπιστό σου. «Πάρε συμβουλές από την οικογένειά σου, τους φίλους σου, τον προπονητή σου ή ακόμη και κάποιον που τον θεωρείς ως τον μέντορά σου.

Μην ξεχνάς πως υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να συνδιαλεχθείς και να κάνεις περισσότερες γνωριμίες από τον χώρο σου. Φτιάξε «Λινκντ Ιν», πήγαινε σε ενημερωτικά σεμινάρια και μην διστάσεις να γνωρίσεις άτομα που σε άλλη περίπτωση θα τα έβλεπες ανταγωνιστικά.

Δώσε έμφαση στην ποσότητα και όχι την ποιότητα

Και επειδή το πιο δυνατό εργαλείο που έχεις στα χέρια σου για την εύρεση νέας θέσης είναι το βιογραφικό σου, προσπάθησε να μην κάνεις αυτό που κάνουν οι περισσότεροι. Σύμφωνα με την σύμβουλο καριέρας, Σόφι Γκράχαμ, προτίμησε να φτιάξεις ένα ποιοτικό βιογραφικό και όχι ένα που να έχει 10 σελίδες με... απλές πληροφορίες.

Χρησιμοποίησε «έξυπνα» τον χρόνο σου

Μην ξεχνάς επίσης, πως επειδή το πιο λογικό είναι να μην βρεις δουλειά από την μία μέρα στην άλλη (καθώς οι περισσότεροι θέλουν περίπου 4 με 5 μήνες για να βρουν κάτι που να τους «καλύπτει»), εκμεταλλεύσου το χρόνο που θα είσαι εκτός εργατικού δυναμικού και κάνε πράγματα που θα είναι χρήσιμα στο βιογραφικό σου.