shutterstock
shutterstock
ΞΕΧΝΑ ΤΟΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟ

6 φυσικοί τρόποι να καταπολεμήσεις το άγχος


Το άγχος είναι ένα συναίσθημα. Μια αντίδραση του οργανισμού τόσο ψυχολογική, όσο και σωματική. Καθόλου ξένη ανάμεσα στους ανθρώπους, αφού τουλάχιστον 40 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι υποφέρουν από αυτό, με κάποιους να αντιμετωπίζουν πολύ συχνά αυτές τις συνθήκες.

Οι παράγοντες που το πυροδοτούν ποικίλουν. Μια ανησυχία που ταλανίζει το μυαλό και τη σκέψη σας, η πίεση στο εργασιακό περιβάλλον, η αποτυχία ενός στόχου, οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις της σύγχρονης ζωής, η πίεση του χρόνου, η υπερένταση. Ολα αυτά και ακόμα περισσότερα αίτια το καθιστούν κομμάτι της ζωής, που επιδρά αρνητικά επάνω της.

Κι ενώ δεν υπάρχει φάρμακο που να καταπολεμά το συναίσθημα αυτό, η λύση δίνεται μέσα από έξι φυσικές θεραπείες, ικανές τουλάχιστον να το ελέγξουν, να το ρυθμίσουν και γιατί όχι, να το μειώσουν σταδιακά, κάνοντας σας να αισθάνεστε όμορφα και χαλαρά.

Χαλαρωτικά έλαια

Χρησιμοποιήστε ένα συνδυασμό από ευκάλυπτο, λεβάντα, γιασεμί και ylang ylang. Πρόκειται για έλαια τα οποία έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες και δίνουν απίστευτη μυρωδιά στο υπνοδωμάτιο σας ή το γραφείο σας. Μπορείτε να αρωματίσετε το χώρο πριν τον ύπνο ή πριν ξεκινήσετε τη μέρα σας στη δουλειά.

Καταναλώστε τα σωστά φαγητά

Είναι γνωστό ότι τροφές που περιέχουν Β12, μαγνήσιο, ω-3 λιπαρά μειώνουν το στρες και το άγχος. Βάλτε στο πιάτο σας σπαράγγια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αβοκάντο, εσπεριδοειδή, δημητριακά ολικής αλέσεως, ένα μπολ με πλιγούρι βρώμης και σολομό. Αποφύγετε όμως τον καφέ, που είναι η χειρότερη προσθήκη στην καθημερινότητα σας, όταν έχετε άγχος.

Πιείτε λεβάντα

Η λεβάντα είναι ένα από τα πιο γνωστά χαλαρωτικά βότανα, αλλά αυτή τη φορά δεν θα την ψεκάσετε, αλλά θα την πιείτε είτε σε μορφή τσαγιού είτε σε μορφή σπιτικής λεμονάδας.

Βάλτε τη γιόγκα και το διαλογισμό στη ζωή σας

Αν και μοιάζει πολύ κλισέ, αλλά οι ασκήσεις γιόγκα μπορούν να αντιμετωπίσουν το άγχος, πριν πάθετε κρίση πανικού, χαρίζοντας σας ανακούφιση.

Φορέστε τα αθλητικά σας και τρέξτε

Στο γήπεδο, στο διάδρομο του γυμναστηρίου, στην εξοχή. Φορέστε τα αθλητικά σας παπούτσια και τρέξτε. Το μυαλό θα χαλαρώσει, ενώ παράλληλα ιδρώνετε και χάνετε θερμίδες. Επίσης, κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας απελευθερώνονται οι ενδορφίνες που είναι υπεύθυνες για την ευτυχία σας.

Χορτάστε ύπνο

Το ξέρατε ότι, ενώ τα ξενύχτια πάνω από την οθόνη του κινητού σας ή μαζί με τους φίλους σας είναι άκρως απολαυστικά, σας στερούν την κατάλληλη διάρκεια ύπνου και ευθύνονται για το στρες; Φροντίστε ώστε να κοιμόσαστε τουλάχιστον οκτώ ώρες τη μέρα.