Γιατί (και πώς ακριβώς) τα χρήματα καταστρέφουν τον έρωτα | 0 bovary.gr
Γιατί (και πώς ακριβώς) τα χρήματα καταστρέφουν τον έρωτα | 0 bovary.gr
ΕΡΩΤΑΣ & ΧΡΗΜΑ

Γιατί (και πώς ακριβώς) τα χρήματα καταστρέφουν τον έρωτα


«Money makes the world go round». Από ό,τι δείχνουν οι μελέτες, ναι, το χρήμα μπορεί να επηρεάσει και την ποιότητα της σχέσης. Να την κάνει καλύτερη ή χειρότερη. Να κάνει τα πράγματα ευκολότερα ή δυσκολότερα. Να βελτιώσει την επικοινωνία του ζευγαριού ή να φέρει παγωμάρα.

Σύμφωνα με τον Dr. Terry Orbuch, συγγραφέα και καθηγητή στο Psychology Today, 7 στα 10 ζευγάρια αναφέρουν ότι «ναι, το χρήμα μπορεί να είναι λόγος που μπορεί να φέρει τριβή στη σχέση τους». Ισχυεί και το αντίστροφο. Σύμφωνα με έρευνα σε 1.000 για το Time, τα ζευγάρια που έχουν λυμένο το οικονομικό πρόβλημα αισθάνονται πιο ασφαλή, δεν τσακώνονται συχνά και έχουν καλύτερη ερωτική ζωή.

Με 4 τρόπους το χρήμα μπορεί να επηρεάσει την σχέση.

1) Ανασφάλεια: Σύμφωνα με την Kate Levinson από το Forbes, ένας από τους τρόπους με τους οποίους το χρήμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα είναι η ανασφάλεια που μπορεί να φέρει.

Ναι, μπορεί να μην είναι και τόσο ευχάριστο να ξέρουμε ότι το χρήμα μπορεί να κινήσει τα νήματα στο έρωτα και να επηρεάσει την ποιότητα της σχέσης των συντρόφων, ωστόσο τα χρήματα υπογείως επηρεάζουν κάθε μας κίνηση.

Η έλλειψη εισοδήματος μπορεί να φέρει ανασφάλεια και να δημιουργήσει μια αρνητική ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι. Ο ένας από τους δύο συντρόφους ίσως νιώσει υποτιμητικά. Η Levinson δίνει την εξής συμβουλή: «Συζητήστε για τις ανασφάλειές σας και μη κάνετε σπασμωδικές κινήσεις».
 

2) Στρες: Ερευνα για λογαριασμό της Αμερικάνικης Ψυχολογικής Ενωσης αναφέρει ότι το 67% των ανδρών και το 66% των γυναικών, έχει ως κύρια πηγή στρες τα χρήματα. Το στρες μπορεί να μας κάνει πιο επιθετικούς και συγκαταβατικούς και έχει επιπτώσεις στην σεξουαλική μας ζωή. Κατεβάζει την λίμπιντο και τα επίπεδα ορμονών.

3) Επιβάρυνση: Σύμφωνα με την Deborah Price, η έλλειψη χρημάτων μπορεί να φέρει επιβάρυνση. Λογαριασμοί δεν πληρώνονται, υπάρχουν ενοχές, ο ένας από τους δύο αισθάνεται ότι είναι υπεύθυνος για την οικονομική κατάπτωση του σπιτιού.

4) Μυστικά: Σύμφωνα με έρευνα του Time, όταν δεν υπάρχει οικονομική άνεση αρχίζουν να υπάρχουν και μυστικά μεταξύ των συντρόφων. Αρχίζουν να κρύβουν τα συναισθήματά τους και τις σκέψεις τους, υπάρχει πρόβλημα και πίσω σκέψεις στην επικοινωνία.