Τι είναι ο κανόνας 80/20 και γιατί είναι το μυστικό επιτυχίας μιας σχέσης | 0 bovary.gr
Τι είναι ο κανόνας 80/20 και γιατί είναι το μυστικό επιτυχίας μιας σχέσης | 0 bovary.gr
ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΧΕΣΗΣ

Τι είναι ο κανόνας 80/20 και γιατί είναι το μυστικό επιτυχίας μιας σχέσης


Μεγαλώνοντας μαθαίνεις πως η αληθινή αγάπη δεν είναι τέλεια. Δεν έχει καμία σχέση με τους απόλυτους έρωτες ταινιών και τις ιστορίες που μας έλεγε η γιαγιά μας για τον έναν και μοναδικό πρίγκιπα.

Καμία σχέση, όμως.

Η αληθινή αγάπη υπάρχει, αλλά δεν είναι αψεγάδιαστη και στρωμένη με ροδοπέταλα. Έχει τις δυσκολίες της και σίγουρα θα σε φτάσει στο αμήν, αλλά τουλάχιστον υπάρχει! Και αφού υπάρχει, μπορεί να επιβιώσει με μόνο ένα τρόπο.

Με το 80/20...

Είναι ο τρόπος που πρέπει εσύ και εγώ να σκεφτούμε τη σχέση μας και την διαχείριση των προσδοκιών γύρω από αυτή. Όλο αυτό έχει να κάνει με τη συνειδητοποίηση του είμαι σε σχέση που κατά 80% θα με κάνει να αισθάνομαι απίστευτα με πεταλούδες στο στομάχι και καψούρα και κατά 20% θα είναι απλά OK. Τότε, είναι οι στιγμές που θα νιώσουμε πως τα νεύρα μας σπάνε και θα θέλουμε να ρίξουμε στον άλλον ένα βάζο στο κεφάλι και να πούμε τέλος. Ωστόσο, πρέπει να κάτσουμε να σκεφτούμε: αφού στο μεγαλύτερο μέρος της η σχέση μας είναι σταθερή, γιατί να μας ενοχλούν οι εντάσεις της στιγμής; Η ισορροπία δεν είναι το παν;

Για να το θέσουμε πιο απλά αυτό το 20% σημαίνει πως τόσο πρέπει να χαλαρώσουμε και να μειώσουμε τις προσδοκίες μας σχετικά με την έννοια της «τέλειας» σχέσης, καθώς υπάρχουν στιγμές που θα πρέπει να βάλουμε «νερό στο κρασί» μας και να είμαστε πιο ευέλικτες.

Η Σλόαν Σέρινταν Γουίλιαμς, life-coach, μίλησε στο glamourmagazine.co.uk, και ανέφερε: «Οτιδήποτε ενθαρρύνει την ισορροπία σε μια σχέση πάντα είναι ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός. Το ''κλειδί'' για μια υγιή σχέση είναι να αυξήσετε τα πρότυπά σας και να μειώσετε τις προσδοκίες σας κατά 20%, ώστε να υπάρξει η ευελιξία αυτή να συνεχιστεί και να αναπτυχθεί».

Η Σλόαν απαντώντας στο γιατί είναι 80/20 και όχι 90/10, εξηγεί πως το 90% της τελειότητας ασκεί πίεση σε μια σχέση, ενώ το 80% να δίνει μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμού.

Η καθεμία από εμάς ξέρει πολύ καλύτερα τη δική της σχέση και ως εκ τούτου θα πρέπει μόνη της να εκτιμήσει αν κατά 80% είναι πραγματικά ευτυχισμένη σε αυτή. Αν δεν συμβαίνει, όμως, αυτό, μήπως έχει έρθει η ώρα να αναρωτηθούμε αν είμαστε με τον σωστό άνθρωπο; Και αν όχι, μήπως να ψάξουμε το κάτι παραπάνω αλλού; Γιατί τι να τον κάνεις αν δεν σε καλύπτει και δεν σε κάνει ευτυχισμένη...