shutterstock
shutterstock
MONEY MONEY MONEY

9 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στο σύντροφο σου για τα οικονομικά του


«Να συνεχίσω να είμαι μαζί με αυτόν τον άνθρωπο ή μήπως ήρθε η στιγμή να χωρίσω;»

Αυτή η σκέψη ίσως σας περνάει από το μυαλό κάθε φορά που σκέφτεστε την επιθυμία του συντρόφου σας, να κάνετε το επόμενο, επίσημο πια βήμα.

Και αυτό όχι γιατί δεν ταιριάζετε συναισθηματικά ή ερωτικά, αλλά περισσότερο γιατί δεν έχετε ξεκαθαρίσει ένα πολύ βασικό ζήτημα, που άλλοτε αποτελούσε ταμπού: τα χρήματα.

Η συζήτηση αυτή μπορεί να ωφελήσει τη σχέση, όχι απαραίτητα γιατί η οικονομική άνεση φέρνει την ευτυχία, αλλά επειδή είναι δυνατόν να ανακαλύψετε πολλά σημαντικότερα πράγματα, από το κατά πόσο είναι κοινοί οι οικονομικοί σας στόχοι μέχρι το αν ο σύντροφος σας έχει μάθει να ζει οικονομικά ανεξάρτητα ή είναι σπάταλος.

Περάστε τον από Ιερά Εξέταση, κάνοντας του εννέα ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν είναι ο ιδανικός.

«Εξαρτάται κανείς οικονομικά από εσένα;»

Πέρα από τα προφανή έξοδα που ενδέχεται να κάνει ένας γονιός για τα παιδιά του, μπορεί ο σύντροφος σας να βοηθάει οικονομικά τους γονείς του κάθε μήνα ή ακόμα και κάποιον πολύ καλό φίλο. Θα ήταν καλό να σας μιλήσει για όλους αυτούς τους περιορισμούς, ώστε να έχετε «καθαρή» εικόνα για τα χρήματα. Μην τον κρίνετε αρνητικά για τις αποφάσεις αυτές, απλά ρωτήστε τον αν θέλει να το κάνει για πάντα.

« Πώς διαχειρίζεσαι τα λεφτά σου;»

Οι περιπτώσεις είναι δύο: ή ξέρει να βάζει σε τάξη το μισθό του ή αυτός μοιάζει με το ακατάστατο από ρούχα σπίτι του! Σύμφωνα με τη σύμβουλο οικονομικών Χίλαρι Χέντερσοτ, οι άνθρωποι είναι δεκτικοί στο να αλλάξουν τον τρόπο που διαχειρίζονται τα χρήματα από την ηλικία των 20 μέχρι και τα τριάντα.

«Πού δεν θα έπαυες να σπαταλάς χρήματα;»

Είτε πρόκειται για τα εισιτήρια των ποδοσφαιρικών αγώνων, είτε για οποιαδήποτε άλλη απόλαυση που φαντάζει πολυτέλεια, ξεκαθαρίστε το από νωρίς για να μην δημιουργηθούν αργότερα διαφωνίες.

«Εργάζονταν και οι δύο γονείς σου και πως τα κατάφερναν οικονομικά;»

Οι περισσότεροι παρατηρούμε τους γονείς μας στον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών κι αργότερα, προσπαθούμε είτε να μιμηθούμε είτε να αποφύγουμε το παράδειγμα τους. Αν οι στόχοι σας δεν ταιριάζουν ως προς τα χρήματα, τότε ξεκαθαρίστε τους συμβιβασμούς που θα δεχθείτε να κάνετε.

«Πώς συζητούσαν οι γονείς σου για τα οικονομικά;»

Ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς μας μιλούσαν ή δεν μιλούσαν για τα χρήματα, είναι ικανός να προκαλέσει φόβο ή ανευθυνότητα. Αν οι γονείς του δεν μιλούσαν μαζί του για το ζήτημα αυτό, ίσως να είναι λιγότερο ώριμος από εσάς ως προς τα οικονομικά.

«Εχεις κάποια οικονομικά προβλήματα;»

Ενα χρέος μπορεί να δημιουργήσει τεράστιους μπελάδες σε μια σχέση και αυτό είναι το πρώτο και σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να ρωτήσετε. Πλησιάστε το θέμα «με το μαλακό» ώστε να μην αντιδράσει επιθετικά και έπειτα, ζητήστε να μάθετε το ποσό που χρωστάει και το λόγο. Μιλήστε για τα χρήματα που εσείς βγάζετε και για εκείνα που καταφέρατε να εξοικονομήσετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να συνεργαστείτε και να δημιουργήσετε ένα πλάνο για να ξεμπερδέψετε από το πρόβλημα.

«Ποιο είναι το νούμερο 1 πράγμα για το οποίο θα μάζευες λεφτά;»

Μια τέτοια ερώτηση θα υπογραμμίσει τις προτεραιότητες που δίνει στη ζωή του. Αν για παράδειγμα και οι δύο εξοικονομείτε χρήματα προκειμένου να αγοράσετε ένα σπίτι, τότε αυτό είναι ένας υπέροχος στόχος. Αλλά αν οι στόχοι σας διαφέρουν τότε συζητήστε το από την αρχή.

«Πώς φαντάζεσαι τη ζωή σου σε δέκα χρόνια;»

Προσπαθήστε να είστε όσο πιο συγκεκριμένοι γίνεται για τα «οράματα» σας. Μιλήστε για το σπίτι ή το αυτοκίνητο που θα θέλατε ιδανικά να έχετε αποκτήσει σε δέκα χρόνια και για τις προσπάθειες που κάνετε στο παρόν για να φτάσετε ως εκεί. Αν οι απαντήσεις βασίζονται σε ένα λεπτομερές πλάνο, τότε είστε σε καλό δρόμο.