Τρομακτικά πράγματα που μπορούν να σου συμβούν από ένα φιλί στο στόμα | 0 bovary.gr
Τρομακτικά πράγματα που μπορούν να σου συμβούν από ένα φιλί στο στόμα | 0 bovary.gr
ΤΟ ΦΙΛΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ;

Τρομακτικά πράγματα που μπορούν να σου συμβούν από ένα φιλί στο στόμα


Ας μιλήσουμε για παθιασμένα φιλιά στο στόμα. Ναι, ναι, καταλαβαίνουμε σε φιλάει και ο χρόνος σταματάει, θες κι άλλο, κι άλλο κι άλλο. Αλλά σου έχουμε μερικά όχι τόσο ευχάριστα νέα.

Δεν λέμε, απολαυστικό το φιλί στο στόμα (ειδικά αν έχεις και τον κατάλληλο για σένα παρτενέρ) αλλά το ότι εκατομμύρια μικροσκοπικά σωματίδια μεταφέρονται από το ένα στόμα στο άλλο είναι μια αλήθεια που δεν μπορούμε να παρακάμψουμε. Οχι, δεν πάμε να γκρεμίσουμε τον κόσμο σου και να σε συμβουλέψουμε να μην τον ξαναφιλήσεις μην κολλήσεις τίποτα, απλά καλό θα ήταν να γνωρίζεις μερικά πραγματάκια. Το να φιλάς στο στόμα δεν είναι και το υγιεινότερο πράγμα του κόσμου. Αλλά μερικά από τα ωραιότερα πράγματα του κόσμου, όπως είναι το φιλί στο στόμα, ακόμα κι αν έχει κινδύνους δεν μπορούμε να το βγάλουμε από τη ζωή μας.

Ας γίνουμε συγκεκριμένοι:

1) Ενα φιλί στο στόμα σε εκθέτει σε βακτήρια:

Η μικροβιολόγος Kέλι Ρέινολντς του Πανεπιστημίου της Αριζόνα κρούει τον κώδωνα. Μικροοργανισμοί μεταφέρονται από το ένα στόμα στο άλλο μιας και το φιλί «ενώνει» (με τη βοήθεια του σάλιου) το γαστρεντερικό και το αναπνευστικό σύστημα δύο διαφορετικών ανθρώπων. Και τα δύο αυτά «συστήματα» του οργανισμού είναι ευαίσθητα και μπορούν εύκολα να προσβληθούν από μικρόβια και μολύνσεις. Ετσι ένα παθιάρικο φιλί μεταξύ δύο ανθρώπων (που έχουν ανοιχτό το στόμα) μπορεί να μεταφέρει περισσότερα μικρόβια από ένα φιλί με κλειστά τα στόματα. Η μικροβιολόγος επισημαίνει ότι δεν είναι καλό να φιλιόμαστε όταν ένας από τους δύο έχει πυρετό ή όταν νιώθει ότι κάτι τον «περιτριγυρίζει» και πάει να αρρωστήσει.

2) Υπάρχει ο κίνδυνος να κολλήσεις κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα: H μικροβιολόγος επισημαίνει κάτι που μάθαμε και στο μάθημα της Βιολογίας. Οτι πχ. η γονόρροια και η σύφιλη μπορούν να μεταφερθούν και με το σάλιο. Οταν ένας από τους δύο νοσεί, υπάρχει κίνδυνος.
 

3) Mπορεί να κολλήσεις έρπη στο στόμα: Ναι, είναι κολλητικός. Αν το ένα στόμα έχει έρπη (ακόμα κι αν δεν φαίνεται) μπορεί να κολλήσει και το άλλο.

4) Εκτίθεσαι σε βακτήρια που μπορούν να επηρεάσουν την υγιεινή της οδοντοστοιχίας σου: Nαι, μπορεί να μεταφερθούν μικρόβια που θα επηρεάσουν την υγιεινή των δοντιών του δημιουργώντας μακροπρόθεσμα προβλήματα.

5) Κι όμως! Μπορεί να δημιουργηθεί αλλεργική αντίδραση: Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στη Σουηδία, υπάρχει σοβαρή περίπτωση το άτομο που έχει καταναλώσει φαγητό (που σου προκαλεί αλλεργική αντίδραση)  να σου προκαλέσει συμπτώματα που αν τα αναφέρουμε, θα τρομάξεις. Ολα αυτά μέσω του φιλιού, παρακαλώ. Το πόσο αλλεργική είσαι σε μια τροφή, κρίνει και το μέγεθος της σοβαρότητας της αντίδρασής σου.