shutterstock
shutterstock
20 DIET TIPS

Πώς θα κάνεις πιο επίπεδη την κοιλιά σου σε λιγότερο από ένα 24ωρο


Θαυμάζοντας μερικά από τα πιο γνωστά έργα τέχνης στον κόσμο, πιθανότατα να έχετε κι εσείς κάποτε ζηλέψει τους σμιλεμένους και εντυπωσιακούς κοιλιακούς, που σκάλισε ο Μιχαήλ Αγγελος στο άγαλμα του Δαβίδ.

Ωστόσο, γνωρίζετε ότι δεν είναι και τόσο εύκολο να... σκαλίσετε κάτι αντίστοιχο επάνω σας 

Θα πρέπει να κοπιάσετε, να δώσετε έμφαση τόσο στη διατροφή σας, όσο και στη γυμναστική σας και θα πρέπει, ακόμη, να καταλάβετε και να αποδεχτείτε ότι το όποιο αποτέλεσμα θα φανεί σε βάθος χρόνου. 

Τι γίνεται όμως όταν «καίγεστε» να συρρικνώσετε την κοιλιά σας σε χρόνο ρεκόρ, γιατί πρέπει να παρευρεθείτε στο πάρτι της δουλειάς ή της κολλητής σας, αλλά δεν σας χωράει πια το αγαπημένο σας φόρεμα;

Το σώμα διαθέτει μηχανισμούς, που είναι ικανοί να μειώσουν το πρήξιμο της κοιλιάς, ώστε να μοιάζει πιο επίπεδη. Λιγότερες από 24 ώρες είναι αρκετές για να ενεργοποιηθούν αυτοί οι εσωτερικοί μηχανισμοί και να κάνουν το θαύμα τους. Αρκεί να φέρετε το πεπτικό σας σύστημα σε ισορροπία.

  • Πιείτε τσάι με τζίντζερ

Ενα «υποτονικό» πεπτικό σύστημα ισούται με αργό μεταβολισμό. Ξεκινήστε τη μέρα σας πίνοντας μια κούπα τσαγιού με τζίντζερ που θα βελτιώσει την πέψη και θα σας βοηθήσει να «κόψετε» τη λιγούρα για αλμυρά ή γλυκά σνακ. Βράστε μισό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίντζερ σε μια κούπα νερό και προσθέστε το αγαπημένο σας τσαί.

  • Φάτε μια μπανάνα

Το φρούτο αυτό είναι πηγή καλίου, ένα θρεπτικό συστατικό που εξισορροπεί τα επίπεδα νατρίου στο σώμα, καταπολεμά την κατακράτηση υγρών και σας κάνει να αισθάνεστε πιο ελαφριά την κοιλιά σας.

  • Απολαύστε ένα μπάνιο με άλατα Epsom

Η χαλάρωση μέσα στο ζεστό νερό της μπανιέρας γίνεται ακόμα πιο ευχάριστη και ευεργετική, αν σε αυτό προσθέσετε δύο κούπες από άλατα Epsom. Ενα ανόργανο άλας που το βρίσκετε εύκολα στο φαρμακείο και κάνει το νερό ιαματικό. Το μπάνιο σε αυτά τα άλατα βοηθάει το σώμα να απαλλαγεί από τα περιττά υγρά. Προτιμήστε τα μια φορά την εβδομάδα.

  • Χωρίστε τα γεύματα σας σε μικρές ποσότητες

Για να κρατήσει το μεταβολισμό σας γεμάτο από ενέργεια και θρεπτικές ουσίες όλη την ημέρα, επικεντρωθείτε σε μικρά, πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες σνακ ή μικρά γεύματα, τα οποία θα καταναλώνετε κάθε 3 με 4 ώρες. Ετσι, μπορείτε να «κάψετε» περισσότερες θερμίδες και να μειώσετε την υπερβολική κατανάλωση φαγητού κατά το δείπνο. Αν αντιμετωπίζετε δυσκολία στο να ρυθμίσετε τις ώρες, χρησιμοποιήστε το κινητό σας για να βάλετε υπενθύμιση. Ενδεικτικά, προτείνουμε να φάτε ένα μήλο με φυστικοβούτυρο, μερικούς ξηρούς καρπούς και μπέρις, χούμους ή γιαούρτι.

  • Αποφύγετε συγκεκριμένα λαχανικά

Αν και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, είναι δυνατόν να προκαλέσουν ενοχλητικό φούσκωμα στην κοιλιά που θα σας κάνει να μοιάζετε σαν να έχετε πάρει κιλά. Τα κρεμμύδια, το καλαμπόκι, το μπρόκολο, το ωμό σπανάκι, οι αγκινάρες, το κουνουπίδι, το λάχανο είναι μερικά από αυτά.

  • Μην μασάτε τσίχλες

Μπορεί να τις προτιμάτε γιατί ανανεώνουν και δροσίζουν την αναπνοή σας, όμως οι τσίχλες όχι μόνο σας κάνουν να καταπίνετε αέρα, ο οποίος σας φουσκώνει, αλλά πολλές από αυτές περιέχουν ζάχαρη και γλυκαντικές ουσίες που επίσης επηρεάζουν αρνητικά την κοιλιά σας.

  • Μην καταναλώνετε πρωτεϊνούχες μπάρες δημητριακών

Ορισμένες από αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνουν απομονωμένη πρωτεΐνη που προέρχεται από σόγια. Αυτή με τη σειρά της περιέχει ολιγοσακχαρίτες, που προκαλούν φούσκωμα.

  • Βάλτε τον κόλιανδρο στο πιάτο σας

Μελέτες έχουν δείξει, ότι τα έλαια που προέρχονται από τον κόλιανδρο συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του πρηξίματος στην κοιλιά και αυτό, γιατί ανακουφίζουν και χαλαρώνουν το πεπτικό σύστημα.

  • Φάτε λίγη μαύρη σοκολάτα

Ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί σε ένα σοκολατένιο πειρασμό; Μάλλον κανείς! Εκμεταλλευτείτε τις ευεργετικές ιδιότητες της μαύρης σοκολάτας και συγκεκριμένα, αυτής που έχει περιεκτικότητα κακάο μεγαλύτερη του 70%. 

  • Καταναλώστε τις τροφές με αργό ρυθμό

Οταν επιστρέφετε στο σπίτι έπειτα από μια κουραστική ημέρα στη δουλειά, πιθανότατα να «πεθαίνετε» από την πείνα, ειδικά αν δεν προλάβατε να φάτε ούτε ένα μικρό σνακ όλες τις ώρες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να πέσετε με τα μούτρα στο πιάτο σας. Η λαίμαργη κατανάλωση φαγητού σας κάνει να καταπίνετε αέρα, που αργότερα ευθύνεται για το πρήξιμο στην κοιλιά.

  • Αντικαταστήστε το happy hour drink με νερό και λεμόνι

Μια από τις πιο συχνές παγίδες με το νερό, είναι ότι αυτό μπορεί να χειροτερέψει την αίσθηση του φουσκώματος στην κοιλιά. Ομως στην πραγματικότητα ο οργανισμός έχει ανάγκη από αυτό, προκειμένου να απομακρύνει τις τοξίνες. Αν δε προσθέσετε και μερικές σταγόνες από το διουρητικό λεμόνι, αυξάνετε τις πιθανότητες για επίπεδη όψη.

  • Ξεχάστε το καλαμάκι στον καφέ, το χυμό, το νερό

Ενδεχομένως να μην το έχετε ποτέ φανταστεί, αλλά λέγεται πως όταν πίνετε κάποιο ρόφημα με καλαμάκι και όχι απευθείας από το ποτήρι, τότε τείνετε να καταπίνετε αέρα μαζί με αυτό, γεγονός που επιβαρύνει την κατάσταση.

  • Αποφύγετε τα ανθρακούχα ροφήματα

Τα υγρά και ιδιαίτερα το νερό είναι βασικά για την καταπολέμηση του πρηξίματος. Ομως θα πρέπει να ξεχωρίσετε εκείνα που σας κάνουν κακό, όπως για παράδειγμα τα ανθρακούχα ποτά με ζάχαρη ή ο καφές. Εκτός του ότι σας προσθέτουν περιττές θερμίδες, μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση.

  • Βρείτε τις τροφές με τις απαραίτητες φυτικές ίνες

Το λευκό αλεύρι έχει κυρίαρχο ρόλο στην καθημερινή διατροφή των ανθρώπων. Σκεφτείτε για παράδειγμα το λευκό ψωμί, τα μακαρόνια, το ρύζι. Ομως αυτά τα προϊόντα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Προτιμήστε αυτά που παράγονται από αλεύρι ολικής αλέσεως.

  • Μην τρώτε οτιδήποτε χαρακτηρίζεται ως «βρώμικο»

Τα γεύματα τύπου fast food είναι συνήθως πολύ λιπαρά, ενώ αποτελούν θερμιδικές βόμβες. Ταυτόχρονα είναι δυνατόν να προκαλέσουν γαστρεντερικές ενοχλήσεις σε αντίθεση με τα «καλά» λιπαρά, όπως τα ω-3 που βρίσκονται στα ψάρια ή τους ξηρούς καρπούς.

  • Αποφύγετε το αλκοόλ

Το αλκοόλ μπορεί να βλάψει άμεσα το πεπτικό σύστημα και έρευνες έχουν δείξει ότι επηρεάζει αρνητικά τα καλά βακτήρια του εντέρου σας. Αν πάλι δεν μπορείτε να αντισταθείτε κατά τις νυχτερινές σας εξόδους, συνδυάστε κάθε ποτήρι ποτού με ένα ποτήρι νερό.

  • Βγείτε για περπάτημα

Εχετε μόλις απολαύσει το γεύμα σας και νιώθετε το στομάχι σας πιο βαρύ από ποτέ. Αντί να ξαπλώσετε στον καναπέ και να πάρετε όλες τις θερμίδες στο σώμα σας, βάλτε τα πιο άνετα παπούτσια σας και βγείτε για περπάτημα. Δεκαπέντε λεπτά είναι αρκετά για να δείτε την κοιλιά σας να ξεφουσκώνει, αφού αυτό θα σας βοηθήσει να χωνέψετε την τροφή. Στην περίπτωση που αντέχετε, καθιερώστε το το βράδυ πριν από τον ύπνο.

  • Καταναλώστε το βραδινό σας νωρίς

Περιορίστε την κατανάλωση φαγητού μετά τις επτά ή οκτώ το απόγευμα. Βεβαιωθείτε, ότι μεσολαβούν τουλάχιστον δώδεκα ώρες ανάμεσα στο βραδινό και το πρωινό της επόμενης ημέρας. Ετσι, θα δώσετε την ευκαιρία στο πεπτικό σας σύστημα να «αναρρώσει» και το πρήξιμο θα μειωθεί.

  • Φτιάξτε μια σαλάτα με πικραλίδες

Τα συγκεκριμένα χόρτα είναι ιδανικά για τις ημέρες εκείνες που θέλετε να έχετε επίπεδη κοιλιά. Εχουν ήπια διουρητική δράση και καταπολεμούν την κατακράτηση υγρών.

  • Περιορίστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να αποδειχτούν ενοχλητικά για το πεπτικό σας σύστημα. Μειώστε την κατανάλωση τους για ορισμένες ημέρες και παρατηρήστε την αντίδραση του σώματος σας σε αυτή την αλλαγή.